SON DAKİKA HABERİ: ABD ekonomisi, bu yılın ikinci ceyreğinde beklentilere paralel yuzde 0,6 daraldı.
ABD Ticaret Bakanlığı, nisan-haziran donemine ait Gayrisafi Yurtici Hasıla (GSYH) verisine ilişkin nihai tahminlerini acıkladı.

Buna gore, ABD'de GSYH yılın ikinci ceyreğinde yıllıklandırılmış olarak yuzde 0,6 azaldı.

Soz konusu donemde GSYH verisi beklentilerle paralel bir seyir izledi.

Ulkenin GSYH verisine ilişkin temmuz ayında yayımlanan oncu verilerde, ekonominin yılın ikinci ceyreğinde yuzde 0,9 daraldığı, ağustos ayında yayımlanan ikinci tahminlerde ise yuzde 0,6 kuculduğu kaydedilmişti.
EKONOMİ TEKNİK RESESYONDA
ABD ekonomisi yılın ilk ceyreğinde de yuzde 1,6'lık kuculme kaydetmişti. Ulke ekonomisi, bu yılın ilk ceyreğinin ardından ikinci ceyrekte de daralma gostererek teknik olarak resesyona girdi.

Bu donemde ABD ekonomisindeki daralmada, ozel stok yatırımları, konut sabit yatırımları, federal kamu harcamaları ve eyalet ile yerel kamu harcamalarındaki azalma etkili oldu. Aynı donemde, ihracat ve kişisel tuketim harcamaları arttı.

İkinci ceyreğe ait nihai verilerde, tuketici harcamaları yukarı yonlu revize edilirken, ihracat verisinde aşağı yonlu revizyona gidildi.

Kişisel tuketim harcamalarındaki artış bu donemde yuzde 1,5'den yuzde 2'ye revize edildi.

Yılın ikinci ceyreğinde kişisel tuketim harcamaları fiyat endeksindeki artış ise yuzde 7,1'den yuzde 7,3'e cıkarıldı. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu cekirdek kişisel tuketim harcamaları fiyat endeksindeki artış ise yuzde 4,4'den yuzde 4,7'ye revize edildi.
GECEN YILIN BUYUME VERİSİNDE REVİZYON

Ote yandan, ABD ekonomisinin 2021 yılı buyume verisi ise yuzde 5,7'den yuzde 5,9'a yukseltildi.

Soz konusu revizyonla, ulke ekonomisi Kovid-19 salgınından daha once acıklanandan cok daha guclu bir toparlanma gosterdi.

Ayrıca, daha once Kovid-19 salgının etkisiyle 2020'de yuzde 3,4 daraldığı acıklanan ABD ekonomisinin soz konusu yılda yuzde 2,8 kuculduğu belirlendi.