Merhaba kızlar,

Ozellikle unlulerin gelinliklerine yapılan yorumlarda, gelinlik kabarık veya gosterişli olmadığı zaman "ayyy bu ne be; bu da gelinlik mi, bu gelinlik değil, abiye kıyafet" kabilinden goruşleri cok sıkca goruyorum. Ben bu goruşte değilim, katılmayan başka hanımlar olduğunu da biliyorum, o şekilde duşunen bayanların da cok olduğunun farkındayım.

İnsanın gozune, zevkine hitap eden şeyler bireyseldir, hani diyoruz ya zevk meselesi. Bu, belli nedenlere pek dayandırılamaz, duygu işi.

Ama bana gore bu yorumlar tamamen o gelinliğin gonle verdiği zevkle, ona olan duygularla, onun estetik olcutleriyle yani zevk meselesiyle alakalı değil. İşin icine toplumun kabulleri, bazen de oğretilmişlik giriyor. Bunda ne var diyebilirsiniz, aslında bir şey yok, ama insanları "gelinlik giyemedi zavallı" şeklinde kucumsemek sınırına gelmemeli bence bizlere oğretilenler.

Ya gelinlik dediğin nedir ki? Gelinlik, beyaz, suslu, kabarık bir şeyse, uzulelim o zaman dunyanın batı toplumu dışındakileri gelinlik giyemeden mezara giriyor.

Ayrıca, şuna dikkat "Bildiğimiz anlamda Turkiye’de ilk gelinlik II. Abdulhamid zamanında Avrupa’da bir duğunde ilk kez bir gelinin uzerinde bembeyaz giysiyi goren prensesin bu kıyafetin aynısını kendi duğununde giymek istemesi uzerine dikilmiştir. Beyaz kumaştan gelinliği ilk kez 1898′de Kemalettin Paşa ile evlenen II. Abdulhamid’in kızı Naime Sultan giydi. (Turk toplumunda duğun kıyafetinde geleneksel olarak kırmızı kullanılırdı. Medeniyetin beşiği Anadolu’da cok renkli ve nakışlarla işlemeli geleneklere bağlı gelinlikler hÂl var.) Daha sonra bu evlenme turu İstanbul’da yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların uygulamasıyla birlikte kentlerde yaşayan Turklere kadar ulaştı.. Boylelikle gelinlik yaşantımıza kadar girdi." Tuh o zaman, o tarihten once gidenler de gelinliksiz gitti.

Elbise gibi diyen arkadaşlara soruyorum, o beğendiğimiz beyaz kabarık şey araba lastiği mi? O da bir elbise. Sadece tarzı farklı.

Gelinlik, insanların evlenmenin onemine binaen giyindikleri, normal gunlerde giyemeyecekleri kadar gosterişli, dolayısıyla pahalı, gelini guzel hissettirmeye ve gostermeye yarayan bir kıyafet turudur.

Batı toplumlarında ve bizde beyazdır, hindistanda kırmızıdır, kavunicidir, malezyada belli bir rengi yoktur, her renk olabilir, eski turk duğunlerimizde ise şimdilerde bindallı adıyla giyindiğimiz şeydir.

Şimdi hangisi daha gelinlik? Kim karar veriyor buna? Birilerinin giyindiği bize oğretilen değil diye onlar neden gelinlik olmuyor?

Bir kadın, kendini en guzel hissedeceği bir kıyafet giyinmişse o gelinliklidir. Ha ille de marjinal olmaya gerek yok, beyaz ve duvaklı olması da adettendir, ben de oyle yapacağım. Ama kumaşı, modeli vs. bir kıyafeti gelinlik yapma veya yapmama konusunda hukum sahibi değil bence.

Gamze Ozcelik'in gelinliğine cok laf edilmiş mesela. Ya işte kadın gitmiş, harika bir elbise giyinmiş, normal gunde veya abiye bir gecede giyilen bir şey değil bu, daha ozel. Neden gelinlik olmasın ki?