1.Adım Bolgenizde don tehlikesi tamamen gectikten sonra domates fidesi alabilirsiniz. Kendi fidenizi yetiştirmek isterseniz 1,5 - 2 ay onceden fide yetiştirme işlemine başlamanız gerekmektedir.
2.Adım Futbol topu buyukluğunde bir cukur acın altına bir kurek yanmış hayvan gubresi veya kompost ilave edin. Kalsiyum ihtiyacını karşılamak icin temizlenmiş ve iyice ezilmiş yumurta kabuklarından bir avuc serpin. Domates her turlu toprakta yetişebilir ancak organik maddece zengin, tınlı topraklardan hoşlanır.
3.Adım Domates bitkisi en guzel toprak pH' sı 6-7 aralığında yetişir. Toprak secimi yaparken buna dikkat edin.
4.Adım Tam guneş alacağı ve ruzgardan korunacağı uygun bir yer secin, domatesler genelde destek ister eğer mumkunse kafes icine alın.
5.Adım Satın aldığınız fideleri bahceye dikmeden 4-5 gun once acık havaya alıştırın.
6.Adım Ortalama gece sıcaklığı 10 derece olduğunda fideleri bahceye taşıyın. Genel olarak ifade etmek gerekirse dikim zamanı İzmir icin nisan başları, İstanbul icin nisan ortaları, Ankara icin mayısın ilk haftasından itibaren başlar.
7.Adım Fideyi kok boğazını biraz gececek şekilde yerleştirin ve etrafını toprakla doldurun, toprağa gomduğunuz govde kısmından yeni kokler gelecek ve daha iyi beslenmelerini sağlayacaktır.
8.Adım Bir kez can suyu verin ilk meyveler gozukene kadar duzenli ama cok az su verin. Cok sulamada bitki kendini boya verip az meyve verecektir.
9.Adım İlk sulamadan bir sure sonra toprak nemliyken capalama yapın.
10.Adım Meyveler fındık buyukluğune ulaştığında normal sulama donemine gecin. Sulama yaparken bitkinin yapraklarının suya değmemesine ozen gosterin. Sulamayı sabah erken saatlerde veya akşamustu yapın.
11.Adım Haftada bir kez sıvı gubrelerle gubreleme yapın. Gelişim doneminde dengeli gubre, olgunlaşma doneminde potasyum ağırlıklı gubreler tercih edin
Dikkat edilmesi gerekenler
Domates turu secerken oncelikle yoremize ve bize uygun turleri tespit etmeliyiz. Eğer cok ruzgarlı alanlarda yetiştiricilik yapılacaksa oturak domatesler tercih edilmelidir. Kışı uzun gecen bolgelerde fide ile uretime başlamak cok onemlidir ayrıca bu bolgelerde erken olgunlaşan turler tercih edilmelidir. Hibrid tohum kullanılacaksa tohum paketi uzerinden ve tohum satış yerlerinden gerekli bilgileri elde edebilirsiniz.
Domatesler hastalıklara duyarlıdır bu yuzden sezon sonunda domateslerin sokulup bahcenin temizlenmesi gereklidir.