termiye bitkisi, nedir, faydaları, tohumu, nerede yetişir, nasıl yenir, kilo aldırırmı, nerede satılır
Aktarlarda satılan termiye bitkisinin kilo aldırdığına dair bir soylenti duymuştum ve dayanamadım bu bitkiyi, elbette ki sizler icin araştırdım Melek'ler

Lupinus albus L. subsp. albus (Syn: L. termis Forssk.) (Leguminosae) turunun olgun tohumlandır. Bu tur 100 cm kadar yukseîebilen, bir yıllık, otsu bir bitkidir. Yapraklar el şeklinde, 5-15 yaprak-cıklı. Yaprakcıklar iki yuzde de tuylu. Cicekler kelebek biciminde, beyaz ve uc tasımlan mavi renkli. Meyva once tuylu, sonra tuysuz ve sarımsı renkli. Turkiyede yabani olarak bulunduğu gibi ekimi de yapılmaktadır.
Dış gorunuş: 8-15 mm capmda, uzeri duzgun ve genellikle acı lezzetlidir.
Bileşim: Sabit yağ ve alkaloitler (lupinin, spar-tein ve diğerleri) taşımaktadır.
Etki ve kullanılış: İdrar arttıncı, kurt duşurucu ve kuvvet verici etkilere sahiptir. Acı lezzetli ve zehirli olan alkaloitlerden kurtulmak icin tohumlar kaynar suda haşlanır, haşlama suyu atuır ve kabuğu soyulduktan sonra yenilir. Kavrulmuş tohumlar bazen kahve yerine de kullanılmaktadır.
Termiye Konya’da şeker hastalığına karşı da kullanılmaktadır. Bir miktar termiye kahve tavasında kavrulur, değirmende cekilir ve elde edilen tozdan, sabahlan ac kamına, bir kahve kaşığı alınır. Kan ve idrarda şekerin normale donduğu iddia edilmektedir (1).
Kullanılış şekli: Dekoksiyon (% 2) gunde 2-3 ‘ bardak icilir.
Termiye tohumunun “Tatlı” (alkaloit miktarı duşuk) ve “Acı” (alkaloit miktarı yuksek) olmak uzeer iki varyetesi vardır. Kuvvet verici olarak tatlı varyetenin kullanılması uygundur.
Es, S.: Konya’da şeker hastalığı sağlatma ilaclan – Turk FolklohAraştırmalan 18 (359): 8685 (1979).
Toksikolojik etki: Bitki veya tohumlarının yenmesi, sarılık arazları ile belirlenen, tehlikeli zehirlenmeler yapmaktadır. Hayvanlarda da zehirlenmeler gorulur. Koyunların bu bitkinin zehirli bileşiğine karşı Ozel bir dayanıklılığı bulunmaktadır. Tohumlar kaynar suda haşlandıktan veya kavrulduktan sonra yenildiğinde zehirlilik etkisi gorulmemektedir.
Diğer isimler: Acıbakla, Delicebakla, Gavur-baklası, Lupen, Kurtbaklası, Mısırbaklası, Termiye, Tirmis, Yahudibaklası gibi isimler yetiştirilen veya yabani Lupinus turlerine verilen isimlerdir.