Orta yaş şıklığının sırları

Orta yaşlı kadınlara stil danışmanlığı yapan Sue Donnelly, işin sırrının modern ama 'kendiniz gibi' giyinmekte yattığını soyluyor: "Ne kızınızın ikizi gibi olun, ne de bol kıyafetlere burunun. Trendleri, size yakıştığı kadarıyla uygulayın. Mini etek, mini şort ve yırtık jeanlerden de uzak durun!"

Sue Donnelly, imaj danışmanlığı yapıyor. Ama bildiğiniz imaj danışmanlarından değil o. Muşterileri sadece 50 yaş civarı ve ustu kadınlardan oluşuyor. Kendisi de o yaşlarda zaten. Universitede teoloji okumuş ama bu işe başlayana kadar turizm sektorunde calışmış. Moda ile hep ilgiliymiş; başkalarını giydirmekten zevk alırmış. Bir yandan da moda sektorunun orta yaşlı kadınları gormezden geldiğini duşunurmuş. O gunlerde, orta yaşlı kadınlara danışmanlık vermeyi aklına koymuş. 46 yaşında profesyonel olarak imaj danışmanlığına başlamış; 50. yaş gununde ise video dersler de verdiği internet sitesini kurmuş. "50'li yaşlarımı heyecanla bekliyordum," diyor Donnelly. "Ama menopoz sinyallerini verip, uyku duzenimi bozmaya, vucut şeklimi ve en kotusu de, ruh halimi değiştirmeye başlayınca, başa cıkmam zorlaştı. Bu iş ile kendime geldim," diye de devam ediyor. O yıllarda satın aldığı butun kıyafetlerin gri olmasına şaşmamak gerek. Diğer orta yaşlı kadınların da gri ve bol giysilere burunmemesi icir Feel Fab at 50 (50'nizde Mukemmel Hissedin) ve Style Bible for Women over 40 (40 yaş Uzeri Kadınlar icin Stil İncili) adlı iki kitap yazmış; www.feelfabat50.com adresindeki siteden de tuyolarını paylaşmaya devam ediyor. Donnelly, 50 yaş uzeri kadınların giyimiyle ilgili goruşlerini, orta yaş modasını ve daha genc gorunumenin sırlarını SABAH'a anlattı...

PARA DA ZAMAN DA ORTA YAŞLI KADINLARDA
- 50 yaş uzerindeki kadınların neden imaj danışmanlığına ihtiyacları olduğunu duşunuyorsunuz?
- Bircok nedeni var aslında ama en onemlisi menopoz nedeniyle vucut şeklinin değişmesi ve kadınların, kendilerini yakışanı anlamakta zorlanmasıdır. Bu yaşlarda hayatlarda birtakım değişiklikler olur mutlaka; boşanma, buyuyen cocuğun evden ayrılması, iş değişikliği gibi... Coğu kadın kim olduğunu, hayattan ne istediğini sorgulamaya başlar. Bu sorgulamayla gelen değişimin ilk adımı da, yeni ve ozgun bir imajdır. Bunun icin genelde mağaza mağaza dolaşır ama kendine yakışan kıyafetler bulamazlar. Bir yandan demode gorunmemeye, diğer yandan da yaşı icin fazla genc kacan kıyafetler almamaya calışırken keyfi kacar.

- Moda sektoru 50 yaş uzeri kadınların giyim-kuşam ihtiyaclarına ve isteklerine cevap verebiliyor mu sizce?
- Moda sektoru tamamen genclik uzerine calışıyor. Bu; 'muşteriyi markaya gencken bağlama' felsefesinden geliyor ve artık cok demode bir yaklaşım aslında. Bugunlerde para da, zaman da orta yaşlı kadınların elinde. Ama ne yazık ki ne moda tasarımcıları, ne de markalar bunun farkına varabilmiş değil. Biz orta yaşlı kadınlar, iyi servis icin de para harcamaya hazırız. Tek derdi kıyafet satmak olan, bir şeyin bize yakışıp yakışmadığını umursamayan 17'lik satış danışmanlarıyla muhatap olmak istemiyoruz. Bizimle gercekten ilgilenen insanların calıştığı, guzel mağazalar istiyoruz. Kıyafetlerin de cok pahalı olmasına luzum yok. Kaliteli kumaşlar, biraz uzunca kollar ve hafifce yuksek beller gibi detaylar ve iyi tasarımlar, işimizi gorur.

