Sizinle “İnatlaşan” cocuğunuza nasıl davranmanız gerekir?

1) O dirense de siz onunla inatlaşmayın. Siz yetişkinsiz o cocuk, siz ondan daha guclusunuz unutmayın.

2) Bu davranış biciminin; yaşının ve gelişiminin bir ozelliği olduğunu hatırlayın.

3) Yapmasını istemediğiniz bir davranışı var ise; kızma, engelleme,bağırma, cezalandırma gibi davranışlar gostermeyin. Bu davranışlar onun gun icerisinde size daha uyumsuz olması sonucunu yaratır.

4) Yapmasını istemediğiniz davranışla ilgili cok fazla acıklamalar yapmayın. Sizi anlamasını ve bir daha yapmamasını beklemeyin. Bu oto kontrolu kullanabilecek kadar henuz buyumedi. Bircok anne “Anlatıyorum, acıklıyorum, guzel guzel konuşuyorum ama hala yapmaya devam ediyor.” İfadelerinde bulunuyor. Bu guzel anlatımlarınıza daha buyuk yaşlarda daha olumlu tepkiler verebilecektir.

5) Yapılmasını istemediğiniz bir davranış gosterdiğinde oyunla ilgisini başka bir yone cekin. Bu yaş doneminin dikkat suresi cok kısa olduğundan eğer yaratıcı olabilirseniz dikkatini inatlaştığı olaydan hemen dağıtmayı başarabilirsiniz.

Orneğin: yemeğini yememek icin size direniyorsa bir portakal ya da elmayı komik bir kukla haline getirerek – sevimli bir ismi de olsun–bu kuklaya yemeği yedirmek ya da gobeğine bir isim takarak onu konuşturmak . Oyunları kullanarak cocuğunuza istediğiniz bircok davranışı yaptırabilirsiniz. Bu oyunları yaratırken olaylara cocuk gozuyle bakmayı deneyin. Direnme devam ederse başka bir oyuna gecin.

6) Oyunlar işe yaramadığında acıklamaları ve ilgiyi kesin. Başka bir işle ilgilenin. Kısa bir sure sonra ağlamasının sonlandığını , sakinleştiğini goreceksiniz.

Cocuğunuzu bu donemde uyumsuz, iyi yetiştirilmemiş ya da problemli bir cocuk olarak asla tanımlamayın. 3 yaş sonrasında size ve koymuş olduğunuz kurallara uyum sağlayabilecek gelişim duzeyine sahip olacaktır. Cocuğunuz buyurken icinde bulunduğu gelişim donemini cok iyi tanımalısınız, cunku bazen normal olan davranışlar anne-babalar tarafından problem olarak değerlendirilebiliyor.

İki yaş Sendromu ile başa cıkmakta zorlanan aile bir uzman desteği alabilir. Aksi halde cocukla iletişim gittikce bozulur,cocuğun kişilik gelişimi olumsuz etkilenir, yemek-uyku gibi rutinlerde tepkiler artar, yemek yememe, uyku duzeninde bozulma ve sinirlilik gorulebilir.

Psikolog Eda Gokduman