Oncelikle hepinize merhaba arkadaşlar. Actığım konu doğrultusunda kesinlikle yanlış anlaşılmak istemiyorum. Bilmişlik yada oğretmeye calışmak gibi bir niyetim yok asla da olamaz. Sadece konular uzerinden ya da mesajla direk bu konu hakkında cok fazla soru aldığım icin bi başlık altında elimden geldiğince, tecrubem yettiğince ve dilim donduğunce anlatmak istedim. Umarım sorulara boğulan arkadaşlara biraz olsun faydam dokunur.

1 )
İlk olarak ovulasyon testlerinin calışma prensibini anlatayım.
Kadın bunyesinde bircok hormon gibi kısaltması LH olan hormonda herzaman yer alır. Bu hormon kadın ureme organıyla alakalı olup yumurtlamayı tetikleyen bi hormondur. Gelişen yumurtanın tuplerden kanala salınması icin bu hormonun normal seyrinden cok daha fazla yukselişe gecmesi gerekir. Yani LH pik yapar, en ust sınıra ulaşır ve yumurta salınır. Bu ovu testleride pik yapan LH hormonunu tespit etmeye yarar. Kısaca zaman zaman baya silik yada zaman zaman daha belirgin silik T cizgilerini testlerde her zaman gorebilirsiniz.
Test cubuğunu bir dere gibi duşunun ve o derede 2 tane set var diyelim. Siz 3-4 damla idrarı damlattığınızda İlk setin onunde (yani t cizgisinde) Lh hormonu tanecikleri birikiyor oteki setin onunde (yani c cizgisinde) idrarda varolan başka tanecikler birikiyor. Ne kadar cok tanecik olursa o kadar cok şey birikiyor ve cizginin koyuluğunu oluşturuyor. Butun olay bu.

2)
İkinci konu koyuluk gorememekle alakalı. Koyuluğu kesinlikle goremiyorsanız mutlaka bir sebebi vardır. Ya 2 saat oncesine kadar yiyecek iceceğinize dikkat etmiyorsunuzdur, ya yaptığınız saatler yanlış ve diğer gunlerden farklıdır, ya yanlış şekilde idrar damlatıyorsunuzdur, ya yaptıktan sonra duz zeminde durması gerekirken aşağı yukarı zırt pırt hareket ettiriyorsunuzdur, ya o ay icinde yumurta gelişiminizle alakalı bi sorun vardır, yada yumurtlamayla alakalı genel bi sorununuz vardır ki bunun icin zaten dr kontrolleri şart.

3)
Ucuncu konu testin yapılma saatleriyle alakalı. Normalde bu testler oğlen 11:00 ile akşam 20:00 saatleri arasında yapılabilir. Ama bu saatler gune erken başlayan bunyeler icin, erken başladığı vakitlerde duzenli kahvaltı vs yapan bunyeler icin gecerlidir (yani kahvaltı vs yapılmalıki oğlen vakitlerine kadar sindirim sistemi boşaltım sistemi vs calışmaya başlamış hatta gunu yarılamış olsun) siz eğer oğle saatlerine yakın 10 - 11 - 12 gibi uyanıp her gune bu saatlerde başlıyorsanız testi yapmak icin en az saat 14:00 yada 15:00 i beklemeniz gerekir.
Ve kesinlikle bu testler ilk idrarla yapılmamalı. Testi yapmadan saatler once kahvaltınızı vs yapmış olmanız iceceklerinizide en az 2 saat oncesine kadar tuketmiş olmanız gerekir.

4)
Dorduncu konu hergun duzen. Bu testleri hergun ortalama bir saat belirleyip hep o saatlerde yapmaya calışmak gerek. Ben kendi uzerimden ornek vereyim. Ben gune saat 9:00 gibi başlayan biriyim ve hergun saat 14:30 civarı yapardım. Gunden gune 10-20 dk sureler tabiki oynayabilir dakikası dakikasına hergun aynı yapmaya calışmak zaten cok zor. Ama ortalama saatiniz hep belli olmalı.

