Cocuğun kendi odasında ve kendi yatağında uyumasının gelişimi icin cok onemli olduğuna dikkat ceken Aktaş, “En gec 2-3 yaş aralığında cocuğun yatağı ve odası ayrılmalıdır. Bu yaş aralığından sonra cocuğun anne ve babası ile aynı odada kalması onun kendi odasına sahip olmasının kazandırdığı ayrışma, ozguven, bireysellik gibi kazanımlarımdan yoksun kalmasına neden olur” ifadelerini kullandı. Aktaş yatağı ve odası ayrılmayan cocuklarda uyku problemleri ve uyku duzensizliği de gorulebileceğini belirtti.
1 YAŞINDAN ONCE AYIRMAK DAHA KOLAY
Cocuğun kendi yatağına adım adım gecmesinin sağlanması gerektiğine değinen Aktaş, “Oncelikle cocuğunuzla yataklarınızı neden ayırdığınızı unutmayın. Cocuğunuzun bireyselleşme surecini, ozguvenini desteklemek icinse bunu kademeli bir şekilde yapmak daha sağlıklı olacaktır” şeklinde konuştu. 1 yaşından once cocukla yatağı ayırmanın daha kolay olacağını ifade eden Psikolog Aktaş, “Uzmanlar 40 gunlukken cocuk ile yatağın ayrılması konusunda onerilerde bulunur, fakat yatağı ayırmak ile odayı ayırmak farklı şeylerdir. 40 gunluk bir bebeği farklı bir odada uyutma fikrine anneler bazen hazır olmayabilirler. Cocukların 2-3 yaşına kadar aynı odada fakat ayrı bir yatakta yatmalarında bir sakınca yoktur” dedi.
AŞAMA AŞAMA OLMALI
1 yaşından sonra yatakları ayırmanın daha zor olduğunun gorulduğunu dile getiren Aktaş, şunları soyledi:
“Ebeveynlerin bu durumla ilgili olarak bir direncle karşılaşma ihtimali cok yuksektir. Ağlama, uyumama, kalkıp anne babanın yanına gelme, anne babanın cocuğun yanında sızması gibi pek cok kriz durumuyla karşılaşabilirler. Krizden geri donuşun kademeli olmasında yarar vardır. Uyuyana kadar yanında kalmak, yanında oturmak, yatağına kadar eşlik etmek, hafta sonu bir gun birlikte yatmak gibi birkac haftaya yayılan aşamalı bir geciş iyi olabilir. Aşamalar arasında gecişlerin net olması ve cocuğunuzun gecişi fark etmesini sağlamak onemlidir."
COCUĞA BİLGİ VERİN
Uyku rutininde yaşanacak değişikliklerle ilgili onceden mutlaka cocuğa bilgi verilmesi gerektiğini soyleyen Aktaş, şoyle konuştu:
“Cocuğunuzla bu durumu erken donemde cozmediyseniz artık bu durum tek başınıza alabileceğiniz bir karar olmaktan cıkacaktır. Cocuğunuz kendi yatağında uyuyup uyandığında anne-baba olarak ne kadar mutlu olduğunuzu cocuğunuza gosterin, gunun eğlence, oyun, yemek, vb. zamanları olduğunu, gecenin ise uyku ve dinlenme zamanı olduğunu cocuğunuza anlatın. Onun kendi yatağında uyumakla ilgili her adımını ovguyle guclendirin.”
BAĞIMLI KİŞİLİK GELİŞEBİLİR
Cocuğun yatak alışkanlığını değiştirmeye calışırken en onemli şeyin tutarlı olmak olduğunu belirten Aktaş "Tutarlı davranırsanız 1 ay gibi bir surede cocuğunuz kendi yatağında guvenli bir şekilde uyumaya başlayacaktır. Anne babanın aynı noktada olması ve yatak meselesinden dolayı gerilip farklı davranmaması bu konudaki en onemli noktalardan biridir. Bir duzen belirleyip onu uygulamaya devam etmek cok onemlidir. Cocuk, anne-babanın yatağına geldiğinde, odasına geri goturulmeli ve o uyuyana kadar başında durup sonra ebeveynler tekrar yataklarına donmelidir. Anne-babaları ile aynı yatakta yatan cocuklarda, bağımlı kişilik yapısı gelişmesi mumkundur. Cocukları bu durumda anne-babaları olmadan, kendi başlarına bir yaşam kuramıyorlar ve okula alışmaları da oldukca uzun zaman alabiliyor” diye belirtti.
UZMAN DESTEĞİ ALIN
“Yatak ayırma surecini en cok zorlaştıran durumun ise, anne babaların yatak ayırmaya hazır olamamasıdır” diye konuşan Aktaş, “Eğer siz hazır değilseniz ve cocuğunuzun yatağını zamanında ayırmadıysanız buyuk bir ihtimalle sizi uykusuz geceler bekliyor olacaktır. Cocuğunuz kendi odasında uyumak yerine sizinle uyumak istiyorsa, bunun altında bir stres kaynağı olabilir. Bu durumda bir uzmandan destek almaktan cekinmeyin. Aksi halde odaları ayırma cabaları sonuc vermeyebilir. Bu surec cocuk icin de daha travmatik olabilir. Bu durumda size ve cocuğunuza en uygun yontemi bir uzman desteği alarak bulmaya calışın” dedi.