Şu anda Turkiye ’de evdeki kullanıcıya sunulan en yuksek hız olan 1000MBPS (FTTH) fiber bağlantı ile ilgili surec ve tecrubemi paylaşıyorum.
Bir sure once evimizin olduğu sokağa Turk.net fiber geldi. Duvarlardaki şu stencil ve broşurlerle bundan haberdar oldum.
Modem olarak ZyXEL VMG8623-T50B verildi. Eğer elinizde daha iyi bir router ya da firewall varsa, verilen modemi Bridge Mode'a alıp elinizdekini de kullanabilirsiniz. Bu router/modemin guzelliği hem VDSL hem de fiber bağlantılarda ortak olarak kullanılabilmesi. Ayrıca uzerindeki portların hepsinin gigabit ethernet portu olması.
Modemle ilgili izlenimlerimi bilahare anlatırım ama şimdilik modemden gayet memnunum.
Modem UCRETSIZ verildi (abonelik sonunda geri vermek şartı ile)
İnsan her şey saatler surecek zannediyor ama islerin tamamı 45 dakika surdu.
Bu arada kullanıcı adı ve şifre olarak, aynı VDSL ’de kullanılan kullanıcı adı şifre ile devam ediliyor.
Bu kurulum da birkac dakikada bitti zaten.
Kurulum ekibindeki arkadaş, eski VDSL modemi kapatın dedi. Fiber bağlantı problemsiz sağlandıktan sonra yapılan hız testinde VDSL ’deki gibi 75/8 sonuc aldım cunku sistemde hala VDSL hız profilim aktifti. Guncellenmesinin kısa bir sure alacağını soyleyip gittiler.
Nitekim yarım saat icinde hizim 1000/150 oldu. VDSL ’de iken 4-5 ms olan hız testi ping surem 1ms ’e duştu.
Kablosuz 5GHz ağ uzerinden telefon ve bilgisayar ile yaptığım testlerde maksimum hız olarak 560 civarı gorebiliyorum cunku kablosuz cihazlarla modem zaten maksimum 866Mbps teorik hızla bağlanıyor. İki adım uzaklaşınca hızlar 560 civarına duşuyor.
Kablo ile yaptığım bazı test sonuclarını paylaşıyorum.
Oğlen Turk.net hız testi