1-) Kanalınız icin etkileyici ve akılda kalıcı bir isim secin.
Etkileyici kanal isimleri insanların aklında daha kolay kalacağı icin konseptinize uygun bir isim secmelisiniz. İsim konusunda dikkatli olmanız gerekiyor. "YouTube iş ortağı" programına kabul edildiğiniz zaman bu ismi değiştiremezsiniz. Kanalınızın ismi sizin kanalınızı temsil eder ve topluluğunuzun oluşmasında buyuk katkılarda bulunur.
2-) Kanalınızın iceriğine uygun logo ve banner tasarımları yapın. Daha sonra bunları herkese acık şekilde kanalınıza yukleyin.
Logonuz ve kanalınıza yukleyeceğiniz duvar kağıdınız, kanalınızı inceleyen her kullanıcı icin ilk goze carpan detaylardan birisidir. Guzel bir logo ve banner, kullanıcıların kanalınıza abone olması ve iceriklerinize goz atması icin can alıcı olan ilk izlenimlerini de buyuk bir bicimde etkiler.
3-) Yuklediğiniz videolara etkileyici video acıklamaları ekleyin. Bu acıklamaları da etkileyici kucuk resimlerle destekleyin.
Videolara ekleyeceğiniz etkili acıklamalar ve kucuk resimler, YouTube arama sonuclarında birkac cumle halinde kullanıcılara gosterilir. Kullanıcıların sizin videolarınız hakkında ilk izlenimleri kucuk resim ve video acıklamaları olacaktır. Bunları ozenle secmeniz kullanıcıları sizin videonuzu izlemeye teşvik eder.
Gorselde de gorduğumuz uzere acıklamamızın bir kısmı ve kucuk resimler kullanıcıların ilk once videomuza goz attıkları kısımdır. Oncelikle etkileyici olmak ve sonrasında yaratıcı olmak dışında kriteriniz bulunmuyor.
4-) Kartlar ve bitiş ekranları
Videolarınızda belli sure zarfında gostereceğiniz kartlar ve videonuzun sonuna ekleyeceğiniz bitiş ekranı oğeleri, kullanıcıların kanalınızda daha fazla vakit gecirmesinde size yardımcı olabilir. Video sonuna ve kartlara ekleyebileceğiniz abone ol butonları, videonuzun belli yerlerinde insanlara abone olmalarını hatırlatmanız, abone sayınızın hızla artmasında onemli rol oynayabilir. Analizlere gore YouTube Turkiye'de her 10 kişiden 2'si video sonunda yer alan abone ol butonuna basarak abone oluyor. Bu sayı coğu insan icin bir şey ifade etmese bile bu oran global olarak %45 civarındadır.
5-) Oynatma listeleri ile izleyicilerin sevdikleri icerikleri bir araya getirin.
Birden cok alanda icerik ureten bir kanalınız varsa bu iceriklerinizi farklı oynatma listelerinde bir araya getirerek abonelerinizin veya abone olması muhtemel kullanıcıların iceriğinize daha kolay ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Oynatma listelerinden insanların abone olma oranı %28 civarındadır. Ancak kanalınızda yapacağınız her duzenlemenin size abone kazandırıp kaybettirebileceğini goz onunde bulundurmalısınız.
6-) Kanalınız icin ozgun bir fragman hazırlayın.
Ziyaretciler kanalınıza ilk defa geldiklerinde onlara kanalızın iceriğini ozetleyip neden size abone olmaları gerektiğini anlatan bir fragman hazırlayın. Genel olarak 2 dakikayı aşmayan fragmanlar insanların ilgisini ceker ve bu sure zarfında kanalınıza abone olma ihtimalleri daha yuksektir.
7-) topluluğunuzla iletişime gecin.
