Yapılan bir araştırma, yuksek sıcakların doğum ağırlığını duşururken, yağış oranlarındaki artışın ise artırdığını ortaya koydu.


Coğrafya Profesoru Kathryn Grace, doktorlar ve araştırmacılar tarafından iki yıldır yurutulen calışmada, 19 Afrika ulkesindeki iklim değişikliği ve doğum ağırlığı arasındaki ilişki incelendi. Grace ve ekibi, gelişmekte olan ulkelerdeki detaylı iklim verileriyle iklim değişikliğine ve iklimin doğum ağırlığı uzerindeki etkilerine odaklanan kapsamlı sağlık verilerini değerlendirdi.

Yuksek sıcaklar doğum ağırlığını duşuruyor

Araştırma sonucu, yağışların azalmasına ve yuksek sıcaklara maruz kalan hamile kadınların daha duşuk ağırlıkta bebek dunyaya getirdiğini ortaya koydu.

Grace, "Bulgularımız, rahim icinin gelişmeye başladığı hamileliğin erken donemlerinde, iklim değişikliğinin doğum uzerinde onemli olcude etkisi olduğunu gosteriyor" dedi.

Sonuclar, hava sıcaklığının 37,8 derecenin uzerine cıktığı sıcak gunlerin artışıyla doğum ağırlığının duşuk olması arasında bir ilişki olduğunu gosterdi. Hamileliğin 2. uc aylık doneminde sıcaklığın 37,8 dereceden yuksek olduğu her ekstra gunun yeni doğan bebeklerin ağırlığında 0,9 gram azalmaya neden olduğu belirtildi.

Yağış oranlarındaki artış da doğum ağırlığını artırıyor

Diğer taraftan, araştırma yağış oranlarındaki artışın, yeni doğan bebeklerin ağırlığında artışa sebebiyet verdiğini ortaya koydu. Hamileliğin herhangi bir uc aylık doneminde yağış oranlarındaki 10 mm artışın doğum ağırlığını yaklaşık 0,3 ila 0,5 gram artırdığı belirtildi.

Dunya Sağlık Orgutu, doğduklarında vucut ağırlıkları 2 bin 500 gramın altında olan bebekler, duşuk doğum ağırlıklı bebek olarak tanımlıyor. Duşuk ağırlıkta doğan bebekler hastalıklara daha duyarlı olurken, bu cocukların olum riskleri ve engelli gelişme ihtimalleri daha yuksek oluyor.

KK