Ozlem Suer, Gamze Saracoğlu, Ozgur Masur, Arzu Kaprol ve Gul Ağış… Hepsini tek tek arayıp “Benim icin bir kadın cizer misiniz?” diye sordum. Cizdikleri kadının uzerinden 2010 yazını ve trendlerini anlatmalarını istedim.

OZLEM SUER
Ucak kazasında adaya duşmuş gibi
• Sonsuz romantizm ve yıpranmış, yırtılmış detaylar sayesinde ortaya cıkan kazazede gorunumu, yeni sezonda one cıkacak trendler arasında en goze carpanları. Ham, puruzlu, sert ve kaba efektler cok baskın. Kumaşlar kat kat tabakalar halinde kullanılacak. Astarlar acıkta bırakılacak, etekler, kol ucları tam bitmemiş gibi duracak. Kumaşların iplikleri sarkacak. Basit bağlama teknikleri ile yapılmış fiyonkları sık kullanacağız. Ozetle bu yaz hepimiz ucak kazasında adaya duşmuş gibi dolaşacağız.
• Marine yani deniz teması hem gunluk hem de gece coklu secenekler sunacak. Diğer tarafta 2010 yazı hafiflik sezonu olacak. Yumuşak elbiseler, tuy kadar hafif ustler, antik Yunan esintili drapajlar ile birleşecek. Cok cok ince buzguler, volanlar ve drapeler ise zarif bir kadınsılık sunacak. Luks kavramının hayatımızın tam icinde, gunluk hayatla rahatca birleşebilecek bir kavram olduğu fikri bu sezon daha kolay anlaşılacak.
• Bu sezon benim koleksiyonumun ismi Trilogy: Uclarda gezinen kadınlar, keskin hatlar, maksimum eleganlık, gunluk kombinleri bile couture edasında taşıyabilmek. Benim koleksiyonumda da bulabileceğiniz korset ve sutyenler altın sezonunu yaşayacak gibi gorunuyor. Yani ic camaşırları bu sezon dış camaşırları oluyor.
• Bisikletci şortları, origamik katlama efektleri, guclu omuz detayları, apoletler, askeri stil, zincir, pul, sallantılı olan her şey, ille de puskul, lamba cini pantolonları, minicik seksi şortlar, tulumlar, kedi topukları, sabolar, dantel-fisto detayları, Heidi stili sutcu kız teması, sarının her tonu ve beyaz, uc boyutlu geometrik takının her ceşidi, inciler, halka kupeler, kabartılmış saclar ve pembenin en canlı tonları ile renklenen elmacık kemikleri, 2010 yazı deyince ilk aklıma gelenler.

OZGUR MASUR
Uyumsuz parcalar bir arada
• 2010 yazı benim icin rahatlığın, inceliğin yazı. Geleneksel desenler one cıkıyor. Daha canlı renkler gozumuzu alıyor. Kombinleme yaparken uyumdan değil uyumsuzluktan bahsedeceğiz. Mesela denim bir elbisenin uzerine şifon bir bluz giyeceğiz. Ya da cok şık ucuşan şifon bir elbiseyi spor ayakkabı ile birleştireceğiz. Ozgur, rahat ama luks takılacağız.

GAMZE SARACOĞLU
Desenler altın cağını yaşıyor
• Can şeklinde forma sahip etekler ve ustlerine kalıp şeklinde ceketler bu sezonun en beğenilen trendlerinden biri. Benzer kalıplı elbiseler de sıkca kullanılacak. Asker ceketler gece elbiselerinin uzerine giyiliyor. Desenler altın cağını yaşıyor. Desenli ile duz renkleri eşleştirmek yerine, farklı desenleri birlikte giyeceğiz ve hic rahatsız olmayacağız. Gecen sezon başlayan ve bu sezon da devam edecek bir başka trend ise heykelimsi formlar. Guclu omuzlar, kalıplı etek formları, omuzlardaki ve bellerdeki guclu kavisler bu sezon sıkca gorebileceğimiz siluetlerden. Rahat ustler, tek omuzlu bluzlar harem, havuc ve şalvar pantolonlarla kullanılacak. Belde pilili yandan cebi olan, basenlerde bol, bileğe doğru hafif daralan pantolonlar tıpkı boy friend jeanler gibi pacalardan kıvrılarak giyilecek.

SOMONUN TUM TONLARI• ılkbahar denince pudra-ekru-taş-acık gri tonların birlikte kullanımından bahsetmek şart. Fakat bu sezon, bu renklere bir de Nil yeşili eklendi. Cok kullanmaya alışmadığımız bu rengi ozellikle ormelerde ve ipekli tasarımlarda sıkca goreceğiz. Marine temasının renkleri olan lacivert ve beyaz, gunluk giyimde karşımıza cıkacak. Lacivert ve tonları gece kıyafetlerinde de kullanılacak. Ve somon... Somonun tum tonlarını tum markalarda goreceğiz. Nar ciceğinin somon tonuna uyarlanmış hali, en beğenilen renk olacak.
• Siluetlere gelince, guclu omuzlar, yukselen bel daralan paca, vucudu saran formlar ve ultra minilerden soz etmek mumkun. Bağcıklı Oxford ayakkabılar, pantolon ve eteklerin altına kullanılacak. Ve on beş sene once moda olan sabolar bu sezon geri donecek.

GUL AĞIŞTrenckotta bile drape
• Drape; trenckot’dan elbiselere kadar her yerde karşımıza cıkacak. Dolayısıyla cizdiğim ilustrasyon bunu yansıtsın istedim. Haki yeşili, militer ceketler, drape elbiseler, beyaz uzun bol gomlekler ve asimetrik formlar goreceğiz. Drapeli, piliseli, stretch tul, taşlanmış eskitilmiş, metalik ve ıslak efektli kumaşlar on planda olacak.
• “Techno couture” dediğimiz spor detaylarla ve kumaşlarla abiyeyi birleştirme konsepti yaygın olacak, yani kadınlar seksi ama spor bir siluetle boy gosterecekler. 1970’lerin “hippi age”i romantik bir şekilde yeniden yorumlanıyor. Yani pasteller, ucuşan tiril tiril transparan organik koton gomlekler, organik danteller, uzeri ham iplikten ve boncuktan el işlemeleri, militer-safari kanvas ceketler var. Renklerde asit ve kuf yeşili, haki, kum rengi, beyaz, okyanus mavisi, ekru, lila ve pasteller... Diğer taraftan daha dinamik canlı renkler goreceğiz. Turuncu, sarı ve nar ciceği gibi...

ARZU KAPROL
Hek şık hem sade
• Bu sezon tasarımcılar ya teknolojinin en uc noktasını hedefliyor ya da doğanın en derinliklerinden yol almayı tercih ediyor. ıpek, koton ve keten kumaşlar futuristik kesimler, ucuşan detaylar yaz sezonunda goze carpacak. Doğal tonlar, pudra, ekru toprak tonlarını bu sezon cok goreceğiz. Hem şık hem de cok sade bir sezonla karşı karşıya olacağız
kaynak:hurriyet,Zaman