Bebekleriniz hem bebekliklerini yaşayarak eğlensin, hem de eğlenirken beyinleri gelişsin istiyorsanız, bu yazıyı mutlaka okuyun. Unutmayın cocuklarımızın beyin gelişimleri yuzde 70 oranında, doğumdan sonraki ilk sene icinde tamamlanıyor. Yani doğumdan sonraki ilk yıllarda yapacağımız her aktivite bebeğimizin zeka gelişimi, beyin gelişimi icin inanılmaz bir katkı sağlayacak. Bu aktiviteleri yapmanın en iyi yontemi de onların en sevdiği şeyi yapmak; yani oyun oynamak. Bebeğinizin duyularını uyaran oyunlar oynamanız halinde, beyin gelişimine buyuk katkı sağlayacağınızı unutmayın. Peki, hangi yaş grubu bebekleri icin, hangi oyunlar oynamak gerekiyor:
0-1 Aylık bebekler icin beyin geliştirici oyunlar: Koltuğa oturun, bebeğinizi yuz yuze geleceğiniz şekilde kucağınıza alın. Bu sırada pozisyonu dike yakın olsun. Ayak ve bacaklarını, kollarını rahat bir şekilde hareket ettirebilsin. Sonra yuzunuzu, bebeğinizin yuzune yaklaştırarak, gulucukler atın. Ardından bir kağıda kurşun veya tukenmez kalem ile sıradan insan resimleri cizip, bunları bebeğe gosterin. Resimleri yavaş bir şekilde bir yandan, oteki yana alın ve bir dakika suresince, bunu bebeğe bu şekilde gosterin.

1-2 Aylık bebekler icin beyin geliştirici oyunlar: Oncelikle bebeklere ozel bilek cıngırakları bulun. Bebeği sırtının ustune yatırıp, onun bileğine cıngırakları takın. Bebeğe bakıp, “sen harika bir bebeksin” tarzındaki herhangi bir cumleyi, kafanızdan uyduracağınız guzel bir melodi ile yeniden yeniden soylemeye başlayın. Bu cumle icindeki herhangi bir ozel kelimeye (mesela harika kelimesine) sıra geldiği an, onemine işaret etmek maksadıyla, bebeğin elini hareket ettirip, cıngırağı sallamaya başlayın. Aynı oyunu ayakları icin de oynamanız mumkun.

2-3 Aylık bebekler icin beyin geliştirici oyunlar: Bu aylar arasındaki bebekler ile oynayacağınız oyun icin oncelikle sert plastikten imal edilmiş oyuncak halkalar bulmalısınız. Ellerinize birer tane halkayı alıp, bebeğe kolları ile uzanabilecekleri uzaklıkta bu halkaları gosterin. Bebeğiniz halkayı tutana kadar, halkaları ona yaklaştırmaya calışın. Bebek halkayı tuttuğunda, halkayı diğer tarafından bebeğe doğru iterek, yavrunuza, “hadi cek” diyerek, cekmesini sağlayın. Ardından halkayı yavaşca kendinize doru cekerek, bebeğe “hadi it” diyerek itmesini sağlayın. Bebeğin avuclarını acmasına yardımcı olun ve “halkayı bırak” diyin. Bebeğin halkaları tekrar tutması icin teşvik edin.
4-5 Aylık bebekler icin beyin geliştirici oyunlar: Yine bir kağıt bulun. Bebeği oturtarak, karşısına da siz oturun. Kağıtla yuzunuzu kapayın. Bebeğe, “beni gormek istiyorsan, hadi konuş” diyin. Bebek bir ses cıkarırsa hemen kağıdı cekerek yuzunuzu gosterin ve onu opun. İki dakika suresince oyunu tekrar tekrar surdurun.

5-6 Aylık bebekler icin beyin geliştirici oyunlar: Artık nesnelerin şekli, boyutu ve ne işe yaradıklarını bebeğe oğretmeye başlamanın zamanı geldi. Gun icerisinde bebeğinize uc adet cay kaşığı ile bir adet yemek kaşığı, bir adet saklama kabı ile biri bu kabın kendi kapağı olmak uzere değişik boyutlarda uc adet kapak, uc adet diş macunu kutusu ve bir adet parfum kutusu. Veya benzer şeyler. Bu nesnelerden birini, mesela cay kaşığını bebeğin onune koyarak, “bu bir kaşık” deyin. Bebek bunu tutmaya calışacaktır. Sonra bebeğe 2. cay kaşığını gosterin. Bebek şaşırmış olabilir. İki kaşığı karşılaştırıp karşılaştırmadığına bakın. 2. cay kaşığına ulaşmak isterken, ilkini elinden duşurebilir veya ikisini birden tutabilir. Ardından 3. cay kaşığını gosterin ve onu deyin ki, “bunların hepsi aynı. 1, 2, 3 kaşık…” Bebeğin kaşıklarla oynamasına musaade edin. Cay kaşıklarından sıkıldıysa ortaya bu kez yemek kaşıklarını cıkarın ve deyin ki, “Bu da farklı bir kaşık…” Aynı şeyi diğer gunler, diğer nesneler ile oynayarak yapın.

6-9 Ay arası bebekler icin beyin geliştirici oyunlar: Gun icerisinde neler yaptınız. Bunları oyun haline getirin. Nasıl mı, aklınızdan bir melodi uydurun ve bu melodi eşliğinde gun icerisinde neler yaptığınızı bebeğinize şarkı olarak soyleyin. “Bugun uyandım, uzerimi giyindim, kahvaltımı ettim, dışarıya cıktım, bir cok yer gezdim” gibi cumleler kurarak, bunları şarkı olarak bebeğinize soyleyin. Muzikal turu konuşmaların onun beyin gelişimini desteklediğini unutmayın.

9-12 Ay arası bebekler icin beyin geliştirici oyunlar: Bebeği sırt ustune yatırarak, burnuna, burnunuz ile dokunup, şarkı soyler gibi “burunnnn” diyebilirsiniz. Bu hareketi birkac kez yineleyin. Sonra aynı şeyi, yanaklarına, cenesine ve dudağına da deneyin. İlerleyen dakikalarda, vucudunun başka bolgelerine, orneğin ellerine, kollarına, bacaklarına dokunarak aynı oyunu yapın.

Kaynak: e-annebebek.com