Ben deniz; hediye gelen ciceklerin ve gullerin daha uzun sure kalıcı olması icin, hafif ruzgar değen bir yere baş aşağı asıyorum ve kuruyuncada, istediğim vazoya ve dilediğim koşeye koyuyorum. Fakat, gul kurutmanın daha başka yollarını oğrendim, az once ve oğrendiklerimide sizlerle paylaşmak istedim. Bilmem iyi etmişmiyim

En iyi sonuclar icin, icine su ve cicek koruyucu (yoksa 1 litre su icine bir kutu schweppes gazoz veya yine 1 litre su icine 1 corba kaşığı şeker) koyduğunuz bir vazoya gonca gulleri yerleştiriniz. Gullerin bu suda yarım acılmalarına kadar bekleyiniz. Eğer gulleri, acılmalarına musaade etmeden kurutursanız cok kucuk goncalı kuru guller elde edersiniz. (Tabii ki eğer istediğiniz bu ise ilk maddeyi atlayarak verilen talimatları uygulamaya devam edebilirsiniz). Gullerin yarı acılmalarına musaade ettikten sonra, hepsini vazodan cıkarınız ve saplarının en altından bir ip bağlayarak ters cevirin ve kuru bir yere baş aşağı asınız. Gullerin tamamen kuruması, nem derecesine de bağlı olarak yaklaşık iki hafta almaktadır. Gullerin tamamen kuruyup kurumadığını anlamak icin goncasını hafifce sıkınız. Eğer hala yumuşaklık var ise henuz tamamen kurumamışlardır. Gul goncaları tamamen sertleşince, bağlı oldukları ipi acabilir ve istediğiniz gibi yerleştirebilirsiniz. Kuruyan gullere istenirse daha sert ve parlak durmaları ve parcalanma ve dokulmelerini onlemek icin sac spreyi sıkabilirsiniz.
POTPURİ YAPIMI
1. Cicek tamamen acıldıktan hemen sonra ancak kahverengileşmeye başlamadan once, gullerin yaprakları toplanır. Duz bir satıhta kurumaya bırakılır.
2. Her yarım bardak kuru yaprak icin 1 yemek kaşığı birleştirici konur. Kuru lavanta, kuru meşe yosunu, ince ağac kabuğu gibi malzemeler konur.
3. En sevdiğiniz tamamlayıcı baharatı da ekleyiniz. Tarcın, karanfil, kucuk hindistan cevizi, kurutulmuş narenciye kabukları ve vanilya cekirdekleri cok iyi sonuclar verirler.
4. Birkac damla kokulu yağ veya en sevdiğiniz parfumden damlatın.
5. Tum bu maddeleri uygulamaya koyduktan sonra, potpuri karışımınızı yaklaşık 10 gun kadar ağzı sızdırmaz bir kavanozda olgunlaşması icin bırakınız. Malzemelerin iyice karışması icin, kavanozu her iki uc gunde bir hafifce calkalayınız.
Bu guzel potpuri ceşitli şekillerde kullanılabilir. Kırmızı gul yaprakları, kurudukları zaman, cok guzel bir kızıl tonuna donuşurler ve zencefil renkli bir kapta, bir şekerlikte veya antika bir bakır kapta cok hoş dururlar. Potpurinizi yastıklarınızın icine de koyabilir veya kucuk keselere koyarak gardırobunuzun icine asabilirsiniz. Yine minik şık keselere potpurinizi koyarak, arkadaşlarınıza vereceğiniz hediyeye ilave ederek ayrı bir şıklık katabilirsiniz. Potpuri kesesi yapmanın en kolay yollarından biri de hazırlanan bu kokulu karışımdan kucuk bir avuc dolusunu ipek veya pamuklu şık bir mendilin icine koyarak ağzını saten bir fiyonk veya kurdele ile bağlamaktır.