Tarımsal uretimde kullanılan kimyasalların (ilac, gubre gibi) olumsuz etkilerinin insan ve toplum sağlığı uzerindeki zararları artarak kendini hissettirmeye başlamıştır. Tum bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması amacıyla kimyasal gubre ve tarımsal savaş ilaclarının hic ya da mumkun olduğu kadar az kullanılması, bunların yerini aynı gorevi yapan organik gubre ve biyolojik savaş yontemlerinin alması temeline dayanan Ekolojik Tarım Sistemi geliştirilmiştir. FAO ve Avrupa Birliği tarafından konvansiyonel tarıma alternatif olarak da kabul edilen bu uretim şekli değişik ulkelerde farklı isimlerle anılmaktadır. Almanca ve Kuzey Avrupa dillerinde “Ekolojik Tarım”, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca’da “Biyolojik Tarım”, İngilizce’de “Organik Tarım” Turkiye’de ise "Ekolojik veya Organik Tarım" eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Organik Tarım, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yonelik, insana ve cevreye dost uretim sistemlerini icermekte olup, esas olarak sentetik kimyasal tarım ilacları, hormonlar ve mineral gubrelerin kullanımını yasaklaması yanında, organik ve yeşil gubreleme, munavebe, toprağın muhafazası, bitkinin direncini artırma, doğal duşmanlardan faydalanmayı tavsiye eden, butun bu olanakların kapalı bir sistemde oluşturulmasını oneren, uretimde sadece miktar artışının değil aynı zamanda urun kalitesinin de yukselmesini amaclayan alternatif bir uretim şeklidir.
Organik Tarımın İlkeleri
Ekolojik tarımın başlıca 3 ilkesi bulunmaktadır. Bunlar:
1. Doğa ile uyumlu uretim
2. Kapalı Sistem (Kendine Yeterli Tarım)
3. Ekim Nobeti
Bu ilkeler altında ulkesel ve yoresel koşullar dikkate alınarak ekolojik tarım aktiviteleri değişkenlikler kazanabilirler. Ancak, genel olarak aşağıdaki faaliyetleri icerirler.
Bitkisel Uretimde;
* Uygun yontemlerle minimum toprak işleme
* Toprak verimliliğinin korunmasına ve artırılmasına yonelik calışmalar
* Kimyasal gubre yerine organik gubre kullanımı
* Dayanıklı, sağlıklı tohum ve bitki ceşitlerinin secimi
* Uygun ekim-dikim yontemi
* Bitki korumada doğrudan kimyasal girdi kullanımı yerine ekolojik yontem ve girdi kullanımı
* Hasat, depolama, işleme ve paketleme faaliyetlerinin ekolojik yontemler icinde yurutulmesi.
Organik Tarım Sisteminin Avantajları
Ulkemizde sentetik kimyasallar ciftcilerimizin buyuk bir kısmı tarafından ya cok az kullanılmakta, ya da hic kullanılmamaktadır. Bu nedenle ekolojik tarıma gecişin kolay olması beklenebilir. Uretici geliri urune bağlı olarak artmaktadır (Ortalama %10 artış olduğu tahmin edilmektedir.) Fiyatı hızla artan kimyasal gubre, pestisit ve enerji girdilerinden tasarruf edilmektedir. Sozleşmeli tarımla ureticinin tum urununun alınması garanti edilmektedir.
Ekolojik urunlerin ihrac fiyatı diğer urunlerden % 10-20 oranında daha yuksektir. Ekolojik Urunlerin ihracatı ile ulkemiz tarım urunleri icin ilave bir kapasite yaratılmaktadır. Dolayısıyla ihrac edilen her ton daha once ulaşılamayan tuketici kitlesine gitmektedir. Ozel bilgi isteyen ekolojik tarım modeli Ziraat muhendisleri icin yeni istihdam sahaları yaratmaktadır.
Organik Tarım Sisteminin Dezavantajları
Ulkemizde tarımsal urun arzında yıldan yıla onemli dalgalanmalar gorulmektedir. Hızla artıp gencleşen nufus, tuketim duzeyinin ve ceşitliliğinin surekli artması ve cevredeki ulkelerin hemen hepsinin tarımsal urun talep eden ozellikleri sebebiyle organik tarımın (verimde meydana gelebilecek azalma nedeniyle) kısa vadede gelişmesi zor gorunmektedir.
Ekolojik tarım metoduyla bitkisel uretimde ortaya cıkan bir sorun, arazilerin cok kucuk, parcalı ve birbirine yakın olmasıdır. Bu durum organik uretimi olumsuz yonde etkilemektedir. Cunku ekolojik uretim yapan bir işletmenin cevrede uretim yapan diğer klasik işletmelerde kullanılan kimyasallardan etkilenmemesi mumkun değildir.
Ekolojik tarım sisteminde yetiştirilen urunlerin pazarlanması ozellikle ic piyasa icin yeni ve belirsiz bir konudur. .
Konunun yeni olması nedeniyle yeterli tarımsal yayım calışmaları ve eleman bulunmaması ekolojik tarımın diğer olumsuz yanıdır.
organik kimya
Tarım ve Hayvancılık0 Mesaj
●44 Görüntüleme