kaktus radyasyonu emermi, radyasyon etkileri, kaktus ceşitleri hangileri hepsi burda

son donemlerde ortaya cıkan kaktus radyosunu emiyor konusu benidem dikaktii eckti sizlerle paylaşmak istedim arkadaşlar. Umarım bu haber doğdurun bizde evimizi kaktus bahcesine cevirriz.En azından birazda olsa radyasyondan az zarar goruruzz işte o haberler

Cok kısa bir zaman once dunyanın en gelişmiş ulkelerinden birisi olan Japonya’da meydana gelen felaketler, insanların dikkatini bir kez daha radyasyon sorununa cekti. Ozellikle deprem sonrası Fukuşima-Daici nukleer santralindeki reaktorlerde oluşan patlamalar gerek bolge halkını gerekse tum dunyayı etkisi altına almaya devam ediyor.

Uzmanlar radyasyondan korunma yontemleri uzerinde calışmalarını surdururken bir bitkinin adını duymayan kalmamıştır. “Kaktus” dediğimiz ve vahşi batı filmlerinde cok gorduğumuz, ozellikle son zamanlarda satışlarında patlama olan aslında coğumuzun da sevmediği fakat bir o kadar da faydalı olan dikenli bitki. Canlı su deposu olarak da bilinen bu tasarruf uzmanları cok zor koşullarda bile hayatta kalmayı başarabiliyor. Ayrıca Opuntia olarak bilinen turu besin kaynağı olarak, Peyotl olarak bilinen turu de ilac olarak yıllardır kullanılıyor.

Birkac sene geriye doğru gidersek 2009 yılında bir lise oğrencisinin TUBİTAK’a sunduğu araştırmasına rastlarız. Lise oğrencisi bu projesinde radyasyonun etkilerini azaltabilmek icin kaktus bitkisini ceşitli elektronik cihazların bulunduğu bir ortamda bir ay bekleterek Alfa-Beta adı verilen cihaz yardımıyla bitkinin radyasyonu ne oranda absorbe ettiğini araştırdı. Konuyla ilgili acıklama yapan genc araştırmacı “İlk olarak kaktus adı verilen bitkiyi etuv adı verilen fırınlarda 105 derecede kuruttum. Ardından kaktus bitkilerinin kullerini alfa-beta cihazlarının detektorlerine koydum. 600 dakika icinde kaktuslerin radyasyon oranını olctum. Bu uygulamayı hem radyasyona maruz kalan kaktuslerde hem de maruz kalmayan kaktusler uzerinde denedim. Sonuc olarak Alfa-Beta cihazından yayılan ışınların kaktus bitkileri tarafından absorbe edildiği sonucuna ulaştım. Zaman icinde bu tur araştırmaların desteklenerek farklı ozellikler icin kullanılabileceğini, radyasyonun tamamen zararsız hale getirilebileceğini duşunuyorum” şeklinde acıklamalarda bulunmuştu.

Son gelişmelerden sonra tum gozler yetkili bilimsel ve araştırma birimlerine cevrildi. Ama işin gerceği bu konuda yapılmış bir araştırma henuz mevcut değil. Turkiye’deki akademik kuruluşlarda gorev yapan radyoloji uzmanları elektronik cihazların yanına konulan bitkilerin radyasyonu absorbe etmesi ile ilgili bilimsel bir bilgiye sahip olmadıklarını, bu konuyla ilgili araştırma yapmanın da kendi gorev alanlarına girmediğini soyledi.

TUBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nde, ''Atomları iyonlaştıracak kadar yuksek enerjiye sahip olmayan radyasyon, hedef malzeme uzerinde bir miktar ısı artışına yol acar ve bilindiği kadarıyla, canlı organizmalar uzerinde olumsuz bir etkiye sahip değildir'' şeklinde konu hakkında bilgilendirme yaptı.

Selcuk Universitesi Radyasyon Onkolojisi Bolum Başkanı Doc. Dr. Mine Genc, vatandaşların kesin olmayan bilgilerle, sozde radyasyonu emdiği icin kaktus satın almasının şaşırtıcı olduğunu, bu konuyla ilgili ozel bir araştırma yapmadıklarını, kaktusun radyasyonu emmesiyle ilgili bugune kadar bir bilgiyle karşılaşmadıklarını ve gorevlerinin de radyasyonun olumsuz etkilerini araştırmak değil, radyasyonu kullanarak hastaları tedavi etmek olduğunu belirtti.

Turkiye Atom Enerjisi Kurumu da konuyla ilgili olarak resmi internet sitelerinde Radyasyon Guvenliği Tuzuğu nedeniyle iyonlaştırıcı olmayan radyasyon kaynaklarının gorev yetkileri dahilinde olmadığını belirtti.

İşin gerceği bilimsel kurumlarca yapılmış bir araştırma veya calışma henuz mevcut değil ya da hala calışmalar suruyor. Ancak radyasyonu engellediği soylenti de olsa kaktusun satışlarında bir artış olduğu gerceği değişmiyor.

Kaynak: Ajanslar