18 yaşında olup da kafalarını en az OSS kadar cok meşgul eden bu soruyu kızlar adına modacılara sorduk. Yıldırım Mayruk, Alev Ciliv, Cemil İpekci, Cengiz Abazoğlu ve Vakko'nun moda editoru Nil Uzun mezuniyet balosu icin sac ve ten rengine, vucut yapısına gore en uygun kıyafet, aksesuvar ve sac onerilerini saydılar. Hepsinin ortak kararı "O gece mutlaka cok sade olmalısınız. Siyah elbiseden uzak durun. Makyajınızı hafif ve pastel tonlarda yapın. Saclarınızı da doğal bırakın. Topuz ve luleden kacının" oldu.. Şimdiden iyi eğlenceler.

"Eğlenceyle noktalanacak bu gecede rahat bir kıyafet secilmeli"
Yıldırım Mayruk
Mezuniyet pazarında, ozellikle Uzakdoğu ya da Avrupa'dan ithal, abartılı, cok suslu, sentetik, aşırı dekolteli ve seksi giysiler buyuk kentlerimizin bazı kesimlerinde sıkca tercih ediliyor. Bunu doğru bulmuyorum.
Esmer tenlerde daha acık ya da parlak, acık tenlerde ise daha pastel renkler son derece zarif kontrastlar yapabilir. Ucuşan, tul, organza ve şifon gibi kumaşlar tercih edilmeli, hafif bir makyaj yapılmalı. Bazen zarif bir cicek onları daha iyi yansıtabilir. Boyle bir aksesuvar genclik ve tazeliklerini golgelemeyecektir.
Eğlenceyle noktalanacak gecede fonksiyonel, tekrar kullanılabilir, fazla one cıkmayan ve kutlama mekanına uygun giysiler her zaman en akılcı secim olacaktır.

"Klasik topuz ve bol spreyli saclardan kacının"
Alev Ciliv
Bu sene mezuniyet icin genc kızlara; ipek şifonlar veya saten kullanarak tasarlanmış diz altı veya uzun modeller tavsiye ediyorum. Aksesuvar bu yıl cok moda olduğu icin boncuktan cicekler veya elbisenin kendi kumaşından guller kullanılabilir.
Cok abartılı, canlı renklerdense sezonun gozdeleri olan pembe, pudra, bej, dore gibi secenekler elbiseyi daha hoş gosterecektir. Esmerlere acık pembe, pudra veya yeşil; sarışınlara fuşya, pembe, dore; kumrallara da bal rengi veya tarcın tonlarını tavsiye ediyorum.
Saclar doğal bırakılmalı. Klasik topuzlardan veya bol spreyli kaskatı saclardan ve abartılı makyajdan kacınılmalı. Pastel tonlarda bir makyaj tercih edilmeli.

"Clubber tarzını haute couture ile birleştirin"
Cengiz Abazoğlu
Şu an yoğun bir tempoda mezuniyet torenlerine giysi hazırlıyorum. Kızlardan istediğim şey duz bir fon, cok hafif bir parlatıcı, minik bir goz makyajı. Makyaj cok onemli. Abartıya kacmadan, sade, doğal guzelliklerini vurgulamalılar. Sacta da aynı şekilde gereksiz bukleler, luleler olmamalı. Abartıdan uzak kalmalılar.
Ben mezuniyetlerde kucuk kadınların ortada dolaşmasını istemiyorum. Clubber tarzını haute couture ile butunleştirmelerini istiyorum. Davetten sonra herkesin muhakkak başka bir programı oluyor. Populer eğlence yerlerine gidiliyor. Bu yuzden bazı kıyafetleri iki parca yapıyorum. Boylece ustlerini gecenin ilerleyen vakitlerinde bir jean'in uzerine giyerek spor hale donuşturebiliyorlar.
Esmer tenlerde pembe, sarı, fıstık yeşilini cok seviyorum. Sarışınlarda da sarı renk iki sezondur cok hoşuma gidiyor. Onun dışında lavanta tonları, oranj da kullanabilirler. Kumrallar bu konuda cok şanslı. Onlarda coğu renk guzel oluyor. Ama ozel olarak pudra pembesi, pis fıstık yeşili, nil yeşili, turkuvaz cok guzel duruyor. Siyah bir kurtarıcıdır ama mezuniyet giysilerim arasında siyah hic yok. Mezuniyet kıyafetinde dekolte cok hoşuma gitmez. Vucutla değil de giysiyle one cıkmak daha hoş.
Kısa boylu ve kilolular daha cok korse tarzını tercih edebilirler. Bu sezon sıkca kullandım. O tarz giysiler insanı iki beden ufaltıyor. Basen varsa o bolgede mutlaka asimetrik bir hat kullanmalılar. Renk oyunu olabilir. İri goğuslere sahipse, goğus dekoltesinde asimetrik kesim gozu yanıltır. Boylece bakış goğuse odaklanmaz.
Aksesuvar cok fazla sevmiyorum. Cok minik bir kupe olabilir. Bu sezon pabuclara ağırlık verdim. Kesinlikle yuksek topuklu giymeliler. Hatta 17-18 pont olsun. Uzerleri taşlı pabucları cok seviyorum.