- 50 yaş uzeri kadınlara nasıl yardım ediyorsunuz?
- Bazı kadınlar stilini danışıyor ve yeni fikirler soruyor. Bazılarının iş hayatı icin 'kişisel marka' yaratıyorum. Bazıları ise, kendilerine guvenlerini yeniden kazanması gereken kişiler. Eğer aynaya baktığınızda gorduğunuz kişiyi beğenirseniz, otomatikman kendinizi iyi hissedersiniz. Hep iyi hissederseniz, insanlar da sizin kendinize olan guveninizden etkilenirler. Bu da hem iş, hem de aşk hayatınızı olumlu etkiler. O yuzden dış gorunuş, bircok insanın duşuncesinin aksine, onemlidir.

- Kadınlara 'harika' gorunmeleri ve kendilerini de oyle hissetmeleri icin ilk olarak ne oneriyorsunuz?
- Tamamen kendiniz olmalı ve ona gore giyinmelisiniz. Kıyafetlerinizi de sizi iyi gosteren, guclendiren ve size yakışanlar arasından secmelisiniz.

- 'Kadınlar hangi yaşta olursa olsun, hissettikleri yaşa gore giyinmelidir' fikrine katılıyor musunuz?
- Bugunun orta yaşlıları onceki jenerasyonlara gore cok daha genc ve enerjik hissediyor kendilerini. Annemin zamanında bırakın 50'yi, 40 bile yaşlı sayılırdı. Oysa bizim kozmetiğe, gerekirse estetik operasyonlara, spora, iyi beslenmeye harcayacak daha cok paramız var. Ama ne olursa olsun, vucut yaşlanıyor. Yercekimi gucunu gosteriyor; ust kollar gevşekleşiyor, karınlar buyuyor, cilt kırışıyor ve yuksek topuklularla yurumek, dayanılmaz oluyor. Gardıroplarımızı bu değişime uydurmamız şart. Ben şahsen 50 yaş uzeri kadınların kıyafetlerinin modern ve stil sahibi olması gerektiğini duşunuyorum. Eğer vucut yapınız ve karakteriniz kaldırıyorsa, trendleri uygulayabilirsiniz. Ama hicbir zaman size kucuk gelen şeylerin icine sığmaya veya cadır gibi kıyafetler altında bedeninizi gizlemeye calışmayın. Her kadın, kendisini icinde iyi hissettiği, kendisi icin doğru olduğuna inandığı şeyi giymelidir. Neticede tum kıyafetler vucudu iyi gostermeli, kişiliğinizi yansıtmalı, gireceğiniz ortamlara ve cevrenizin beklentilerine uygun ve modern olmalıdır. Muşterilerime hep 'Sevdiğiniz ama aynı zamanda sizi seven kıyafetleri alın,' derim.

YIRTIK JEAN VE MİNİK ETEKTEN UZAK DURUN
- Yani ne kızınızın ikizi gibi gorunmeli, ne de vucudunuzdan utanıp onu saklamalısınız.
- Evet. Cok bol şeyler guzel durmaz. Kızınızın da sizinle aynı yaşta gorunmekten hoşlanacağını sanmıyorum. Giyiminiz size uyacak şekilde modern ve genc olmalı. Trendleri de, size yakışan şekilde uygulayın.

- Dergilerin 45 veya 50 yaş uzeri stil onerisi sayfaları genelde koyu renkli ve sıkıcı kıyafetlerden oluşuyor. Neden bir yaştan sonra kadınları belirli kalıplara sokmaya calışıyoruz?
- Cunku bircok insan siyah ve koyu renklerin insanı ince gosterdiğine inanır. Canlı ve acık renklere gore oyledirler ama aynı zamanda solgun ve sonuk de gosterirler. Yuzunuzun yorgun ve bitkin gorunmesi, size bir anda birkac yaş birden ekler.

- Modacı ve markalara 50 yaş uzeri kadınlara ozel tasarımlar yapmalarını oneriyor musunuz?
- Kesinlikle! Boylece hem biz daha stil sahibi giyinmiş oluruz, hem de onların markalarını buyuturuz! Tabii ki vucut yapısına ve butceye gore farklılık gosterebilir ama bizim yaş grubumuzun şık şeyler bulabileceği markalar da var. Benim favorilerim Ronan Chen, Ghost, Whistles, Vivienne Westwood, Hobbs, MaxMara, Betty Barclay, Ted Baker, Anna Scholtz, Malene Birger, DKNY, Diane von Furstenberg, Evans, Marisota, La Redoute, Beige Plus, Elvi ve Box2.

