Ek gıdaya başladığınızda doktorunuza danışarak bebeğinizin ihtiyacı olan besinleri ve miktarlarını oğrenmelisiniz. Bu surecte bebeğinize yarayan gıdalar olduğu gibi, sindirim ve boşaltım sistemleri tam anlamıyla gelişmediği icin alerji ve zehirlenme reaksiyonlarına karşı dikkatli olmalısınız.
Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar vermemeniz gereken bazı besinler vardır. İşte bunlardan birkacı şoyle:

Bal: Bebeğinize 1 yaşından once bal yerine demir bakımından zengin olan pekmez yedirmelisiniz. Arılar ciceklerden hazırlayacakları bal icin malzeme toplarken clostridium botulinumadı verilen bir bakterinin sporlarınıda toplarlar. Bu bakteri kusma, ishal, solunum felci ve olumle sonuclanabilen botulizm hastalığına neden olur. Yetişkinlerde bu sporlar mide asidinde eritilerek yok edilirken 1 yaşından kucuk bebeklerin midesi henuz bu işlemi gercekleştiremez.
Yumurta akı: Yumurta saf proteine donuşebilen bir besindir. Beyazında protein, sarısında ise yağ, A vitamini ve B vitaminleri aynı zamanda da demir vardır. 6. aydan itibaren ek gıda listesine yumurta eklenmelidir fakat sadece sarısı verilmeli ve miktarı abartılmamalıdır. Beyazı alerji reaksiyonlarını onlemek amacıyla 1 yaşından once verilmemelidir.
İnek sutu: İnek sutu bebekte alerji yaratabiliyor ustelik bebeğin inek sutunu sindirmesi de kolay olmuyor. Sindirilemeyen proteinler bebeklerin bağırsaklarında mikro kanamalar yaratıyor. Ustelik inek sutunde bulunan demir az miktarda olduğu icin bebeğin kemik gelişimi geri kalıyor.
Tuz: Bebeklerin tukettikleri gıdalara ekstra tuz koymanıza gerek yok cunku anne sutundeki sodyumdan ihtiyacları olan tuzu alıyorlar. 1 yaşından once bebeklerin gıdalarına tuz koymak gelişmekte olan bobreklerine zarar verebilir, yuksek tansiyon riskini artırabilir.
Şeker: Anne sutundeki sut şekeri bebeğin şeker ihtiyacını karşılar. Eklenmiş şekerli gıdalar lezzetinden dolayı bebeğinizin sadece şekerli gıdaları tercih etmesine neden olur ve bu da dengesiz beslenmeye yol acar. Diş curukleri, obezite riski ve kalp rahatsızlıklarını engellemek icin yaptığınız keklerin icine bile şeker yerine pekmez koymalısınız.
Cay: Hicbir yaşta cocuk cay icmemelidir. Demir eksikliği yaratan cay aynı zamanda şekerle kullanıldığında bebeğinizin gereksiz yere şeker almasına neden olur ve bu iştahsızlık, diş curukleri gibi durumlara yol acar.
Ciğ balık: Balığın ciğ olarak bebeğe verilmesi bazı bakterilerin vucuduna girmesine neden olarak buna bağlı hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar.
Salam, sosis, sucuk: İşlenmiş gıdalar 1 yaşından once kesinlikle bebeklere verilmemeli, hatta mumkunse cocuk bu gıdalardan mumkun mertebe uzak tutulmalı. Cunku bu gıdaların icinde bebeğe zarar verecek kimyasallar bulunur.
Bazı meyve ve sebzeler: Domates, soya fasulyesi, cilek, kivi, mandalina, portakal gibi alerji riski yuksek gıdalar 1 yaşından sonra verilmelidir.Hazır gıdalar: Bebek biskuvisi, hazır meyve suları, konserve gibi gıdaların bebeğinize bir yararı yoktur. Bu tur gıdalar 1 yaşından once bebeğinizin gıda listesinde yer almamalı.
Gaz yapan gıdalar: Karnabahar, lahana, turp, kuru fasulye gibi bebekte gaz oluşumuna neden olacak besinler 1 yaşından once verilmemelidir.
mamidedi.com