Aşılı fide kullanımının bir cok faydası var. Daha az gubre tuketimi, daha az ilac tuketimi ve daha fazla verim elde edliyor. Aşılı fide kullanımı aynı zamanda doğaya dost bir uretim şekli. Son yıllarda karpuzla adı anılan aşılı fideler, domates, salatalık, patlıcan, kavun gibi diğer sebze turlerinde de kullanılıyor. Aşılı karpuz uretiminde daha cok su kabağı anacları tercih ediliyor. Eskisi kadar su kabağı uretimi cok kısıtlı kalsada turistik bolgeler de sus eşyası yapımı nedeniyle hala uretimi yapılmakta.

1.Adım Karpuz tohumlarının gec cıkması ve yavaş buyumesinden dolayı once karpuz tohumlarını ekin. Hava sıcaklığı, guneşlenme suresi gibi etkilerden dolayı zamanlama değişiklik gosterebilir. Ortalama 1 hafta erken ekim uygun olacaktır.
2.Adım Aşılama donemi kabaklar icin gercek yapraklar buyuyup toprağa paralel olduğunda, karpuz icinse gercek yaprakların ilk buyumeye başladığı devredir.
3.Adım Aşılama yapmadan 1-2 saat once fideleri sulayıp yapraklarına su puskurtun ve golge bir yere yerleştirin.
4.Adım Keskin bir bıcak yardımıyla kabak anacının buyume noktasını kesin.
5.Adım Ucu sivri ancak keskin olmayan delici bir nesneyle kabağın buyume noktasına bastırıp deliği genişletin. Kabak fidesinin ici boş endişelenmeyin.
6.Adım Karpuz fidesini govdeden kesip ayırın. Ucunu eğimli keserek sivriltin.
7.Adım Karpuz fidesini actığınız deliğe yerleştirip mandalla tutturun.
8.Adım Golge ve nemli bir yere yerleştirin. İklimlendirme icin; leğene su koyup fide kokleri suya değmeyecek şekilde yerleştirip, uzerini naylonla ortebilirsiniz.
9.Adım Fideler buyumeye başladığında aşılama başarıya ulaşmış demektir.