- 'Yaşlandıkca, her şeyin azı, mubahtır,' diyorsunuz...
- Ne olursa olsun, abartı insanı yaşlı gosterir. Cok fazla aksesuar, mucevher, makyaj... Secimlerinizi ozenli yapın, daha cok beğenileceksiniz. .

- Peki yaş ilerledikce stil mi daha cok onem kazanır yoksa konfor ve rahatlık mı?
- Her ikisi de. Rahat olmadığınız surece stil sahibi ve şık da gorunemezsiniz zaten. Onemli olan, ikisini birden başarabilmek.

- Genc gorunmek icin tavsiye edeceğiniz kumaş ve kesim turleri var mı?
- Saran kumaşlardansa dokumlu olanlar tercih edilmeli. Doğru bedeni giymek bile sizi cok daha ince gosterebilir. Yarım beden kucuk bir kıyafet, bir-iki beden birden attırabilir. Sorunlu olduğunu duşunduğunuz bolgelerde dokumlu kumaşlar kullanmalısınız. Mini etek gibi cok kısa giysiler de yaşlı gosterebilir.

- Yani belli bir yaşın uzerinde mini etek giyilmesine karşısınız...
- Bacaklar formda olduğu surece, opak coraplarla beraber kısa eteklerin giyilmesinde bir sakınca gormuyorum. Ama mini eteği kızlarınıza bırakın artık lutfen!

- Peki ya bikiniler? Onları da mı sadece genclere tavsiye ediyorsunuz?
- Vucut yapısıyla alakalı bir şey bu. Ama komik gorunme riskine girmeye ne gerek var? Onun yerine bir tankini cok daha hoş gorunur, siz de daha rahat edersiniz.

- 'Asla giyilmemeli' dediğiniz kıyafetler var mı?
- Yırtık jeanler, cok kısa etekler ve mini şortlar, bu sezon ilk aklıma gelenler.

TOPUKLU DA KOTU, DUZ AYAKKABI DA
- Topuklu ayakkabılarla ilgili goruşlerinizi de merak ediyorum...
- Ben hÂl giyebiliyorum ama cok muşterim var ki, rahat edemiyor. Sorun değil; az topuklu ayakkabılarla da hoş gorunebiliriz. Pediatristler, ideal topuk yuksekliğinin 1,5 cm. olduğunu soyluyor. Dumduz ayakkabılar da yuksek topuklar kadar zararlı. Minik platformlu babetler tercih edilebilir.

- Canta secimi de onemli. Buyuk cantalar posture zarar verebilir.
- Vucut yapısıyla orantılı biraz da. Ben, buyuk cantaları tercih ediyorum mesela. Kucuk bir canta beni olduğumdan daha iri gosterir. Buyuk canta takıyorsanız, icini cok doldurmamanız ve hep aynı omzunuzda taşımamanız gerekir.

MODA FENG SHUİ'Sİ UZMANI
Sue Donnelly 'İngiltere'nin ilk moda feng shui'si uzmanı'. Feng shui'nin dekorasyonla alakasını biliyoruz ama kıyafetlerle nasıl yapılır, Donnelly anlatıyor: "Moda feng shui'si, yenilikci ve donuşumsel bir giyinme tekniği. Feng shui, iş ve yaşam alanlarındaki denge ve ahengin insanları daha mutlu, sağlıklı ve refah kıldığı ilkesine dayanıyor. Cevrenizi ona gore duzenliyorsunuz. Kıyafetlerimiz de bize en yakın olan 'cevre'. Bu yuzden feng shui ilkelerini kıyafetlerimize ve dış gorunuşumuze uyguluyoruz. Moda feng shui'si, hedeflerimize ulaşmamıza ve dış dunyaya farklılığımızı gostermemize yardımcı oluyor. Dış gorunuşumuzu, hayat tarzımızı ve amaclarımızı, doğadaki beş elementi goz onunde bulundurarak bicimlendiriyoruz. Moda cok daha eğlenceli oluyor bu şekilde. Bir ornek vermem gerekirse; yetiştirmeniz gereken bir yazı ve cok da az zamanınız var. Tahta elementinden bir şey giyerseniz, işinizi daha hızlı halledersiniz. Ben mesela son kitabımı yazarken mavi ve yeşil renkler ile bitkisel bazlı kıyafetler giydim; cok hızlı bitirdim.

