Anne adayları her ne kadar dokuz ay boyunca doğumu ve bebeklerini kucaklarına almayı dort gozle bekleseler de, doğum ve sonrası, anne icin atlatılması zor bir surectir.

Anne bir yandan bebeğini kucağına aldığı icin cok mutludur ama, bir yandan da bebeği ile devam eden bu yeni hayata alışmakta zorlanabilir.

Gece uyku duzeninin bozulması, sutun az gelmesi ya da hic gelmemesi, bebeğin yenidoğan sarılığı olması, gobek kordonunun duşmememsi ya da duştukten sonra yerinin yara olması gibi pek cok neden anneyi olumsuz etkileyebilir.

Bu nedenle anne, bebeği ile gecirdiği guzel vakitlerin değil, zor zamanların etkisinde daha cok kalır.

Ozellikle de anne bebeğini tek başına buyutuyorsa, kendi annesi, kayınvalidesi ya da başka bir yakını ona yardımcı olamıyorsa, annenin yaşadığı zorluklar daha da artabilir.

Bu donemde annenin kendini iyi hissetmeme ve bu nedenle de bebeğine iyi ve faydalı davranamama durumuna lohusalık depresyonu adı verilir. Lohusalık depresyonu, bazen birkac hafta bazen de birkac ay surebilir.

Peki bir anne lohusalık depresyonunda olduğunu nasıl anlar:

Kendinize ve bakımınıza dikkat edemiyorsanız. Bebeğinizin altını değiştirirken onu fazla sarsıp, cekiştiriyorsanız. Bebeğinizin karnı acıktığında ve emme zamanı geldiğinde “Off daha az once emdi ne cabuk acıktı, hep mi emecek” şeklinde yakınmalarınız oluyorsa. Duygu durumu gecişlerinde dengeli davranamıyorsanız. Gulerken bir anda ağlamaya başlıyorsanız. Duygusal tepkileriniz olması gerektiği gibi değilse. Orneğin gulunecek komik bir durum dahi olsa, ağlayarak tepki veriyorsanız. Şupheci olmaya başladıysanız. “Eşim beni beğenmiyor, acaba hayatında başka biri mi var” gibi duşunceler aklınızı bulandırıyorsa Kendiniz ve anneliğiniz ile ilgili “Ben iyi bir anne değilim” duşuncesi hakimse Bebeğiniz her ağladığında, acıktığında ya da bir sağlık sorunu yaşadığınızda “Neden doğurdum ki bu cocuğu, bakamıyorum, onu doyuramıyorum bile” şeklinde duşunceleriniz oluyorsa. Sizi ve bebeğinizi ziyaret etmek icin gelen misafirlere tahammul edemiyorsanız ve icin icin gitmelerini istiyorsanız. Eşiniz, anneniz ya da kayınvalideniz tarafından soylenen sozler ya da yardım cumlelerine karşı fazla tepki gosteriyorsanız. lohusalık depresyonu icinde olabilirsiniz.

Boyle bir durumda, bu durumu atlatmak icin tek başınıza caba gostermek yerine, cevrenizdekilerden destek talep edin. Oncelikle eşiniz ve en yakınlarınız ile durumu paylaşın. Size ait bazı sorumlulukları uzerinizden almaları sizi rahatlatacaktır.

Lohusalık depresyonu tek başınıza altından kalkabileceğiniz bir durum değildir. Sureci kendiniz, bebeğiniz ve cevrenizdeki yakınlarınız icin uzatmanız, ilişkilerinizi yıpratacağı gibi bebeğinizi de olumsuz etkileyebilir.

Cocuk Gelişim Uzm. ve Aile Danışmanı Emine Ergun