Kız cocuk ve erkek cocuk her yonden birbirlerinden farklıdır. Peki, başlıca hangi ozellikler daha dikkat cekiyor dersiniz?
Anne karnında erkeklerin beynin sağ kısmı kızların ise beynin sol kısmı oncelikli olarak gelişmesi sonucunda erkek cocukların fiziksel guc gerektiren etkinliklerde daha başarılı kız cocuklarında akademik becerilerde, dil ve sosyal gelişimlerinde daha aktif rol oynamalarını sağlar.

– Yeni doğmuş erkek bebekler kızlara oranla daha toplu ve uzun olurlar. Bu ozellik onların daha gec oturmasına sebep olurken, kız cocukların daha erken oturduğu ve erkeklerden 2 ay oncede yurumeye başladıkları gozlenmiştir. Erkek cocukların daha kolay hastalanabilmekte ve bu ozellikleri hayat boyu devam etmektedir.

– Kız cocukların ilk kelimeleri soylemesi erkek cocuklara oranla daha erken başladığı gibi daha uzun ve kurallı cumleler kurabilirler 4-5 yaşlarında da kelime haznesi erkek cocuklarınınkine oranla daha ustundur. Dil gelişimindeki bu ustunluk, kız cocukların okula ve sosyalleşmeye daha yatkın olmalarına cevrelerine kolay uyum sağlamalarına daha hızlı duşunmelerine ve bundan dolayı da kolay hata yapmalarına sebep olur.


– Okul oncesi donemde dikkat ceken ozelliklerden biri de kız ve erkek cocukların kendi cinsleriyle oynamayı tercih edip diğer cinsle cok fazla etkileşime gecmiyor olmasıdır.

– Erkek cocukları fizik gucune dayanan hareketli oyunları tercih etmeleri, onları daha yaramaz olarak adlandırmamıza sebep olsa da enerjilerini dışarı yansıtabilmeleri icin koşmaları, yorucu etkinliklerde bulunmaları gerekirken kız cocuklarının şarkı soylemesi, resim yapması, yeterli olmaktadır.

– Erkek cocukları red cevabına kızlar kadar tolerans gosterememekle beraber, tuvalet alışkanlığının ve yemek yeme davranışını kazanması, annelerin erkek cocuklarına daha hoşgorulu yaklaşması ve daha koruyucu davranması sonucu kızlara oranla daha gec gelişmektedir.

KIZ VE ERKEK COCUKLAR ARASINDAKİ FARKLAR
– Kız cocukları el – goz koordinasyonları ve kucuk kaslarını kullanmaları gerektirdiği etkinliklerde yazı yazma gibi erkeklere oranla daha başarılıdırlar. Kızlar goz teması kurmayı tercih ettikleri gibi daha hızlı konuşur ve korkularını daha iyi ifade edebilir ve erkek cocuklara oranla daha iyi bir dinleyicidirler.

– Cocuklarda empatinin gelişmesi sandığımızdan daha hızlı olmaktadır erkek cocuklar daha cok fiziksel guc gerektiren yardımlarda bulunmayı tercih ederken kız cocukları sosyal destek verebileceği konularda empatilerini kullanmayı tercih ederler.

– İlkoğretime kadar gecen surede kız ve erkek cocuklar giyimlerindeki cok fazla bir farklılık goze carpamamakla birlikte renk tercihleri bakımından kızlar daha cok pembe ve tonları tercih ederek kendi cinsiyet farklılığını on plana cıkartmaktadır.

– Ergenlik doneminde kızlarda ve erkeklerde bir takım psikolojik ve fizyolojik değişiklikler yaşanır. Kız cocuklarında hızlı boy uzaması erkeklerden once başlar. Bu yuzden 11-14 yaşındaki kızlar genellikle kendi yaşlarındaki erkeklerden daha uzun ve daha ağır olurlar. Erkeklerde hızlı boy uzaması hem daha gec başlar hem de daha gec biter. Kızların fiziksel gelişimi en gec 20 yaşında biterken; erkeklerin fiziksel gelişimleri 23-25 yaşlarına kadar surebilir. Kızlar adet gormekten ve goğuslerin buyumesinden utanır, bol kıyafetler giyerek saklamaya calışır, erkekler ise sakal ve bıyık cıkmasını erkeklik simgesi olarak gorur ve bunu bir ustunluk olarak sayar.

– Seksuel olgunluk duzeylerine bakıldığında kızların erkeklerden 2 yıl daha ilerde gelişim gosterdikleri, gec olgunlaşan erkek cocukların sosyal kabule daha cok ihtiyac duydukları ve daha saldırganlık eylemi gosterdikleri gozlemlenmiştir.

Gelişmenin duygusal, sosyal, bilişsel, ceşitli yonlerinde kızlar erkeklerden daha erken gelişirler, aradaki mesafe gittikce acılarak ergenlik donemine kadar devam eder. Aradaki fark 6 yaşlarında ortalama 6 aylıkken ergenlikte 2 yıla kadar cıkmaktadır. Ergenlikten sonra bu fark yavaş yavaş azalır.


Cocuk Buyuturken Forum Sayfası İcin Tıklayınız