İlk 3'une Kırgızistan'ın ev sahipliği yaptığı organizasyonun dorduncusu, Bursa'nın İznik ilcesindeki İznik Golu'nun kıyısında duzenleniyor. "Gelenekten Geleceğe Bir'iz!" sloganıyla duzenlenen 4. Dunya Gocebe Oyunları'nda 13 branşta 102 ulkeden 3 binin uzerinde sporcu mucadele edecek. Organizasyonun resmi acılış toreni, bu akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gercekleştirilecek. Acılış programı 19.00 ile 21.00 saatleri arasında duzenlenecek. 4. Dunya Gocebe Oyunları'nın ilk gununde kokpar-kokboru, geleneksel okculuk ve atlı okculuk musabakaları gercekleştirilecek. 4. Dunya Gocebe Oyunları, İznik'te başladı Organizasyon, spor musabakalarının yanı sıra kulturel etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Oyunlar icin hazırlanan alanda, el sanatları atolyeleri, yoresel tanıtım cadırları ile uygulamalı atolyelerde vatandaşlar, kultur ve sanat alanında farklı deneyimler yaşayabilecek. Gastronomi bolumunde evrensel tatları deneyimleyecek misafirler, İznik Koylu Pazarı'ndan alışveriş yapabilecek. Katılımcılara yoresel ikramlarda da bulunulacak. Binicilik, okculuk, geleneksel cocuk oyunları, cocuk obası sanat atolyeleri, izcilik ve hippoterapi (Atlı terapi) alanlarında ozellikle cocuklar, eğlenceli anlar yaşayarak dolu dolu zaman gecirecek. Sahne bolumunde ise evrensel muzikler ve halk dansları gosterisi ile Zara'nın vereceği konser, misafirlerin keyifli anlar yaşamasını sağlayacak. Turk Hava Kuvvetleri bunyesinde bulunan ulusal akrotim gosteri ekibi Turk Yıldızları da katılımcılara heyecan dolu bir gosteri sunacak. Dunya Gocebe Oyunları'yla dunyanın kulturel ve tarihi mirasının korunması sağlanacak. Atlı oyunlardan ulusal gureşlere, okculuktan gastronomiye, geleneksel sanatlardan sahne sanatlarına, cocuk oyun alanlarından etno pazara kadar farklı etkinliklerin yapılacağı 4. Dunya Gocebe Oyunları, dunyanın dort bir yanından halkların kulturel ve tarihi mirasını korumayı, kulturler arası iletişimi, dostluk ve uyumu guclendirmeyi hedefliyor. 102 ulkeden 3 binden fazla sporcunun katılacağı etkinlik aynı zamanda Turkiye'nin kulturel diplomasisinin guclenmesine, İznik'in daha iyi tanınmasına ve dunya capında hak ettiği şohreti kazanmasına da katkı verecek.
Dunya Etnospor Konfederasyonu tarafından dorduncusu duzenlenen Dunya Gocebe Oyunları'nda Turk Yıldızları gosteri ucuşu yaptı. Bursa'nın İznik ilcesindeki İznik Golu kıyısında duzenlenen organizasyonun ilk gununde, Turk Hava Kuvvetleri bunyesinde bulunan ulusal akrotim gosteri ekibi Turk Yıldızları ucuş gercekleştirdi. İznik Golu uzerindeki gosteriyi alandaki vatandaşlar ilgi ve heyecanla takip etti. Dunya Etnospor Konfederasyonu tarafından bu yıl dorduncusu duzenlenen Dunya Gocebe Oyunları'na yerli ve yabancı cok sayıda kişi ilgi gosteriyor. Bursa'nın İznik ilcesindeki İznik Golu kıyısında "Gelenekten Geleceğe Bir'iz!" sloganıyla organize edilen 4. Dunya Gocebe Oyunları'nda 13 branşta 102 ulkeden 3 binin uzerinde sporcu mucadele ediyor. Ozellikle Turk devletlerinden cok sayıda sporcu ve izleyici, geleneksel kıyafetleriyle musabakaları izliyor. Etkinliğin ilk gununde kokboru (kokpar) ve atlı okculuk oyunları yoğun ilgi gordu. Musabakalar icin hazırlanan alandaki tribunleri dolduran yerli ve yabancı cok sayıda ziyaretci oyunları takip etti. Turkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu Başkanı Zubeyir Bekiroğlu, AA muhabirine, musabakaların sabah saatlerinde başladığını soyledi. Katılımın yoğun olduğunu belirten Bekiroğlu, "Geleneği, geleceğe taşıma adına Turk milleti olarak da yoğun bir gayret icerisindeyiz. Bugun de bunu burada bir kez daha gormenin mutluluğunu yaşıyoruz." dedi. Bekiroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın destekleriyle Turkiye'de organize edilen bu tur organizasyonların geleneksel spor dallarına verilen onemin gostergesi olduğunu anlatarak, şunları kaydetti: "Bugun katılan butun ulkelerden olumlu mesajlar, olumlu goruşler alıyoruz. Bu da bizi ayrıca mutlu ediyor. Gercekten cok buyuk bir organizasyon icerisindeyiz. Atlı okculuk musabakalarımız yapılıyor. 25'in uzerinde ulkeden sporcu burada yarışmaya katılıyor. Turkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu olarak 33 sporcumuzla ulkemizi temsil edeceğiz. İnşallah guzel sonuclar bekliyoruz. Cok iyi hazırlandık. Her şeyden ote, kulturumuzu yansıtmanın cok buyuk bir anlam ifade ettiği bu organizasyon buyuk bir coşkuyla devam ediyor."
Endonezya'dan oyunları izlemek icin gelen Dhanisa Restya, yoresel kıyafetiyle dikkat cekti. İznik'te bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Restya, "Burada cok farklı kulturlerden insanlar var. Turkiye'ye daha once de gelmiştim. Bugun okculuk yarışmalarını izledim. Arkadaşım da burada yarışacak. Oyunları cok beğendim. Geleneksel kıyafetlerimle buraya geldim. İnsanlar cok ilgi gosterdi, cok mutluyum." ifadelerini kullandı. Sivas'tan gelen Bilal Demir, gecmişi geleceğe taşımak adına onemli bir organizasyon duzenlendiğini belirtti. Kendisinin de atlı spor oyuncusu olduğunu aktaran Demir, "Giyim kuşamımızla bu işi severek yapıyoruz. Gencler, cocuklar gorduğu zaman severek bakıyor." diye konuştu. Zehra Vural da oyunları cok beğendiğini anlatarak, "Cok buyuk bir etkinlik ve buyuk bir atmosfer. Kendim de yarışacağım. Boyle bir yarışmaya katıldığım icin gururluyum." değerlendirmesinde bulundu.