"Seksi ve kadınsı kıyafetere yonelmek cok buyuk hata"
Nil Uzun (Vakko moda editoru)
Mezuniyet kıyafeti secerken duşulebilecek en buyuk hata, cok ağır işlemeli, pullu, boncuklu veya cok seksi, kadınsı kıyafetlere yonelmektir. Bunların yerine mini elbiseler kullanılabilir. Uzun tuvaletlerde ise renk faktorunun uzerinde durulmalı, ağır işlemelerden kacınılmalı. Her iki tarzda da kıyafetler sade tutulup canta, ayakkabı ve takı gibi aksesuvarlarla carpıcılık sağlanabilir.
Esmerler kırmızı, gece mavisi, beyaz, fuşya; sarışınlar kahve, altın tonları, siyah, nefti yeşil; kumrallar oranj, sarı, yeşil, turkuvaz gibi renkleri rahatlıkla taşıyabilir. Bacak dekoltesi, omuz ya da ufak bir sırt dekoltesi kıyafete şıklık katabilir.
Makyajda cok canlı renkler yerine taze gorunumlerini carpıcı kılacak naturel renkler tercih edilmeli. Onemli bir geceye katılmak icin şart sayılan buyuk topuzlar artık gecmişte kaldı. Elbiseler dumduz fonlu bir sac ya da cok guzel toplanmış bir atkuyruğu ile tamamlanabilir.
Aksesuvarlar kıyafete uygun olmalı. Ufak bir gece cantası, dore ya da lame stiletto tipi ayakkabılar, ufak bir kupe ya da kolye o gece icin idealdir. Orneğin kırmızı kıyafeti kırmızı canta ayakkabı ile tamamlamak yerine gumuş rengi aksesuvarlar ile tamamlamak daha doğru olacaktır.

"Sırt dekoltesi bu yaşlarda guzel duruyor"
Cemil İpekci
Ben 17 yaşındaki bir kızın cok dekolte giymesini sevmiyorum. Makyaj yapmasını hele hic sevmiyorum. Sadece rimel sursunler ve cok hafif bir parlatıcı kullansınlar. Saclarını fonleyip ya da hafif toplayıp bırakmaları daha guzel bir hava veriyor.
Gelen kızlar sırt dekoltesi istiyor. Doğru bir istek cunku sırt dekoltesi ancak o yaşta guzel duruyor.
Siyah renk isteseler de ben dikmiyorum. Giyebildikleri kadar renkli giyinsinler.
Artık Pamuk Prenses gibi kabarık elbiseli kıyafetler kalmadı. Gelenlere iki parca kıyafet yapmayı tercih ediyorum. En azından bustiyerini başka bir etekle ya da jean'le giyebilir. Masrafa giriyorlar, sonra da kullansınlar.
Kısa boyluysa bile en fazla 15 pont topuklu ayakkabı yapıyorum. Boyu normalse topuk boyunu en fazla 9 pont oneriyorum. Topuklar sivri olmamalı. Yuruyemiyorlar cunku.
Esmer tenliyseniz canlı renkler giyin. Fuşya, fıstık yeşili, portakal ya da somon rengini yakıştırıyorum. Sarışınlara da bu renkler cok yakışıyor. Ama gencler siyah ve kemik renginden kacmalılar. Buğday tenli ve kahverengi saclılara ise yeşilin butun tonları cok yakışır.
Kısa boylu ya da şişman olanlar iki parca değil tek parca elbise giymeliler. İclerine sutyen giymeleri icin askılarını biraz daha kalın tutsunlar. Kalın bacaklılara yırtmac guzel olmaz. Arkadan belki hafif bir kuyruk bırakabilirler. Basene kadar oturtup basenden sonrasını duz bıraksınlar. Onları uzun gosteren bir işleme yapılması lazım. Aşağı doğru gitgide koyulaşan renkler ya da iki tarafı koyu elbiseler goz aldatır.
Hakiki takı sevmiyorum. Sahte takılardan taksınlar. Kucuk bir kupe ya da sahte boncuklu bir şey iyi olabilir. Cunku onların genclikleri zaten bir mucevher gibi.
Ayakkabıda ise taş seviyorum. Kitsch ayakkabılar daha guzel. Ayakkabı neşeli olmalı

alıntı