Merhaba. Bu konumuzda TurkNet'in VAE ve YAPA arasında ne gibi farklılıklar olduğunu ve ne anlamlara geldiğinden bahsedeceğim.

Soru 1: VAE Nedir?
VAE, (Veri Akışı Erişimi) TurkNet'in kendi altyapısında olmadığınız anlamına gelen bir adlandırmadır. Ornek vermemiz gerekirse, siz mesela Turk Telekom'un altyapısının olduğu bolgede ve binada yer alıyor olabilirsiniz. Yada Turkcell Superonline bile olabilir. VAE Altyapısından alabileceğiniz en muhtemel hız, 10-16 Mbps Download ve 1-2 Mbps Upload hızıdır. Eğer binanız, santrale cok yakın ise, 35 Mbps hızını almak veya o hıza cok yakın bir hız almakta mumkun olabilir.

Soru 2: YAPA Nedir?
YAPA, (Yerel Ağın Paylaşıma Acılması) TurkNet'in kendi altyapısı cercevesinde bulunduğunuza işaret eder. Eğer YAPA altyapısında bulunuyorsanız, 100 Mbps Download ve 100 Mbps Upload hızlarına erişmeniz mumkun. Bu da simetrik internet demektir. Yeni eve taşınmayı duşunenler, TurkNet'in YAPA cercevesinde bulunan binaları tercih etmeleri, eğer mumkunse kendimce onerimdir.

Soru 3: Bazı VAE kullanıcıları 35 Mbps Download, 3-4 Mbps Upload hızları alıyorken, ben neden 16 Mbps veya 8-9 Mbps arası Download ve hala 0.66 Mbps aralığında Upload hızı alıyorum?
Cunku altyapınızda VDSL desteği olması lazım. Eğer VDSL altyapınızda bulunmuyorsa, size o hızları veremeyebilirler. Klasik ADSL veya ADSL2+ altyapınızda bulunuyor olabilir. Lakin eğer siz ADSL altyapısında olmanıza rağmen size 30-35 Mbps Download ve 1-3 Mbps Upload hızı verebiliyorlarsa, buyuk ihtimal ile en verimli ADSL teknolojisinin bulunduğu bolgede yer alıyorsunuz demektir ve bu da santrale cok uzak olmadığınızdan kaynaklanıyor olabilir. Her ADSL2+ kullanıcısının santrale olan uzaklığı farklıdır ve bu sebeple alacakları hızlar, bolgeden bolgeye gore aynı altyapı olmasına rağmen, Download ve Upload hızları değişiklik gosterebilir.

Soru 4: Benim alt yapımda VDSL yok fakat, internet hızım coğu ADSL kullanıcılarına gore cok daha hızlı ve 20-30 Mbps arası İndirme hızı alıyorum. Alt yapımda VDSL olmamasına rağmen, bu nasıl mumkun olabiliyor?
Oncelikle eğer altyapınızda VDSL yoksa ve buna rağmen size bu hızlar verilebiliyorsa, kesinlikle santrale oldukca yakın bir binada oturuyorsunuz ve santralden binanıza gelen kablonun da verimli olmasından dolayı, bu hızları TurkNet size sağlayabiliyor olabilir. Bu durumda 35 Mbps'ye kadar hız sunmaları icin iki secenek var. Birincisi; ADSL2+ Altyapınız, santrale yakın olmalı. İkincisi; ADSL2+ altyapısından daha iyi ve daha guncel altyapı olan VDSL bolgenizde bulunuyorsa ve bu altyapı TurkNet'in değilse, size 35 Mbps'ye kadar hız sunulur ve bunun uzerine 4 Mbps Upload hızları da beraberinde sunulur. VDSL altyapısında olduğunuz muddetce, 35 Mbps'ye kadar olan hızınızı daha stabil ve daha verimli bir şekilde alabileceksiniz ve bununla beraber, Upload hızı, en verimli ADSL altyapınızdan alacağınız Upload hızından daha yuksek olabilmesi muhtemeldir.

Soru 5: TurkNet fiyatları zamanla artar mı?
Kesinlikle hayır. Zaten TurkNet Genel Muduru Cem Celebiler, fiyatları daima sabit tutacağını bir videosunda dile getirmişti. Yani TurkNet'in aylık fiyatı daima 65 TL olacak. Asla zam yapılmayacak. Bu durumda, bu konuda rahat edebiliriz.

Soru 6: TurkNet gercekten durust mu? Yani altyapımızın maksimum desteklediği hızları bize herhangi bir hız limiti uygulamadan, direk interneti maksimum hızlarda sunuyorlar mı ve buna Upload hızları da dahil mi?
Evet, TurkNet altyapınız ne kadar Download ve Upload hızlarını destekliyorsa, altyapınızın maksimum limiti nereye kadarsa o kadar Download ve Upload hızlarını size sunmaktadırlar. Diğer firmalar gibi asla yalan yoktur TurkNet'te.

Butun makaleyi kendim yazdım. Umarım size yardımcı olabilmişimdir.