Cocuklarda astım yuzde 90 alerji nedeniyle gelişir. Duman (sigara, soba), kuf kokusu ve kimyasal duman, alerjiye bağlı hassas bronşu daraltan uc onemli etkendir.
Cocuklarda astım yuzde 90 alerji nedeniyle gelişir. Duman (sigara, soba), kuf kokusu ve kimyasal duman, alerjiye bağlı hassas bronşu daraltan uc onemli etkendir. Bircok insanda soluma yolu ile problem yapmayacak bu kokular, astımlı hastaya az miktarda bile ulaşsa oksuruk, nefes darlığı gelişebilir. Bu noktada astımlı cocukların evlerinin temizliğinde kullanılacak malzemeler cok onemlidir. Cocuk Sağlığı Hastalıkları ve Cocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, konu hakkında aileleri ilgilendiren onemli acıklamalarda bulundu.
Evde temizlik nasıl olmalı?
– Astımlı cocukların evlerinin temizliğinde kullanılacak deterjan secimi onemlidir. Bircok temizlik deterjanının icerisinde Petro kimya urunu olan benzen ve ucucu gazlar bulunuyor. Bu urunler bir yandan hic alerjisi olmayan cocuklarda dahi alerjiyi ve astımı tetiklerken, zaten astım tanısı ile tedavi altındaki cocuklarda da astım alevlenmesine ve tedaviye yanıtsızlığa neden oluyor.
– Astımın en cok gorulduğu ulkelerden birisi olan Avusturalya ’da, Cutrin teknik Universitesi ’nin 100 temizlik urunu uzerinde yaptığı bir calışmada kimyasal bazlı bu deterjanların cocuklarda astım riskini 4 kat artırdığı bildiriliyor. Benzen hammaddesine ozgu yurutulen calışmada ise benzen iceren urunlerin cocuklarda astımı 3 kat artırdığı gozlenmiş. Bu nedenle alerjik zemini olan veya astım tanısı ile tedavi alan cocukların evlerinde kimyasal bazlı, koku ve boya iceren temizlik malzemeleri kullanılmaması gerekir. Bunun yerine bitkisel sabunlardan hazırlanan sıvı temizlik urunleri, kokusuz saf arap sabunu gibi kir sokuculerin kullanılması daha sağlıklı olacaktır.
– Astımın mikrobik bir hastalık olmadığının, alerjik bir hastalık olduğunun altının cizilmesi gerekir. Astımlı cocukların evinde mikrop kırıcı olarak yaygın kullanılan camaşır suyu ve camaşır suyu katkılı temizlik malzemeleri ucucu gaz nedeniyle astım alevlenmesine neden olur. Hastalığı iyileştirmek niyetiyle kullanılan bu madde tam tersi etki yapar.
Ev Tozu Akarları İle Mucadele Yontemleri
– Cocuklarda alerjik astımın yuzde 90 nedeni ev tozu akarlarıdır. Ev tozu akarları en cok yerde halılarda yaşar. Alerjik cocukların evinde halı bulundurulmaması alınabilecek en temel onlemdir. Halı yerine kullanılabilecek kilimlerin camaşır makinesinde, kokusuz bir sabunla 60 derecede yıkanması, ev tozu akarlardan kurtulmaya yetecektir. Bu anlamda camaşır suyu kullanmaya gerek yoktur.
– Yer kaplamasının parlak silinebilir malzemeden olması ve yer temizliğinin haftada 2 kere kokusuz sabun veya kokusuz bitkisel temizlik malzemesi ile silinerek yapılması yeterlidir.
– Genel temizlikte HEPA filtreli elektrik supurgelerinin kullanılması, ev tozu akarlarının makineden tekrar dışarı atılmasını engelleyecektir.
– Temizlikte kullanılan paspasların ıslak bırakılması kuf oluşumuna neden olacaktır. Bu kuf yerleşmiş paspasların tekrar tekrar ev temizliğinde kullanılması cocuğun astımı alevlendirme ozelliği olan bu kuf kokusuna maruz kalmasına neden olur ki, bu tedavide hic istenmeyen bir durumdur.(kaynak: kadincakararinca.com)