patent altına alınarak piyasada yalnızca kesme cicek olarak satışı yapılıp anacların dağılması onlenmektedir. Ticari amac gutmeden evinizde yetiştireceğiniz bir kac karanfilin yasal olarak uretiminin onunde hicbir engel yoktur

İster duğun salonundan bir karanfil beğenin ister hediye aldığınız karanfil olsun beğendiğiniz herhangi bir karanfili celikle kolayca uretebilirsiniz. Celikle coğaltmanın faydası; ornek aldığınız bitkinin bire bir kopyasının uretilmesidir.
1. Adım Keskin bir bıcak veya makas yardımıyla buyume noktalarının altından 45 derecelik acıyla (capraz kesim) 10 - 15 cm uzunluğunda parcalar kesin.
2. Adım Sap kısmındaki fazla yaprakları temizleyin.
3. Adım Karanfillerin sığacağı kucuk bir kap suya 2-3 damla sıvı bulaşık deterjanı damlatıp karıştırın. Deterjanlı suya celikleri sokarak iyice yıkayın. Deterjan suyun yuzey gerilimini duşurerek celik uzerinde kolay temizlik yapmamızı sağlayacaktır.
4.Adım Başka bir kapta 1 litre suya 1 cay kaşığı camaşır suyu koyup iyice karıştırın. Deterjanla yıkanmış celikleri hazırladığınız camaşır sulu karışımda bir kac kez calkalayın. Ozon celikler uzerindeki curukcul bakterileri yok ederek celiklerimizin koklenene kadar curumeden kalmasını sağlar.
5.Adım Şebeke suyuyla celikleri iyice durulayın
6. Adım Koklendirme hormonu kullanırsanız koklenme şansı artacaktır ancak isteğe bağlıdır. Koklendirme hormonu kullanmadan da başarılı şekilde koklendirme gercekleştirilebilir.
7. Adım Buyume noktaları 2 - 3 cm toprak altında kalacak şekilde iyi havalanan siteril bir toprağa dikin. Yalnızca Perlit olabilir
8. Adım Doğrudan guneş ışığı almayan ılık bir ortama yerleştirin. Celiklere sera ortamı yaratmak icin tabanı kesilmiş ve ağzı acık pet şişeyle uzerini kapatabilirsiniz, eğer evinizde boş akvaryum varsa akvaryum icerisinde de benzer sera ortamını yaratabilirsiniz.
kaynak:hobibahcesi.com