İlkokul yabancı dil oğretiminde dijital icerikli yeni etkinlik programı
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●5 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- İlkokul yabancı dil oğretiminde dijital icerikli yeni etkinlik programı
-
29-09-2022, 01:43:54Milli Eğitim Bakanlığı, Turkce ve yabancı dil eğitimini farklı oğretim materyalleri ile guclendirecek ve surec değerlendirme yontem ve tekniklerini sınıf ortamında uygulamaya gecirecek calışmalarından birini hayata gecirdi. Şubat ayında dijital ortamda yayınlanan "Adventures of Zury" isimli etkinlik kitap setinin basılı hali, eylul ayından itibaren 2. sınıf oğrencilerine dağıtılmaya başlandı. Ucuncu sınıflar icin hazırlanan kitap seti ise ekim ayı icerisinde dijital ortamda yayımlanacak ve daha sonra basılı olarak oğrencilere dağıtılacak. Milli Eğitim Bakanlığı İngilizce Oğretim Programı, gunluk hayatta iletişimi temel alan ve dinleme, konuşma-okuma ve yazmadan oluşan dort dil becerisinin kullanılmasını hedefleyen Avrupa Dilleri Ortak Cerceve Programı (CEFR) goz onunde bulundurularak hazırlandı. İHA'nın aktardığına gore; bu cercevede hazırlanan etkinlik kitaplarında 2. ve 3. sınıf İngilizce oğretim programında yer alan dinleme ve konuşma becerilerini geliştirmeye yonelik etkinliklere yer verildi. Kitaplarda yer alan dinleme ve konuşma etkinlikleri, cocukların bilişsel ve fiziksel gelişimleri goz onunde bulundurularak hedef dile maruz kalmalarını ve oğrenim surecinden keyif alarak dil oğrenimine karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlayacak şekilde tasarlandı. Oğretmen kılavuz kitaplarına, oğretmenlerin ses kayıtlarına erişimlerini kolaylaştırmak adına karekodlar yerleştirildi. Ayrıca Olcme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Mudurluğunun web sitesinde dijital formatı da yayınlanan kitabın icerisine ses dosyaları da yer aldı. Oğretmenler, kitabı indirdiğinde tekrar internet bağlantısına gerek duymadan ses dosyalarına mevcut linklere tıklayarak erişim sağlayabilecek. Oğretmenlerin ve oğrencilerin, kitaplara ilişkin uygulama orneklerini, goruş ve onerileri paylaşabilmeleri icin "[email protected]" adresi oluşturuldu. Milli Eğitim Bakanlığının yeni hazırladığı İngilizce etkinlik kitaplarında, cocukların ilgisini cekecek ve derse yonelik oğrenme motivasyonlarını artıracak Zury isimli bir zurafa karakteri tasarlandı. Etkinlikler, cocuklarda merak uyandırmak icin Zury ’nin farklı yer ve mekanlarda gecen, unite isimlerine ve kazanımlarına paralel olarak ilerleyen maceralarını anlatacak bicimde hazırlandı. Bu maceraları anlatırken tasarlanan dinleme ve konuşma etkinliklerinde oyunlara, şarkılara, tekerlemelere, el işine, boyamaya ve dramaya yer verildi. Kitaplarda, her dinleme ve konuşma etkinliğinin ardından oğrencilere anında ve yerinde donut verecek şekilde oz-değerlendirme, akran değerlendirme ve grup değerlendirme formları hazırlandı, kontrol listeleri ve sınıf icerisinde kullanılabilecek hızlı değerlendirme tekniklerine yer verildi. Ayrıca oğretmenlerin oğretim surecinde iceriklerin kullanımlarını kolaylaştırması, oğretim surecini zenginleştirmesi ve daha keyifli hale getirmesi icin Youtube kanalı oluşturularak kitaplarla ilgili iceriklerin bu kanalda paylaşılması hedefleniyor. Bunlara ek olarak kitapların dijitalleştirilerek akıllı tahtaya uyumlarının sağlanması ve dil oğrenim surecinde oğrencilerin okuma becerilerini destekleyecek kulturel oğelerle zenginleştirilmiş, Zury ’nin farklı maceralarını konu edinen hikaye kitaplarının yazılması amaclanıyor.
