Madde 13 hakkında bir şeyler soylemek istiyorum ama oncelikle şunu belirtmeliyim ki bu konuda yeterli araştırma yapamadım bu yuzden vereceğim bilgilerde bir yanlışlık varsa affola.

Avrupa Birliği Parlamentosu tarafından kabul edilen ve yururluğe girmesi beklenen yonetmelik ile cok katı kurallar gelecek ve Youtube, Twitter, Facebook gibi coğu sitede icerik ureticilerinin hakkının korunması hedeflenecek. Bu kurallar o kadar ağır ki coğu kişi bu durumdan kotu etkilenecek. Mesela onceden Youtube uzerinden yayınladığınız bir videodan 15 saniyeden fazla telifli bir muzik calamazdınız şimdi ise hicbir şekilde muzik calamayacaksınız, şarkının coverini yapamayacaksınız hatta ve hatta şarkının sozlerini bile soylemeyeceksiniz. Onun dışında oyun videoları, canlı yayınları yapamayacaksınız. Cunku oynayacağınız oyun başka bir firmaya ait ve onun telif hakkı oluyor bu da demek oluyor ki Twich, Dlive gibi oyun ağırlıklı canlı yayın platformları da kapanacak. Bu durumdan hem yayıncılar hem de oyun firmaları kotu etkileniyor cunku gunumuzde coğu kişi bu tarz platformlardan oyunu goruyor ve "aaa! Ben de oynamalıyım cok guzelmiş" diyor. Ornek Fortnite en buyuk reklamı Twitch yayıncıları uzerinden yaptı. Başka bir ornek vermek gerekirse bir vlogger gidip bir mağazanın onunden gecerse ve mağazanın tabelası gozukurse o da telif hakkı ihlaline girecek ve kanalı kapanma tehlikesine girecek. Yani sonuc olarak videonuzdaki her şey size ait olmak zorunda. Eğer bu madde yasa olarak kabul edilirse tum AB ulkelerinde ki tum icerik ureticileri bundan etkilenecek. Gelelim bizim ulkemize, biz bu durumdan etkilenecek miyiz? Bilmiyorum fakat mantıken etkilenmememiz gerekiyor. Cunku Avrupa Birliğine dahil değiliz ama bu konuda tam bir bilgim yok.