Agave

Agavegillerdendir. Anavatanı Kuzey ve Guney Amerikadır. 50 civarı turu vardır. Toprağa yakın rozet oluşturan yaprakları, turune gore yeşil, yeşil-mavi, veya alacalı renklerdedir. Yaprak kenarları testere biciminde dişli, kimi zamanda yaprak kenarları ve ucu dikenlidir. Yaprak rozetinin ortasından uzayan cicek sapı bazı turlerde metrelerce uzayabilir. Yeşil yaprakları donuk yeşil veya koyu yeşil renkli ve yaprak kenarları beyaz cizgilidir. Cicekcilerde cok kucuk boylardayken satışa cıkarılır.

Agavelerin uretimi; ender olarak tohumuyla, genel de anac bitkiden ayrılan yavru bitkilerin daldırılmasıyla coğaltılır.

Agave Bitkisinin Yetiştirilmesi icin Gerekli Şartlar:

Toprak: Zengin karışımlı toprakları severler. Uygun toprak hazırlamak icin bahce toprağına bir miktar yaprak curuntusu, kaba dere kumu, yanmış ciftlik gubresi ve kil karıştırılır.

Su: Agaveler bircok etli ve sulu bitki turune gore yazın daha cok su ister. Bu yuzden 2-3 gunde bir bolca sulanır. Kışın sulama iyice azaltılır.

Işık: Bol guneşli ve aydınlık yerleri isterler.

Sıcaklık: Serin ortamları severler. Kışın en duşuk 5 dereceye kadar dayanabilirler.

Gubre: İlkbahar ve yaz mevsimlerinde ayda bir defa sıvı gubre verilir.

Saksı Değiştirme: Kokleri saksıyı doldurmuşsa, iki yılda bir ilkbahar mevsiminde agavelerin saksısı bir numara buyuğu ile değiştirilir. Saksıya uygun toprak ilave edilir. Bitki boylanıp da saksısı artık değiştirilmek istenmezse, bitki saksıdan zedelenmeden sokulur, kokleri kırılır ve uygun toprak verilerek aynı saksıya dikilir.