Bitler sanıldığının aksine atlayamaz ya da ucamaz. 3 cift bacağı olan 2 mm ’den kucuk kanatsız boceklerdir. Yakın temas ya da tarak, giysiler, carşaf, şapka, cep telefonu, kulaklık gibi eşyalar ile bulaşabilir. Ev hayvanları insan biti icin taşıyıcı değildir. Erişkin bitin ya da halk arasında ‘sirke ’ denilen yumurtalarının gorulmesi ile tanı konur. ’ acıklamasında bulundu.
Kucuk ama tehlikeli olan bitler ile ilgili bilinmeyenler…

• Bit, tedavisinde kullanılan ilaclara karşı direnc geliştirmesi ile tum dunyada yaygın bir problemdir.
• Bit gunde 5 kez pencelerini deriye gecirip, kan emer. Kan emdikten sonra kene gibi şişmese de, sindirdiği kanın etkisiyle ‘pas rengine ’ doner.
• Bitin tukuruğu ve dışkısının deriye teması; kızarıklık ve kaşıntıya bazen de iltihaplı yaralara neden olabilir.
• Dişi bit, 1 aylık hayatının her bir gununde yaklaşık 6 adet yumurta uretir. Bitler yumurtadan ortalama 1 haftada cıkar. Bit tedavisinin haftada bir kez tekrarlanmasının nedeni budur.
• Baş biti cocuklarda daha sık gorulur.
• Baş biti en cok ense ve kulak arkası sac derisinde bulunur.
• Kız cocuklar daha kolay bitlenir.
• Baş biti kan emme sırasında herhangi bir hastalık bulaştırmazken, vucut biti yaşam koşulları kotu, bakımsız insanlarda gorulduğu icin savaş zamanlarında ya da fakir topluluklarda tifus gibi bulaşıcı hastalıklara neden olabilir.
• Kasık biti cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Kasık tuylerinden başlayıp sakala dek tum tuylu bolgelere yayılabilir. Erişkinlerden cocuk kirpiklerine bulaşma soz konusudur ve cinsel istismar bakımından uyarıcıdır.
• Başarılı bir tedavi icin aile uyelerinin ve temasın soz konusu olduğu kişilerin; orneğin okul arkadaşlarının taranması ve tedavisi gerekir. Yine toka, tac, fırca, tarak, şapka, yastık, ev ve araba koltuklarının baş dayanan bolgelerinin silinmesi ve yıkanması gerekir.
• İlaclar kuru saca surulmelidir. Bit suyla karşılaşınca solunum yollarını kapatır ve yarım saat nefes almadan kalabilir. Solunum yolları kapanınca ilac bite nufuz etmez ve olduremez. İlaclar solunumu felc ederek etkili olur. Yumurtalarda ilk 4 gun sinir sistemi gelişmediği icin, bu felc edici ilacların etkisi olmaz. Bu nedenle kalıcı etkili ilaclar kullanılmalı veya 1 hafta sonra tedavi tekrarlanmalıdır.
• Tedaviye devam icin canlı bitler gorulmeli ya da sac derisine 1 cm mesafede beyaz, parlak, yapışık sirkeler saptanmalıdır. Sac derisinden uzak, kolay cekilebilen kuru ve gri sirkeler olu olduğu icin tedavi gerektirmez.
• Mekanik temizleme, yani bit ve sirkelerin elle ayıklanması ve sıkı dişli bit tarağı ile tarama ilac kullanmaksızın iyileşme sağlayabilir. Bit tarağı ile tararken sacı su, sirke, zeytinyağı ya da sac kremi ile nemlendirme kolaylık sağlayacaktır. Bu tarama işlemi 3-4 gunde bir 15-30 dakika sureyle tekrarlanmalı; sac temizlendikten sonra 2 hafta daha devam edilmelidir.
• Vazelin veya mayonez ile haftada bir, en az 10 dakika sacların kaplanması, yine ilac gerektirmeyen alternatif cozumlerdir. Bu urunler bol surulmelidir, boylece bit nefes alamaz ve olur.
• Yine 30 dakika sureyle sac kurutma makinesiyle sıcak hava uygulaması da denenebilir.
• Sacların kesilmesi bitin cok yoğun olduğu durumlarda duşunulebilir. Ancak tıraşın kız cocuklarında yapabileceği mahcubiyet goz onunde bulundurulmalıdır.
• İlk tedavi uygulamasından sonra cocuk okula devam etmelidir. Okulda tarama yapılıp, bitlenmiş cocukların eş zamanlı tedavisi sağlanmalıdır.

Cocuklarda Bit ve Bitlenmeye Doğal Cozumler
EDİTOR 19 EYLUL 2014 0

Cocuklarda bit tedavisi icin yapmanız gereken esansiyel yağlardan, zeytinyağa ceşitli yağları karıştırıp cocuğunuzun sacına surmeniz ve sabah akşam 3 hafta boyunca
sacını bit tarağı ile taramanız gerekir. Bitlenmeye doğal cozum sayesinde bitlerinizden kurtulacaksınız
Bu yağlar bitleri boğar, bit ilaclarının, kimyasalın zararına maruz kalmadan sactaki bite cozum olur.

Cocuğum Bitlendi yazımızı okumak icin tıklayınız
Sac Bitine Doğal Cozumler
cay ağacı yağı
lavanta yağı
neem yağı
karanfil yağı
okaliptus yağı
anason tohumu yağı
tarcın yaprağı yağı
Kırmızı kekik yağı
nane yağı
hindistan cevizi yağı
yarım cay bardağı zeytinyağı ile, bu yağlardan istediğiniz yağdan veya hepsinden karıştırarak 15-20 damla bir kaseye boşaltın, pamuk yardımıyla sac derisine uygulayın. Sac derisinde bırakın bir gece kalsın.
Sabahleyin cocuğunuzun sacını bit tarağı ile tarayıp, yıkayıp, şampuanlayın.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tum hakları Kadınlar Kulubu ’ne aittir. Kaynak gosterilse dahi hicbiri ozel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulubu tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.