merhaba kk anneleri
gecen hafta oğlum rota virusu oldu. o donemde internette cok şey araştırdım ama yazılanların hepsi birbirinin tekrarı ve aynı şeylerdi. bilgi amaclı olması acısından bu konuyu paylaşmak istedim.
oncelikle rota virusu aşısını yaptırmadık biz. devletin garantisi altında olmayan hic bi aşıyı vurdurmak istemedim cunku oğluma. ama tabi bu bi tercih meselesi. kimseye yaptır yada yaptırma gibi bi yonlendirmem olamaz herkesin kendi bileceği iş. nitekim gecen hafta oğlumu ateş ve halsizlikle doktora goturduk, doktorumuz boğazlarında kızarıklık olduğunu soyledi. idrar tahlili temiz cıktı ve bize antibiyotik ile ateş duşurucu verdi. antibiyotiği kullanmaya başladıktan bi gun sonra oğlumda bu seferde ishal baş gosterdi. durmadan su gibi altına yapıyordu. doktor antibiyotiğin (agumentin) yapabileceğini soyledi. halsizliği devam ediyor ama ateşi kontrol altındaydı. takip eden gun bu seferde oğlum yediklerin kusmaya başladı. tekrar doktora gittiğimizde gaita testi yapıldı (kakası grimsiydi) ve rota virusu olduğunu oğrendik. bu arada oğlum yememeye başladı, sadece su istiyodu onu da icince kusuyodu. boylelikle gece halsiz kaldığından hastanede serum takıldı. hic bi şey yemediği icin halsizlikte olunca serum verilmesi gerektiğini soylediler. gercekten iyi de geldi. en azından vucudunun kaybettiklerini geri aldı en yoğun halsiz olduğu donemde.
ertesi gun pirinc lapası yedirmeye başladık. bu donem aşırı iştahsızlık oluyo bebeklerde. ama yemiyo diye bırakmamak lazım tabi zorlamamakta. az ama sık yedirmeye calıştık.coğunda kustu. ishali devam etti. ama bi gun onceye gore durumu daha iyiydi. antibiyotiği kestik. doktorumuz ishali icin malfor, midesi icin motilium verdi. duzenli kullandık. muzlu yoğurt, pirinc lapası (yada yağsız yayla corbası gibi), bol su verdik. acildeki doktor yediklerini kusmaya devam ederse ertesi gun yine serum takılması gerektiğini soyledi. gece halsizlik olunca korktuğumuzdan yine hastaneye goturduk. farklı bi doktor vardı bu sefer.kendisi muayene etti ve cok guzel bilgilendirdi bizi. muayeneden sonra su kaybının fazla olmadığını, serum takılmasına gerek olmadığını (sonucta serumdan bobrekleri icin zararlı), bi bardak ayranın serumdan cok daha yararlı olduğunu soyledi. yoğurt yerine ayran onerdi (yoğurt kusmasını arttırırmış) cubuk kraker, tarhana corbası,pirinc lapası, muz, şeftali,bol su bu donemde yemesi gereken başlıca şeylermiş.az az ama sık beslemek gerekirmiş.kusması 2-3 gun , ishali 10 gune kadar surermiş. bi diğer onemli konuda hijyen. bebeğin elleri sık sık yıkanmalıymış.
nitekim o gun serum taktırmaktan kurtulup evimize donduk. doktorun dediklerini harfiyen uyguladık. gercekten de ertesi gun daha dincti oğlum. yemesi icin hic zorlamadık.zaten susuz kaldığından durmadan su istiyordu. yavaş yavaş ekmek kemirmeye kahvaltı etmeye başladı. tabi zayıfladı bu donemde ama sağlığı yerinde olsun da iyi beslenmeyle yine alır kilosunu.
zor bi surecti, onun halsiz yatışı , derdini anlatamaması, serum icin damarı acılırken verdiği mucadele ...(dipnot eğer hastanede cocuk yoğun bakım varsa damar acması icin ordan bi hemşire talep edin, cocuk acilde ayaklarından iki kere denediler fakat şişme yaptı. yogun bakım hemşireleri tek seferde elinden buldular)
ama adı bile korkunc gelen rota virusu korktuğum gibi olmadı. iyi yonlendirmeyle atlattık diye duşunuyorum. belki aşısını olsa daha hafif gecirirdi bilemem. ama aşı olupta yine bu hastalığı ağır gecirenler de okudum. bu aralar salgın diye duydum, acilde gelen iki cocuk da aynı şekildeydi zaten. bulaşıcı bi hastalık olduğundan kendinizi de korumanızı tavsiye ederim. umarım yazım faydalı olur.
rota virusu izlenimlerim
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- rota virusu izlenimlerim