Down sendromunun diğer adı mongolizmdir. Ozellikle gec yaşta anne olan ( 35 yaş ve uzeri ) kişilerin cocuklarında down sendromu riski daha fazladır. Down sendromu olan cocukların buyuk coğunluğunda zeka problemleri gorulur. Fakat bu cocukların coğunda ileri derecede zeka geriliği olmaz. Genelde ileri derecede zeka geriliği durumu %10-15 civarlarındadır.

Down sendromu cocukların genel ozellikleri

Down sendromlu cocukların genel ozellikleri şu şekildedir. Belli bir yaşa geldiklerinde, ozellikle 40 yaşlarından itibaren, Alzheimer hastalığı gorulur. Bu cocuklarda gelişim sorunları da vardır. Diğer cocuklara gore daha az gelişirler. Diğer taraftan bazı duyusal rahatsızlıkları da olabilir. Gorme ve işitme gibi… Daha cabuk hastalanabilirler. Bağışıklı sistemleri zayıftır. Kanser vakaları daha cok gorulebilir. Daha cabuk yaşlanma belirtileri gosterirler. Fiziksel gorunum olarak da gozler daha yuvarlaktır. Boyunları kısadır. Kafa arkası daha duzdur. Kulakları normalden kucuktur. Eler kısa ve geniş, burunları da ice basıktır.


Down sendromu aynı zamanda fiziksel sonucları olan bir hastalıktır. Fakat yapılan araştırmalara gore ve eldeki bulgulara gore down sendromunun erken donemde teşhisi cocuklardaki zeka geriliği sorununu ( Cocukların sadece bazılarında ) ortadan kaldırabilmektedir. Down sendromu her 1300 cocuktan birinde gorulebilmektedir. Down sendromunun nedenleri arasında gosterilen genetik faktor de şoyle acıklanmaktadır. Anne ve babadan gelen kromozomların sayısı normalde 46 yerine 47 olursa down sendromuna yol acmaktadır. Bu fazladan kromozoma tıp dilinde 21. kromozom yani trizomi 21 denir.


Down sendromlu cocukların tedavisinde erken teşhis cok onemlidir. Dolayısıyla ebeveynler bebekleri doğduğu andan itibaren cocuklarının sağlık kontrollerini duzenli olarak yaptırmalıdırlar. Erken teşhisle saptanan rahatsızlığın cozumunde tabi tıbbi ve psikiyatrik tedavi onemli olmakla birlikte bu cocukların eğitim konusu da cok onemlidir. Durumlarına uygun etkili bir ozel eğitim şartlarıyla daha normal hale gelebilmektedirler.

Kaynak:annelikbilinci