Bir coğumuz şuan hazır gelinlik almak yerine ozel diktiriyoruz; sonucta bizim fotoğrafta gosterdiğimiz gibi olmamasından dolayı yakınabiliyoruz. Bunun en başta, kullanılan kumaşlardan dolayı olduğunu lutfen aklınızdan cıkarmayın arkadaşlar..
Bir tekstilci olarak yaklaşık bir kac aydır bir cok moda evini ziyaret ettim ve gayet elit gorunen bir cok modaevlerinin bile gelinlik icin kullandığı kumaşların cok kalitesiz olduğunu gordum. (gelinlik tasarımcısı değilim.)
ozel dikim yaptırırken kumaş konusunda diretin. Metresi 2 tl'ye de kumaş var, 100 tl'ye de. piyasada kullanılan kumaşlar şu bir kac tanesinden başka bir şey değil gibi;
hayal tul (kucuk petekli, parlak etki, hafif sert) (mt: 2 tldir)
simli dalya
ince kağıt gibi tafta,
kristal saten (son derece parlak olur.)
Kristal organze (ipek organzeye nazaran cok sert, şeffaf ve parlak olur. ki ipek organze dediğimiz de zaten ipek gorunumlu organze demektir; ipek olmadığı icin mt:12 tlyi gecmez. Piyasadaki kristal organzeler ise cok ucuzdur.
şifon olarak da en kaliteli dedikleri fransız şifon (mt: 5-8 tldir.) vb..
Tabiki butur modaevlerini bilgisizlikle suclamak değil derdim. Kaliteli calışanları tenzih ederek soyluyorum, Onlar bunları benden daha iyi bilirler, yıllardır bu piyasanın icerisindeler, ancak bildiğiniz uzere REKABET soz konusu olunca, en ucuza nasıl kapatırım, nasıl kısarımı hesaplayan yerler malesef ki cok sayıda.. kendi markalarından odun verip, halkın cok tanıdık olmadığı kumaş konusunda oynama yapmaları kotu.
Peki cozumu ne;
Eğer şuan; standart, cok fazla ozelliği olmayan gelinlik dikimine 1500 veriyor iseniz, kumaşları sorgulamak en doğal hakkınızdır. Eteğin kumaşı icin saten deyip gecmeyin. mat,kristal, amerikan, dupont, ipek karışımlı sateni var. mesela bu grupta butcenizi zorlamadan kullanabileceginiz saten amerikan satendir.. piyasada satılan mat ve kristal satenler oldukca ucuzdur. ipek karışımlı satenin mtsi 30 tlden başlar ve bu kaliteyi tuşesinden anlayabilirsiniz.
Model araştırıldığı kadar kumaş araştırması da yapılmalı, 1-2 gun ayrılıp, sırf kumaşcılar gezilip, gelinlikte kullanılan kumaş fiyatları not alınmalıdır yada tecrubeli birisinin tavsiyelerinden yararlanılmalıdır ki unlu bir markadan diktirmek istediğimiz gelinlik onun aynısı olsun.
Umarım sizi yormamışımdır. Bu yondeki araştırmalarımı aktarmak ve kumaş konusuna dikkat cekerek gelin adaylarına yardımcı olmak istedim. Teşekkurler
Gelinlik Modelleri Gelinlikte kullanılan kumaşlar, dikkat!
Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Gelinlik Modelleri Gelinlikte kullanılan kumaşlar, dikkat!