Bebeğiniz daha karnınızdayken bile, konuşarak ve muzik dinleterek onunla iletişim kurmaya başlayabilirsiniz. Bu nedenle doğduktan sonra konuşma ve hareketler yoluyla onunla iletişim kurmaya calışmanız ilişkiniz icin iyi olacaktır.

Bebeğiniz doğuduğu andan itibaren, konuşamasa bile sizinle iletişim kurmaya başlar. İletişime dair ailk adımları sizinle goz teması kurmak şeklinde olur: Uzun uzun yuzunuze bakar. Daha sonra bunu ufak sesler ve gulumsemeler izler.

Bebeğinizin gozlerine 20-25 cm mesafeden bakın.

Bu, bebeklerin odaklanabildiğ ideal mesafedir. Ona nazik ve sevecen bir şekilde dokunun. Onu okşayın, onunla konuşun ya da ona şarkı soyleyin. Bunların hepsi iletişim icin harika yollardır.

Bebeğinizle konuşun.

Tepkilerini izleyin ve cevap vermesi icin bekleyin. Vucut dilini yakından izleyin. Bebeğinizin size doğru sallayarak yaptığı kol ve bacak hareketleri, onun size olan cevabıdır.

Bebeğinizin hareketlerine bakın.

Cıkardığı en ufak sesleri bile dinleyip, tum dikkatinizi ona verin. Size tepki vereceğini goreceksiniz. Erken yaşlarında yapılan bu iletişim yontemleriyle bebeğinizin dunyayı yavaş yavaş algılamasını sağlamış olursunuz. Coğu zaman iletişim kurmak icin en iyi zaman, bebeğinizi besledikten sonraki zamandır. Boylece hem halinden memnun, hem de rahatlamış olur. Ote yandan boyle planlamalar yapmanıza da gerek yok; cunku coğu anne-baba bunları icgudusel olarak zaten yapar.

Ağlamanın da bebeğinizin konuştuğu dilin onemli bir kısmı ve konuşmaya başlamadan once ihtiyaclarını duyurmanın bir yolu olduğunu unutmayın. Bebeğiniz ağladığında, ona hemen cevap vermeniz, kendisini guvende hissetmesini sağlar.

Erken dinleme ve konuşma

Yıllar once yenidoğanların iyi gorup duyamadıkları duşunulurdu ama şimdi biliyoruz ki, dinlemeye ve konuşmaya erkenden başlamanın bebeğinizle aranızdaki sevgi bağını guclendirmede onemli bir adım olduğunu biliyoruz.

İyi bir dinleyici olmak, bebeğinizle ilerleyen ilişkinizde son derece onemlidir. "Konuşmayı bilmeyen bir bebeğin nesini dinleyeceğim?" diye duşunmeyin. Bebeğinizin ağlamaları bile farklı olacak. İletişiminiz geliştikce, hangi ağlamanın "Acım" anlamına, hangi ağlamanın "Yalnızım ve kucaklanmak istiyorum" anlamına geldiğini oğreneceksiniz. Yavaş yavaş bu iyi bir ilişkinin ve bebeğinizin bazı ihtiyaclarını karşılayabilmenizin temellerini oluşturacak.

Aklınızda bulunsun

Sevgi dolu sozcukler kullanın. Bebeğiniz sesinizin tonundan olumlu mu olumsuz mu konuştuğunuzu anlar. Bebeğinizle sakin bir bicimde ve yuz yuze konuşun.

Bebek gibi konuşun. Bu konuşma daha tizden bir konuşma şeklidir ve tum dunyada bebeklerce tercih edilir. Zaten bunu otomatik olarak yaptığınızı da fark edeceksiniz.

Detaylardan bahsedin. "Şimdi arabanı itiyorum, altını değiştiriyorum." gibi yaptığınız her işi ona soyleyin. Onun yaptığı şeyler ona anlatın. "Kollarını sallıyorsun, minik minik sesler cıkarıyorsun." gibi. Bebeğinizle bu turden konuşmalar yapmayı alışkanlık haline getirin.

Her şey hakkında konuşun. Bebeğiniz biraz buyuduğunde, dil gelişimine yardımcı olması acısından her şey hakkında konuşun. "Şimdi pantalonumuzu giyiyoruz.", "Yemeğimi yiyorum." ya da "Bugun hava cok soğuk." gibi.

Nesneleri isimleriyle soyleyin. Ozellijkle daha buyuk bebekler icin, her gun gorduğu kullandığı nesnelerin isimleri soyleyin. Ozellikle de bebeğiniz bunlara işaret ediyorsa. Mesela "Bu senin oyuncak ayın", "Bu senin fincanın" gibi tanımlamalar yapabilirsiniz. Bebeğiniz konuştuğu dilin coğunu sizden oğrenecek. İlk yılın sonunda, ona soyleyeceğiniz pek cok şeyi anlar hale gelecek ve muhtemelen basit talimatları yerine getirebilecek; "Fincanı bana ver." ya da "Hadi el salla." gibi.

Bebeğinizin girişimlerini destekleyin. Kelimeleri yanlış soylediğinde asla dalga gecmeyin; cunku bu tekrar denemesini engelleyebilir. Sizinle konuşmaya dair gosterdiği tum girişimleri cesaretlendirin.

Birlikte okuyun. Bebekler icin ozel olarak yapılmış resimli kitaplarla başlayın. Bu kitaplar, kelime haznesi, dil ve dinleme yeteneklerini geliştirir.

Birbirinizle konuşun. 8 ila 12 aylıkken bazı sesleri cıkarmaya ve 'anne', 'baba' gibi basit sozleri soylemeye başlarlar. Doğrudan onunla konuşun. Bu, konuşma yeteneğinin gelişmesi acısından onemlidir. Dil konusunda gosterdiği her yeni başarı icin onu bol bol ovun - bebeğiniz soylediğiniz her şeyi anlamasa bile.