Bonsai yetiştiriciliği zor iştir ancak bu işi layıkıyla yapanların sayısı da az değildir.
Bonsai yetiştiriciliğini zor yapan en onemli faktor sabır ve yoğun uğraş.
O da hic birimiz de yok.
Ancak biz sabırli değiliz ama uğraşmayı seviyoruz.
Bu konunun faydalı olacağını duşunuyorum.
Bonsai bakımı nasıl yapılır. Ayrıntıları konumuzda bulabilirsiniz.


Bonsailer, ılıman iklimlerde yetişir. Evleri, ofisleri ve ic mekanları susleyen, en guzel bitkilerden biridir. Bonsai bakımı ise, ozen gerektirir.
Toprak:
Bir Bonsai’nin yaşamını sağlıklı bir şekilde surdurebilmesi icin, oldukca az miktarda toprakla cevrelenmiş olması gerekir. Ağac gelişebilmek icin, toprak uzerinden yeterli miktarda su, besin ve hava alabilmelidir. Bu yuzden toprağın kalitesi, ağacın sağlığını ve gucunu direk olarak etkiler. Toprak karışımında; kil parcaları, cakıl ve inorganik toprak bulunması verimini arttıracaktır.
Isı:
Bitkiyi cok fazla soğuk ya da cok sıcak havada bırakmak, zarar verebilir. Oda sıcaklığı idealdir.
Işık:
Doğrudan guneş ışığı istemeyen bu bitki, aydınlık ortamları tercih eder.
Su:
Puskurtme yontemi ile sulama yapılmalıdır. Govde, tamamen suya doymalıdır. Sulamada kullanılan kap, olcu ve su miktarı değiştirilmemelidir. Sulamalar arasında, toprağın az miktarda kurumasına izin verilmelidir. Yaz aylarında, gunde birkac kez puskurtme yapılması, bitkinin hem omrunu uzatacak, hem de yaprak dokmesini engelleyecektir. Kış aylarında verilecek suyun, oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir.
Coğaltma:
Bonsai bitkisinin coğaltılması, bitkiyi koklerinden ayırma yontemi ile olabilir. Bitkinin kokunden cıkarak, ust kısımlara uzanan ince kısımlar alınıp, başka saksılara dikilerek, yeni bonsailer oluşturulabilir.
Bonsai Budama ve Şekillendirme
Bonsai budaması ve şekillendirmesi ile ilgili yontemleri inceleyerek, daha profesyonelce buyumesini sağlayabilirsiniz.
Şekillendirme Budaması: Ağac gencken, sadece bir kere yapılan, oldukca sert bir budamadır. Ağacın temel şekli bu budama ile verilir. Şekillendirme budaması ile, ağacın ana dalı bırakılır.
Bakım Budaması: Şekillenen ana dallar ustunde, her yıl veya iki yılda bir yapılması gereken budamadır. Bu yolla olağanustu şekiller ortaya cıkarılmasa da, yaprakların boyutları yavaş yavaş kucultulur.
Cimdikleme: Dalların gelişimini kontrol edebilmek icin yeni filizleri koparmaya, “cimdikleme” adı verilir. Yeni filizler cok hassas olduğundan, bir cok durumda bu işlem parmaklarla yapılır.