Topluluk sekmesinde, insanlara anlık olarak bildirim ile ulaşabileceğiniz paylaşımlar yapabilirsiniz. Burada insanların yaptığınız ve yapacağınız videolarla ilgili fikirlerini oğrenebilirsiniz. Burada izleyicilerinizle kurduğunuz guclu bağlar size başka insanların abone olmasında yardımcı olacaktır
YouTube'a muzik icerikli videolar yuklemek ve telif hakkı ihlalleri nasıl yonetilebilir?
YouTube platformuna ozgun hazırlanmış muzik icerikli videolarınızı yuklemekte bir sakınca yoktur. En fazla 15 saniyeye kadar kullanacağınız muzik ve sesler tanıtım amaclı kabul edilerek telif hak ihlaline sebebiyet vermezler. Telif hak sahibinin tercihlerine gore değişmekle beraber, bazı videoların kaldırılması talep edilebilir. Bazı videoların ise geliri hak sahibine aktarılır ve videodan reklam geliri kazanamazsınız. YouTube yeni YouTube Studio ile Audio Library'i kanal sahiplerinin kullanımına sundu. Burada her turden binlerce muzik ve ses efektini Creative commons lisansı cercevesinde videolarınızda ucretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.
9 -) YouTube iş ortağı programı nedir?
İngilizce adıyla partnership program, YouTube'da kanal sahiplerinin videolarına reklamlar yerleştirmesine izin vererek para kazanmalarına olanak tanıyan bir sistemdir. 1000 abone ve 4000 saat izlenme suresine ulaşmanız sizin programa dahil edilme taahhutunuz değildir. Kriterleri karşılayan kanallar incelemeye tabii tutulurlar ve uygun bulunan kanallar reklam gostermeye başlayabilir. Tam olarak kazanabileceğiniz para net olmayıp kanalınızın performansına gore değişebilir. Reklamlar 1000 gosterim başı ve tıklama başı olmak uzere iki şekilde gosterilir. 1000 video izlenmesi = X ₺ gibi hesaplar yanlıştır. Reklam gosterimi başına odeme alırsınız. Reklamların gosterim sureleri kazanılan ucreti etkiler. Atlanabilir reklamlar ile atlanamayan reklamlar genel olarak bumper reklamlara gore daha cok tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise bumper reklamların donuşum oranlarının ulkemizde cok duşuk olmasıdır. Ulkemizde %38'lere varan vergilendirmeler ile bu kazanc duşmektedir. Ayrıca reklam engelleyicilerin kullanımının cok yaygın olmasından oturu dunya geneliyle kıyaslandığında Turkiye'deki gelirlerin %40 civarı daha az olduğu verilerle ifade edilmektedir. YouTube bu reklam engelleyici uygulamaların onune gecebilmek icin Premium ve katıl ozelliklerini kullanıma sunmuş olsa da hala ucretli uyelik satın almayan kullanıcılar icin ceşitli calışmalar ile reklam engelleyicilerin onune gecmeye calışmaktadır. Bu forumdaki insanlara YouTube'da sevdiğiniz kanalların videolarını izlerken, emeklerine saygınızı gostermek adına adblocker eklentilerinizi kapatarak izlemenizi tavsiye ederim. Daha ileriye giderek cok da uzun olmayan reklamları atlamadan sonuna kadar izlerseniz daha buyuk katkıda bulunmuş olursunuz.
10 -) YouTuber'lar neden surekli videomuzu beğenin diyorlar?
YouTube algoritması kullanıcılar tarafından cokca beğenilen icerikleri one cıkarmak uzerine kuruludur. Bu iceriklerin benzerlerini ve rağbet goren icerikleri arama sonuclarında daha ustte gostererek daha fazla etkileşim almalarına yardımcı olur. Populer icerikler icin daha fazla reklam yerleştirilebilir ve reklam geliri de bu oranda artar.
Okuduğunuz icin teşekkur ederim. Bu yontemleri uygulayıp başarılı olamayan arkadaşlarımdan da sabırlı olmalarını diliyorum.
Kaynaklar: YouTube creator academy.
Google adsense YouTube SSS kılavuzu.
YouTube iş ortağı programı SSS kılavuzu