Iyi geceler arkadaşlar.

Ekşi Sozlukte rastladığım bir başlığı sizinle paylaşmak istiyorum. Başlığı acan arkadaş sağ olsun iyi bir iş yapmış. Daha fazla kişinin gormesi adına buraya da kopyalıyorum.

9 yaşında bir yeğenim var. genelde gun icinde minimum 1 saat internete girme hakkı vermiş ebeveynleri. o da her cocuk gibi, facebook'ta arkadaşlarıyla sohbet ediyor. (zira nedenini bilmediğim, anlamadığım ve asla anlayamayacağım bir bicimde hemen hemen her cocuğun bir facebook adresi mevcut.)

dun internetteyken yanına oturup neler yaptığına bakmak istedim. benim yarım aklımda bir cocuk facebookta en fazla bebek giydirip, araba yarışı falan oynar cunku. ekranda "avataria" diye bir oyun acık, bir suru avatar oradan oraya yuruyerek "sew olmak isteyen", "benim evde parti var hadi aşkım gel" yaza yaza dolaşıyor. once onları oyun icerisinde bağımsız hareket eden "bot" hesaplar sandım. sonra biraz daha yakından bakınca, kişilerin birbiri ile gayet anlamlı bir bicimde iletişim kurduğunu farkettim. hem de ne iletişim!

yeğenime bana oyunu anlatmasını, beğenirsem oynayabileceğimi ve ona ihtiyacı olan can, hamle ya da malzeme vs yardımı yapabileceğimi soyledim. bizim kafa kalmış tabii "ciftlik - candycrash" oyunlarında. "burda" dedi, guzel giyiniyorsun. gorevler var onları yapıyorsun, sonra klube gidip kendine bir sevgili buluyorsun." tam o sırada yanına bir avatar gelip, onunla evlenmek istediğini soyledi. allahım bizimki bir panik, bir mutlu! dedim "tanıyor musun?" "hayır, dedi. tanışacağız."

şoyle arkama yaslanıp yeğenimin yuzune baktım. o heyecanla klavyeye abanmış yazmakla meşguldu. 9 yaşında lan daha! 9!

neyse vesselam, karşıdaki şahıs, yeğenime sorular soruyor. nerde okuyosun, kac yaşındasın vs. bizimki de cevap veriyor. bizimki yazıyor "9 yaşndym" karşıdan cevap geliyor: "demek 9 yaşındasın. ben de 11 yaşındayım"

bi dakka dedim, bu kişi 11 yaşındaysa, ben henuz doğmadım!

hemen pc başından kaldırdım yeğenimi. kendi facebook hesabımı actım, oyunu buldum ve oynamaya başladım. benim avatarı gayet hanım hanım giyimli, gozluklu bir tip yaptım. yeğenim atıldı hemen: "ah ya! cok cirkin bir kız oldu bu. kimse bakmayacak sana!"

neyse efenim, oyun icinde bir kac cer cop toplayıp başlangıc gorevlerini bitirince, hemen parka gidip bir "arkadaş" edinme gorevi geldi. parka gittik. daha gireli iki dakika olmadı ki, biri yanıma geldi. "slm" yazdı. "slm" dedim. "arkadaş olalım" dedi. "olur" dedim. istek gonderdi kabul ettim. "hadi bana gel" dedi. o gitti, ben yeğenimin yardımıyla onu takip etmeyi oğrendim. evi olarak dekore ettiği bir odaya girdik. (yeğenimi kibarca yanımdan uzaklaştırdım. zira gidişatı pek beğenmedim.) "kac yaşındasın" dedi. "" 9 dedim. "tamam, ben de 11, hadi oynayalım." dedi. "ne oynayacağız ben daha yeniyim. bilmiyorum oynamayı" dedim. "tamam ben sana oğreteceğim." dedi. ekranın ust koşesinde "*** seni opmek istiyor" diye bir pencere acıldı. kabul ettim.
bundan sonraki diyalogları aynen yazıyorum:

*** - hadi ustumuzu cıkaralım.

ben - neden

*** -boyle oynayalım

ben - ama ben bilmiyorum.

***-tamam. okuyor musun

ben-evet

***-nerde

ben -(salladım bi okul adı)

***-tamam ben de okuyorum. daha once hic kulodunu cıkarmadın mı

ben-anlamadım

***-kulodun ne olduğunu biliyorsun di mi

ben-evet

***-tamam. şimdi onun icinde bişey var ya. o nasıl gorunuyor

ben-anlamadım.bilmiyorum

***- tamam. evde yalnız mısın

ben-hayır annem var

***-tamam yanında mı

ben-hayır

***-tamam.gelirse haberver

ben-tmm

***- bundan sonra burda sadece beni bul tamammı başkasını kabul etme

ben-tamam

***-ben sana gold vericem.gelinlik alıcam. puan da kazanırsın. seviye atlarsın

ben- tamam

***-facebook hesabın var mı

ben-annemin var

***-tamam telefonun var mı

ben-yok annem doğum gunumde alcak

***-tamam ne zaman doğum gunun

ben- temmuzdaa

*** tamam eğer annen almazsa ben sana alırım

ben-telfon mu

***-evet ama burda sadece benimle konuş bir de bana sana gonderebileceğim bi adres lazım

ben- tamam

***-tamam sex oynayalım mı

ben- nasıl oynucaz

***- sen şimdi kulodunu cıkar onun icindeki .........

gerisini yazmayacağım cunku baya baya bildiğin detaylı oldukca acık ve anlaşılır bi bicimde yazdı adam! 9 yaşında olduğumu soylediğim halde. 9 yaşında bir cocuk icin bile basit kacacak bir dille yazdığım halde. baya baya detaylı ve acık anlattı adam!

elim ayağım hala titriyor. kendimi 9 yaşında bir cocuk gibi taciz edilmiş, mahremine girilmiş hissediyorum.

napıyorsunuz abi cocuklarınıza!
cocuklarınıza ne ya-pı-yor-su-nuz!
nasıl farkında olmazsınız, nasıl ilgilenmezsiniz neyi - nasıl kullandıklarıyla?
nasıl kontrol etmezsiniz?
girdiği bir oyunu nasıl incelemez, nasıl "neyse hazır o oynuyorken ben de telefonumdan internette gezineyim" dersiniz?
nasıl farkında olmazsınız tehlikenin!
allah kahretsin, nasıl?!!

olmaz, olmayacak belli. ama bir umut, bir anne ya da baba "dur lan şu cocuk avataria diye bir oyun oynuyor. bir bakalım nasıl bir oyunmuş bu" diye merak eder de, internette arama yapmayı akıl ederse, bu yazı onune duşsun, o koca kafasına balyoz gibi insin diye paylaşıyorum burda!

cocukların gercekte oğretmenleri, akrabaları, hatta oz babaları tarafından 5'er 10'ar taciz edildiği ulkemde, sanaldan bişey olmaz diyen olursa bu yazının altında, peşin peşin belasını versin!

hadi, kalın sağlıcakla!

edit 1 : bkz. mesela video da 11:25 te oyunda "bir kızın nasıl yatağa atılacağı" konusunu acıklığa kavuşturan şahsın facebook profili gorunuyor. (bilgi icin @smsnprns 'a teşekkurler)

edit 2: https://www.ihbarweb.org.tr/ adresine bu ve benzeri oyunlarla ilgili şikayette bulunabilirsiniz. (bilgi icin pogaca memet'e teşekkurler)

Kaynak: https://eksisozluk.com/entry/59980402