5)
Beşinci konu testleri denemeye ne zaman başlanmalı. Vucudunu tanıyan, aylık regl duzenini iyi bilen kadınlar zaten ortalama yapmaları gereken zamanları bilirler. Ama şu da unutulmamalı ki bir kadın her ay aynı tarihte yumurtlama yaşamaz. Yine kendi uzerimde ornek vereyim. Nisan ayında duşukle sonuclanan gebeliğimde (dongum 28 gun) 19. Gun yumurtlamıştım, yani gec yumurtladım. Gectiğimiz ekim ayında 13. Gun yumurtladım. Gecen ay kasımda yani 11. Gun yumurtladım. Siz gidişata guvenemiyorsanız regliniz bittiğinde testleri denemeye başlayabilirsiniz. T cizgisindeki gerekli koyuluğu yakalamak icin bi kac haftada harcayabilirsiniz bi kac gundede yakalayabilirsiniz. Artık orası nasipte ne varsa o.

6)
Altıncı konu kısa ama onemli konular. Testi yaptığınızda mutlaka duz zeminde yapın. Yaptıktan sonra en fazla 10 dk bekleyin. Ben beklerken telefonumda kronometre acardım. Bu sure icinde kesinlikle testi evirip cevirmeyin. Mutlaka sure sonuna kadar duz zeminde kalmalıki test normal seyrinde calışsın. 10 dk dan sonra bekletipte tekrar tekrar sonra bakmayın. İşlevini yitiriyor cunku. Kıyaslama yapmak icin 10 dk sonunda testinizin uzerine o gunki tarihi,reglinizin ilk gununden o gune kadar kacıncı gun olduğu, hatta saati falan yazıp hemen resmini cekin. Ve testi saklamayın. Direk cope atabilirsiniz. Bekledikce renkler değişiyor cunku idrar yapısından dolayı. Telefonunuzda hergun resimler oluştukca aralarında kıyaslama yapabilirsiniz. Testte c kontrol cizgisidir, o cizgi testin calışıp calışmadığını gosterir ve mutlaka koyu tonda olur. T cizgisi yumurtlamanın habercisi olan cizgidir. Ve mutlaka yumurtlamanın olduğunda c cizgisi kadar koyu hatta ondan dahada koyu olabilir. Yumurtlama dışındaki gunlerde t cizgisi c cizgisinden daha sonuk silik şekilde cıkar.

7)
Yedinci konu sabır. Kesinlikle gebelik; oncesi, sırası ve sonrasıyla sabır işiymiş. Benki fazla sabırsız tezcanlı ve hemenci bir insanken bu donemde kesinlikle ilk oğrendiğim şey sabır oldu. Rabbim cok buyuk. Hayattaki herşey gibi bununda bir zamanı sırası var. Ne yaparsak yapalım hepimiz nasibimizi yaşarız. İsterseniz aylarca ust uste koyu cizgiyi yakalayın. Nasip olmayacaksa elden ne gelir? Yada tek ay hic koyu gormeyin yumurtlamadığınızı sanın ama haftalar sonra bi oğreninki gebeliğiniz oluşmuş tutunmuş hatta ilerlemiş bile olabilir. Olumun zamanı gibi doğumunda zamanı var. Nolur bunu unutmamaya ve moralinizi bozmamaya calışın. Cunku streste sabırla doğru orantılı. Ne kadar sabretmezseniz o kadar stres olursunuz. Rabbim hayırlısını tez vakitte nasip etsin hepimize inşallah.

8)
Değerlendirme gunleriyle ilgili sorular sorabileceğinizi biliyorum. Orası kesinlikle sizin insiyatifinizde yada mantığınızda olan bi durum. Gun aşırı olmalı cumlesine inanıyorsanız uygulayabilirsiniz. Yada benim gibi şansım boşa gitmesin diye her gunude değerlendirebilirsiniz. Ben 4kasımda en koyu cizgiyi yakalamıştım. Biraz tesaduf birazda bilincli şekilde 2 - 3 - 4 - 5 kasımı değelendirmiştim. Şukur bu ay nasip oldu rabbim bağışlarsa inşallah.

Aklıma gelen bi cok şeyi yazmaya calıştım. Benim unuttuğum noktalardan sorularınız olursa bu yazı uzerinden yeniden ekleme duzeltme yapabilirim. Sorduğunuz sorunuzu beğendiğimde yazıyı tekrar acıp konu numarasından sorunuzun cevabıyla ilgili kısmı okuyabilirsiniz. Bunu yapmamın amacı sorunuzu cevaplamamak değil, cevabı konuya konu numarasıyla ekleyerek yeni okuyacak arkadaşlara dahada acıklayıcı olmaya calışmaktır.
İnşallah işinize yarar kendimce bildiklerim. İnşallah rabbim gonlunuzdekini vaktiyle hayırlısıyla sağlıkla nasip etsin hepinize.