Mamayı gunde 2 ye cıkardım. Sonra yeni bir doktor buldum. Cok samimi, iletişimi cok iyi ve gercekci bir doktor. Gunde 3-4 kere mama vermemi istedi. Kaygılarımı bir kenara atmamı, anne sutunun onemli olduğu kadar, beslenmesinin gelişiminin daha onemli olduğunu soyledi. Cocuğum 2 aylıktı ve hastane cıkışları hala oluyordu ustune. Aldığı anne sutu yanına kar, sonrası mama dedi. Ben o an cocuğuma anne sutu diye inat ederek ne kadar zarar verdiğimi anladım. Yaklaşık 2 aydır gunde 4 kere mama veriyorum. Mamadan once mutlaka emziriyorum. Bebeğim 2 ayda 2 beden buyudu. İlk 2 ay oyle yapptığım icin şimdi cok pişmanım.
Aslında Turkiyede anne sutunu overken, kamu spotları yaparken, seminerler verirken birşeyi hep unutuyorlar. Anne sutu cok onemli, ama yetmediğini yada olmadığında bunu dram haline getirmemek gerekiyor. Anneer hamilelikten başlayarak hep baskı ve stres altına alınıyor. Sut olmadığında ise boyle tatsız şeyler yaşanıyor. Avmlerdeki emzirme odalarında kızımdan cok sonra doğmuş, ama cok buyuk duran ve sadece anne sutu ile beslenen bebekleri grunce kendimi hep yetersiz goruyordum. Neler hissettiğimi anlatamam. Birde tabi sutu olduğu icin nispet yapan anneler varki onlara hic değinmeyeceğim..
Birde cevre baskısı varki, artık o cevrenin ağzını bukup dikmek istiyorum. Tahammulumun kalmadığı bir konu komşu akrabadan oluşan teyze surusu varki, elimdeki biberonu kafalarında kırasım geliyor. Ben anne sutu icin mucadele etmiş, psikolojik travmalar gecirmiş bir anne olarak, ve mama vermeyi artık kabullenmiş bir duzen oturtmuşken, illa bir teyze gelir, biberonu gorur, mama verme, sudunu ver, sudunle besle, niye mama veriyosun der. Onlara acıklama yapmaya eskiden calışırdım, ama baktımkı işe yaramıyor, tersleyip susturuyorum. Sanıyorki ben işin kolayına kactığımdan mama veriyorum. Birde benim bebeğim ufak bir bebek. Hic bir zaman bacakları boğum boğum olmadı. Bunu goren herkes kendinde konuşma hakkı buluyor. Sanki ben iyi bakamamışım, ondan zayıf kalmış bebeğim.
Gece gece 4 aylık dolan icimi doktum sizlere

Birde insan kınadığını yaşamadan olmezmiş. Ben zamanında emzirmeyip sadece mama ile besleyen bir arkadaşımı icten ice kınamış, ama ona hicbirşey dememiştim. Lutfen icinizden bile olsa kimseyi kınamayın bu konuda. Emin olun o anne bebeğini sizden, herkesten daha cok duşunuyordur..