Hicbir markayı diğerlerinden ayrı tutmuyorum. İceriklerinden bazılarına bakalım:
- Buğday unu:
Tam buğday unu olması durumunda kucucuk bir şans verebilirdim bu maddeye ama beyaz unun sağlığımıza zarararlının artık hepimiz farkındayız. O yuzden bu konunun detaylarına girmesem de olur. Bırakın bebeklerimizi kendimiz bile tuketmemeliyiz.
- Şeker:
Şeker? Artık acaba şeker de sigara ve alkol gibi devlet tarafından denetlense mi tartışmaları suregiderken bir bebeğe rafine şeker vermenin tehlikelerinden bahsetmek zorunda olmak istemezdim. Şeker, boş kalori olmasının otesinde toksik bir maddedir. Sindirimi sırasında vucuttaki değerli vitaminleri ve mineralleri emer. Vucut kendini bu maddeden arındırabilmek icin muthiş bir savaş verir. Hergun alınması durumunda vucudu haddinden fazla asidik yapar. Boylelikle vucut asit-alkali dengesini sağlayabilmek icin normalin uzerinde caba gosterir ve desteğe ihtiyac duyar. Kanı koruyabilmek icin vucut kemikler ve dişlerden kalsiyum emmeye başlar. Neticede vucut yorgun ve bitkin duşer. Duzenli şeker tuketimi zamanla ic organları etkilemeye başlar. Hepsinden once karaciğer etkilenir, cunku şeker glukoz formunda burada depolanır. Elbette karaciğerlerimizin de bir kapasitesi vardır ve neticede ceşitli hastalıklara davetiye cıkarılmış olur.
Şeker, en cok beyin fonksiyonlarına zarar verir, enerjimiz alır, hafızamızı etkiler, muhasebe ve hesap yeteneğimize zarar verir... Buyume cağındaki bir bebeğe bunları yapmalı mıyız gercekten? Şekerin zararlarını saymakla bitiremem. Umarım bu yazdıklarım yeterince ikna edici olmuştur. Olmamışsa şekerin kanserin en iyi dostu olduğunu da ekleyeyim. Cocuklarımıza şeker ve şeker iceren maddeler vermeyelim, kendimiz de yemeyelim.
- Buğday nişastası
Butun nişastalar aynı değildir. Bazıları zararsız ya da minimum zararlıyken bazılarından kesinlikle uzak durmak gerekir. Buğday ve diğer glutenik nişastalar EN kotuleridir. Ben nişastayı buğdayın işlem gorerek oluşturulmuş bir ¨dışkı¨sı olarak tanımlıyorum hep.
- Bitkisel yağlar
Bilmiyorum bitkisel yağların sağlığımıza direkt zararlarını bilmeyen kaldı mı? Margarin dediğimiz madde bitkisel yağlardan yapılır mesela. O yuzden artık sofralarımızda gormuyoruz. İnsanoğlu bu yağların 1900'lerin başına kadar farkında değildi cunku ancak o zaman bu yağları oluşturabilecek kimyasal işlemler geliştirildi. Bu yağlar nelerdir: kanola, soya, mısır, aycicek gibi yağlar... Tereyağı ve hindistancevizi yağının aksine bu yağlar doğal yolla elde edilemezler. Binbir farklı işlemden gecirilmek zorundadırlar. Yeri gelmişken vurgulayayım: tereyağı bir zamanlar cılgınca kotulendiği gibi zararlı filan değildir. Bilakis mutfağımızın başının tacı olmalıdır.
Kotu olan bitkisel yağlar değildir aslında, bu yağların elde ediliş bicimidir. Bitkilerin yağı yuksek ısı, basınc ve ceşitli kimyasal işlemler yoluyla elde edilir. Tum bu işlemler hassas bitkilerin kimyasal yapısını bozar, bitkideki antioksidanlar olur, serbest radikaller ortaya cıkar. Onemli olan yağın yukarıda saydığım işlemlerle değil, sıcak pres yoluyla değil, soğuk pres yontemiyle elde edilmesidir. Bu bağlamda zeytinyağı ve uzum cekirdeği yağı da cok sağlıklıdır.
- Yağsız sut tozu
Sut tozu zaten başlıbaşına problemdir. Yağsızı da probleme problem ekler. Sut tozunu elde etmek icin sut bir kimyasal işlemden gecirilir ve bu esnada lesitin denilen bir madde kullanılır. Bu madde vucudumuzda doğal olarak bulunur ancak bu şekildeki kullanımı zon derece zararlıdır. Soyafasulyesinden elde edilir. Soya her ne kadar tartışmalı da olsa benim tasvip ettiğim bir şey değil. En basitinden herhangi bir sut tozu ambalajına baktığınızda son kullanma tarihi 567 sene sonrası filandır ve sute kıyasla daha ucuzdur. Tıpkı UHT sutler gibi son kullanma tarihi cok uzun muddetler olan ve ucuz olan ¨yiyeceklere¨ şupheyle yaklaşmak gerekir.
Sut tozlarının oksitlenmiş karbonhidrat icerdiği muhakkak. Bunun sağlığımıza ne oranda zararı olduğu ise tartışmalı. Netice: cocuklarımıza vermeyelim, kendimiz de kullanmayalım.
Bu icerikler, kendini organik olarak pazarlayan bebe biskuvilerinin icerikleri. Diğerlerinde her turlu katkı maddesi, aroma ve gıda boyası bulunabilir. Ama piyasadaki butun bebe biskuvileri eşit oranda sağlıksızdır. Hicbirini diğerinden ayırt etmem. Ben cocuklara bu maddelerden vermek icin herhangi bir neden duşunemiyorum. Eğer ille de biskuvi yesin istiyorsanız evde kendiniz yapın, tam tahıl unu kullanın ve kesinlikle şeker koymayın derim. Eğer paketlenmiş gıda vermekte ısrar ediyorsak (ki ben ısrarla uzak durmanızı oneriyorum) şeker icermemesine ozen gosterelim.
Bir noktada annelerin kendi yediklerini onemsemeseler bilebebeklerine yedirdikleri konusunda daha dikkatli olmaya başlamaları gerekiyor cunku bebeklerin kendi sağlıklarını koruma şansı yok.(milliyet)
Ev Yapımı Muthiş Bebek Maması Tarifleri İcin Tıklayınız