Dil seferberliğine ilişkin acıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer, Turkce, matematik ve yabancı dil alanlarında seferberlik başlattıklarını anımsattı. Ozer, ozellikle Turkcenin dort beceride cok cerceveli bir şeklide oğrenilebilmesi ve kullanılabilmesiyle ilgili bir seferberlik başlattıklarını soyledi. Milli Eğitim Bakanlığı olarak dilde dort becerinin olcumu ile ilgili bir sistematik geliştirdiklerine işaret eden Ozer, şoyle konuştu: "Bu sistematiği Covid-19 salgınından sonra ilk defa cerceveli bir şekilde uygulama imkanımız oldu. Biz sadece oğrencilerimizde okuduğunu anlama değil aynı zamanda aktif olarak cok zengin bir kelime dağarcığı ile konuşabilme ve o dağarcığı surekli olarak geliştirebilme, aynı zamanda dinleme ve anlama konuşma gibi dort becerinin tamamını guclendiren bir mekanizmayla oğrencilerimizi surekli desteklemek istiyoruz. Cunku biliyoruz ki yabancı dil oğrenmedeki en kritik konu, Turkcede dort beceriyi cok guclu olarak kullanabilme kapasitesi. Oğrencilerimizde Turkcenin kullanımını guclendirebilirsek aynı zamanda yabancı dili oğrenmeyi de cok daha kolaylaştırmış olacağız." Bakan Ozer, matematik seferberliğine ilişkin de "Matematik bir dil. Oğrencilerimizin ozellikle 21. yuzyıl becerilerindeki en kritik olan şeylerden bir tanesi veri okuyabilme, dijital yeterliliklerini artırabilme, bunların tamamı matematik ile ilişkili. Yani gunluk yaşamdaki matematiksel ilişkileri bulabilme, yorumlayabilme ve oradan cıkarım yapabilme becerilerini ne kadar guclendirebilirsek oğrencilerimizin 21. yuzyıldaki iş gucu piyasasındaki dayanıklılığı cok daha guclu hale gelmiş olacak" dedi. Yabancı dil seferberliğinin de sadece İngilizce değil Arapca, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca gibi tum dilleri kapsadığına işaret eden Ozer, bu dilleri dort beceride aktif olarak kullanabilecek şekilde oğretimini cok onemsediklerini soyledi. Bu cercevede yeni bir yaklaşım geliştirdiklerini belirten Bakan Ozer, şunları kaydetti: "Bu yaklaşımı ilk kez yaz kurslarında kullanabilme imkÂnımız oldu. Oğrencilerimizden de cok pozitif donut aldık. Arkadaşlarımız tum donutleri değerlendirdiler ve yeni eğitim-oğretim yılı itibarıyla eğitim sistemimizin icine bu yeni yaklaşımları kullanabilme imkanımız olacak. Aynı zamanda destekleme ve yetiştirme kurslarının cercevesine ilk kez Turkce, matematik ve fen bilimleri derslerinin yanı sıra İngilizce, Arapca ve diğer dilleri de aldık. Oğretim materyali uretme ile ilgili cerceveli calışmalar devam ediyor. Oğretmen Yetiştirme Genel Mudurluğumuzun ozellikle yabancı dil oğretmenlerimizin yabancı dilde becerilerini guclendirme ile ilgili yeni yaklaşımları ve adaptasyonlarını destekleme ile ilgili cok cerceveli calışmaları da var. İnşallah bu calışmaların hepsi birleştiği zaman eğitim sistemimizde yabancı dil oğrenmeyle ilgili sorun kokunden cozulmuş olacak."