Merhabalar, 3 aydır Turk Telekom'un fiber alt yapısında TurkNet'in verebildiği Max paket olan 100 Mbps/8 Mbps ve FTTB fiber deneyimimi paylaşmak istedim. Oncelikle bulunduğum bina ozel bir bina 6 kat ve 6 daire mevcut ve tek ben kalmaktayım. Altyapı olarak FTTB kullanıldı başlangıcda FTTH olmasını istiyordum daha sonra daire icinde duvarla modem arasındaki mesafeyi değerlendirince FTTB olması daha işime geldi. Fiber optik kablolar hasar alınca ozel cihazıyla yetkililerin gelip duzeltmesiyle gerekiyor bundan dolayı ev icinde CAT olması daha iyi bence. Dairenin ici ve binanın altından daire girişine kadar CAT 7 kullandım. En buyuk korkum binanın altındaki GPON ile gecikme suresiydi. Şoyle bir test gercekleştirdim; oncelikle modemi aradan kaldırark direk bilgisayar ile binanın altındaki GPON'u birbirine bağladım amacım modemin olduğu odadan binanın altına kadar kac ms hız ile erişim sağlacağını belirlemekti.

Test sonucu 1ms cıktı stabil şekilde. Kısacası FTTH'dan bir farkı yok şu anda, ek olarak bırakılan GPON'da toplamda 4 port var. Genelde Turk Telekom 24 portlu bırakır fakat daire sayısı az olunca 4 portlu bir modem boyutlarında cihaz bırakmış. Gelelim TurkNet'e, kayıt aşamalarında muhatap birileri vardı kayıt bittikten sonra arayıp goruşebileceğiniz biri yok her şey TurkNet'in Online işlemler kısmından gercekleşiyor. İlk 3 gun hız sorunu yaşadım erken saatlerde modeme reset atınca 180 ile başlayan IP'ler geliyordu bu IP'lerde tam hız olan 100Mbps'yi alabiliyordum ama eğer tekrar reset atarsam eğer 180 ile başlayan IP gelmezse 8Mbps'ye duşuyordu hız. Destek kayıtları actım en sonda bir hanım efendi aradı 3 gun sonra genel bir sorun olduğunu duzeltildiğini belirti ek olarak test etmemi istedi ve sorun cozuldu. Gecen ay ise TurkNet'in DNS sunucularında sorun vardı 2 gun DNS kaynaklı yavaşlamalar oldu fakat Speedtest'e yansımadı, tam hızımı alabiliyordum oda kendiliğinden TurkNet tarafından cozuldu. Bir başka mesele ise ping fiber altyapı olmasına rağmen pingim 30 ms sabit pop noktasına. Pop ile aramda ortalama 1700km olduğu icin normal karşıladım bu sorunu. Ucret konusunda ayda 85TL odedim surekli hicbir ek ucret vs istemediler, modem Turk Telekom'a ait ben direk geciş yaptığım icin portum vs değişmedi bu nedenle yeni modem verilmedi ama ek ucretde odemedim kurulum işlemlerine. Online işlemler kısmına gelirsek stabil değil, yavaş ve sorunlu. Bircok kez odeme yapıldıktan bir sure sonra Online işlemlere duşdu. Odeme alınıyor Online işlemler odeme başarılı bir şekilde alındı diyor fakat sayfayı yenilediğiniz zaman odenmemiş gorunuyor ve yaklaşık 1 ile 6 saat icinde sisteme duşuyor.
Memnun muyum? Evet memlunum kullandığım paket Turk Telekom'da 160TL fakat ben 85TL oduyorum. Kesintisiz 100 Mbps alıyorum sorun yaşarsam hemen interneti kapatada biliyorum kolaylıkla.