sera bakımı
sera bakımı, nedir, nasıl olur, nasıl yapılır, nasıl olmalı, resimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz




Sevgili melekler,
Bitki bakımı bir hobidir.Bu hobiyle ilgilenmek icin ilgi ve sabır gereklidir.Evlerimizde bu hobiyle uğraşmamızın yanı sıra işi buyutup seracılıkla da ilgilenebiliriz.Aşağıda ki yazıda sera bakımı ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz..

Sera icindeki bitkilerin dengeli buyume ve gelişmeleri icin seraların ve sera icindeki bitki sıralarının yonlendirilmesi gerekir . Bitki sıralarının kuzey-guney doğrultusunda duzenlenmesi ile dengeli bir şekilde ışıktan yararlanması icin seranın doğu-batı yonunde yerleştirilmesi gerekir.
Daha iyi ışıklanma icin; Munferit olarak yapılan seralar ozellikle kışın doğu - batı doğrultusunda yerleştirilmeli. Blok seralar ise kuzey guney doğrultusunda yonlendirilmeli, Bireysel seralar birbirini golgelememelidir. Serayı oluşturan kiriş ve kolon gibi yapı elemanlarının kesit yuzeyli mumkun olduğu kadar ince yapılmalı, Daha iyi bitki gelişimi icin ışığın yetmediği yerlerde yapay ışıklandırma yoluna gidilebilir. Bitkiler icin en uygun sıcaklık, sera icerisinde soğuk gunlerde en az 15 C, guneşli ve sıcak gunlerde ise en cok 30 C olmalıdır. Sera toprak sıcaklığının da belirli bir sınır altına duşmesi bitki gelişmesini durdurur. Sera ici sıcaklığının en yuksek sıcaklığı aşmasıyla , bitkilerde ozumleme durmaktadır.
Isıtma icin, guneş enerjisinden en iyi şekilde yararlanacak sera tipinin geliştirilmesi gerekmektedir. Seralar soğuk mevsimlerde ısıtılmalı, sıcak mevsimlerde ise soğutulmalıdır.
Soğuk gunlerde sera dışındaki toprak sıcaklığının daha duşuk olması seranın dış duvarlarına en yakın bitki sıralarının soğuktan zarar gormesine neden olabilir. Bu durum seranın dış drenaj sisteminin yapılması ile engellenebilir.
Sera toprağının, bitkilerin ihtiyaclarına gore sulanması gerekir Sulamayla sera icindeki havanın nem oranı artar. Havalandırma ile de sera icindeki havanın nem oranı duşer. Bu nem ceşitli onlemlerle tekrar normal duzeyine yukseltilmelidir.
Seradaki havanın nem oranının en uygun sınırları, yetiştirilen bitki turune, seranın sıcaklığına, ışıklandırma yoğunluğuna ve ozumleme hızına bağlı olarak değişir. Oransal nemin cok duşuk olması bitki buyumesi ve gelişmesini geriletmesi yanında, cok yuksek nem oranı da sera ortusunun ic yuzeyinde yoğunlaşır. Yoğunlaşan nemin bitkiler uzerine damlaması bitkilerin hastalanmasına da neden olur.
Ayrıca yuksek hava nemi, bitkiler icin zararlı mikroorganizmaların gelişmesi icin uygun ortam oluşturur ve mantar hastalıklarının cıkmasına neden olur.

Oksijen bitkilerin solunumu icin; karbondioksit ise bitkilerin ozumleme yapmaları icin gereklidir. Seralarda havalandırma yapılmazsa sera icinde gece Co2 artar ve gunduz azalır.
Serada CO2 oranını yapay yollarla artırmak CO2 gubrelemesiyle olabilir. CO2 gubrelemesi en kolay olarak sera icinde organik gubre kullanılmakla olur. Organik gubrenin sera toprağında parcalanması ile ortaya cıkan CO2 sera havasının CO2 oranını yukseltir. CO2 gubrelemesinin başarısı, sera ici sıcaklık derecesi ve seranın ışıklanma yoğunluğuna bağlıdır.
Sera icinde gece CO2 artar. Fakat sabahları guneş ışıkları ile bitkilerde başlayan ozumleme sonucunda, sera icinde CO2 normal havadakinin altına duşer. CO2 oranının azalması ozumlemenin de yavaşlamasına neden olur. Bunun icin ya serada havalandırma ile serada CO2 oranı yukseltilmeli, ya da CO2 gubrelemesi yapılmalıdır.
Seranın kurulacağı yerde, surekli ve ucuz olarak kullanılabilecek bir enerji kaynağı olmalıdır. Bu enerji kaynağı seranın ısıtılmasında kullanılabileceği gibi, serada calıştırılacak arac ve gerecler icin de gereklidir.
Seralar, yola ve buyuk tuketim merkezlerine ve ulaşım yollarına yakın olmalı.
Seralar, buyuk tuketim merkezlerine yakın olmalıdır.
Serada yapacak işlerden anlayan işcilerin yakın civarda bulunması gerekir.
Sera kurulan yerde su bulunması gerekir.
Seralarda ciftlik gubresine fazlaca ihtiyac vardır. Ciftlik gubresinin sağlanacağı yerler daha onceden belirlenmelidir.
Sera kurulacak yerlerde ortalama ruzgar hızının ve yonunun bilinmesi gerekir. Ruzgar hızına gore, seraya gelen yukun bilinmesi ve ruzgarla kaybolacak ısının hesaba katılması gerekir.
Serada sera toprağın tuzlu besin maddesi yuksek, su tutma kapasitesi yuksek ve drenaj olanaklarının iyi olması gerekir.
Sera olarak kurulacak yerin eğimi az olmalıdır. Plastik sera malzemelerinden imal edilen seralar eğimli arazilerde de kurulabilirler.
Sera kurulacak toprağın taban suyu duzeyi en az toprak yuzeyinden 1 m. aşağıda olmalıdır.