Volatilite ne demek? Volatilite finansal piyasalarda belirli bir enstrumanın (hisse senedi, kripto para, emtia, doviz, endeks) belirli bir zaman icerisinde gercekleşen oynaklığına verilen isimdir. Fiyatın belirli zaman aralığı icerisindeki hareketleri ne kadar genişse volatilitenin yuksek olduğu anlamı cıkarılabilir. Tam tersi şekilde fiyatın hareket ettiği alan darsa volatilitenin duşuk olduğu sonucu cıkarılabilir.
Volatilite Nasıl Yorumlanır? Piyasadaki genel goruş volatilite ne kadar yuksekse riskin de o denli yuksek olacağı anlamına gelir. Ancak bu sizin nasıl bir stratejiye bağlı olduğunuza gore değişkenlik gosterir.
Volatilitenin yatırımcılar veya al-sat yapan kişiler icin ne anlama geldiğini bilmek onemli bir noktadır. Volatilitesi yuksek olan bir finans aracının, potansiyel olarak fiyatı daha geniş bir skalaya yayılabilir. Bu da fiyatın ongorulme olasılığını duşureceği icin daha riskli bir ticaret olacaktır.
Mesela bir kripto para olan Chiliz 2021 yılında 58 gun icerisinde yuzde 5511 yukseldi. Yani belirli bir zaman aralığı icerisinde fiyat cok hızlı bir şekilde arttığı icin volatilitesi yuksek bir arac haline geldi. Elbette volatilitesi yuksek bir arac olduğu icin 37 gun icerisinde yuzde 78 ’e varan bir duşuş de beraberinde geldi. Buradan Chiliz ’i volatilitesi yuksek ve yatırım acısından riskli bir arac olduğu sonucu cıkarılabilir.
Volatilitesi duşuk aracların yukseliş veya duşuş yonunde izlediği hareket, belirli zaman aralığı icerisinde daha yavaş hareket ettiği icin risk olcusu de duşuk olabilir.
Volatilite Neden Olur? Volatiliteyi arttıran en buyuk etkenlerden birisi belirsizlik ortamı diyebiliriz. Yatırımcıların gelecek konusunda kaygılandığı, geleceğin belirsiz olduğu donemlerde volatilite de artacaktır. Ornek vermek gerekirse FED toplantılarında acıklanacak faiz kararları oncesinde, sonrasında veya ABD ’de icin acıklanan enflasyon verisi sırasında kripto para piyasasında oynaklık onemli olcude artmaktadır.
Oyle ki dakikalar icerisinde yuzde 5 ’e varan fiyat hareketlerine, belki de daha fazlasına şahit olabilirsiniz.
Diğer yandan volatiliteyi arttıran bircok etken mevcut diyebiliriz. Ulkelerde veya global anlamda meydana gelen siyasi ve ekonomik gelişmeler volatiliteyi arttırabilir. Savaş gibi durumlar da belirsizlik ortamının oluşmasında etkili olacağı icin volatilitenin yukselmesine sebep olacaktır.
Belirli bir hisse senedi uzerinde şirketin acıklamaları, acıklanan bilancolar ve yeni gelişmeler volatiliteyi tetikleyebilir.
Ekonomik veriler, yukarıda da bahsettiğimiz gibi volatilitenin oluşmasına sebep olacaktır. Enflasyon verileri, faiz kararları, ekonomik buyume veya kuculme, işsizlik oranları gibi veriler volatilitenin artmasına sebep olabilir.
Volatilite İyi Bir Şey mi? Volatilite iyi bir şey mi? Bu sorunun cevabı aslında sizde saklı. Hızlı hareketler konusunda tecrubeli ve kazanc elde edebiliyorsanız volatilite sizin icin iyi bir şeydir. Ancak volatilitesi yuksek piyasalarda işlem yapmanın yukarıda da verdiğimiz ornekte olduğu gibi geri donuşleri portfoyunuzun erimesine sebep olabilir.
Yatırım veya ticaret stratejiniz nedir? Nasıl bir piyasada işlem yapmayı planlıyorsunuz veya volatilitesi yuksek piyasada işlem yapmak sizin icin uygun mu? Bu soruların cevabını
Volatilite Artarsa Ne Olur? Volatilitenin yuksek olması fiyat hareketlerinin keskin ve hızlı olduğu anlamına gelebilir. Ancak burada fiyatın hem aşağı yonlu hem de yukarı yonlu hızlı bir şekilde gidebileceğini unutmamak gerekir.
Volatilite Duşuk Olması Ne Demek? Volatilitenin duşuk olması ise fiyatın daha yavaş hareket ettiği ve yuksek volatiliteye kıyasla daha az risk barındırdığı anlamına gelmektedir. Ancak duşuk volatilitenin olması fiyatın yukseleceği ve riskin az olduğu anlamına gelmemelidir. Cunku piyasada yapılan işlemler iki yonlu olduğu icin hem yukseliş yonlu hem de duşuş yonlu fiyat harekete gercekleşebilir.
Bu yazımızda volatilite ne demek, volatilite nedir, yuksek ve duşuk volatilitenin yatırımcılar icin ne anlama geldiğini acıklamaya calıştık!