Orta yaşlı stil ikonları

Sue Donnelly, guzel yaşlandığını duşunduğu isimleri de sıralıyor. Yalnız, ilginctir ki, Donnelly'nin beğendiği isimler genelde ya 60 yaş civarında veya daha uzerinde: "64 yaşındaki oyuncu Helen Mirren ve 63 yaşındaki Susan Sarandon'ı cok beğeniyor ve takip ediyorum," diyor Donnelly. 51 yaşındaki unlu oyuncu Michelle Pfeiffer ile yine 51 yaşındaki İngiliz TV sunucusu Penny Smith de yaşlarına rağmen son derece doğal ve genc gorunumlu bulduğu isimlerden. Donnelly'nin listesinde Amerikan Vogue'unun yayın yonetmeni Anna Wintour ve oyuncu Sharon Stone da bulunuyor.

Orta yaşlar icin en buyuk moda gunahı: Arkadan 16, onden 60 yaşında gorunmek
• Kendiniz olun. Modern kıyafetler giyin ama giysilerinize kendi stilinizi de katın.

• İc camaşırı secimi onemlidir. Onları, bir evin temeli gibi duşunun. Doğru ic camaşırları siluetinizi cok daha hoş, sizi de cok daha ince gosterebilir.

• Kollar yaşı belli eder. En iyisi, kolları bilekten biraz yuksekte biten bluzları tercih etmektir. Hem daha feminen durursunuz, hem de bacaklarınızı daha uzun gosterirler.

• Makyaj, herkese gore değişir. Ama yoğun fondoten, aşırı pudra gibi kırışıklıkları belli edecek urunleri kullanmayın.

• 50 uzeri bazı kadınlara uzun sac cok yakışır. Ama yine de en iyisi, kısa modellerdir.

• Sacınızı, orijinal renginin birkac ton acığına boyayın. Cok koyu renklerden kacının.

• Botoks ve estetik operasyonlar, herkesin kendi tercihidir. Ama kadınların bunlara gittikce daha fazla bağımlı olması, uzucu. Hem botoksun uzun vadeli sonuclarını bilmiyoruz bile.

• Manikur ve pedikuru ihmal etmeyin; ellerinizi sık sık kremleyin.

• Bu yaşlarda rejim yapmak yerine dengeli beslenin. Cok incelmek, sizi olduğunuzdan yaşlı gosterir.

• Pilates, yoga, yuzme ve yuruyuş, hem stres atmamızı sağlıyor, hem de eklemleri zorlamıyor. Bizim yaşlarımız icin en ideal sporlar, bunlar. Yoga ve pilates vucut yapısını duzelttiği icin sadece ince gostermekle kalmaz, guclenmenizi ve daha esnek olmanızı da sağlar. Yoga, osteoporoz (kemik erimesi) icin de en iyi egzersiz.

• 50 yaş uzeri kadınların işleyebileceği en buyuk moda gunahı, arkadan 16 ama onden 60 yaşında gostermektir.

• Işık yuzumuze yansırsa daha genc dururuz. Bunun icin de koyu ve mat renklerdense acık ve canlı renkler kullanmak daha doğrudur. Ayrıca mor ve turkuvaz, herkese yakışan renklerdir.

Madonna olmanın bedeli cok ağır
Donnelly, '50'lik ve fit kadın' denince akla gelen ilk isim olan Madonna'yı da yere goğe sığdıramıyor. Ama tam da bu noktada orta yaşlı kadınlara uzucu bir haberi var, ne yazık ki: "Madonna'nın vucudu muhteşem ama gercek şu ki, bircoğumuz hicbir zaman onun gibi gorunmeyi başaramayacağız. Ayrıca, fotoğraflarına bakarsanız kendisi de bu durumdan cok hoşnut gibi gorunmuyor. Surekli spor, surekli koşturmaca... Belli ki onun gibi mukemmel gorunmek icin odenmesi gereken bedeller biraz fazla ağır."

Kaynak: Sabah