BEBEĞİNİZE URUN ALIRKEN YETERİNCE DİKKATLİMİSİNİZ?
Dunyanın bir cok ulkesinde bebek urunleri icin kalite belgesi aranır.Bizde sadece bebek gıdası ve beslenme gereclerinde bu belgeler zorunlu tutulmakta.Bu nedenle bir cok cahil ve sorumsuz uretici ben yaptım oldu mantığıyla uretim yapmakta.Bazı unlu mağazalar dahil ,daha ucuz diye bu urunleri mağazalarında satmakta.
Bu durumun onlenmesinin bir yolu da tuketicilerin bilinclendirilmesidir
COK BASİT BİR ORNEK: Plastiğin iyisi ,kotusu mu olur der geceriz.Orneğin
Bebek Kuveti.Butun kuvetler yaklaşık aynı malzemeyle basılır.Ancak bazı firmalar orijinal hammadde kullanır,bazıları hurda malzeme kullanır.Hurda hammadde bir lazımlık da olabilir,copten cıkan bir plastik de olabilir.Yani icinde her turlu mikrop barındırabilir.
180 derecede basılan kuvet makine ısısı bir cok mikrobu oldurmez.Bebeği icinde yıkanan
bebek bu mikrobu su ile alabilir.
ORJİNAL HAMMADDE İLE HURDAYI NASIL AYIRT EDEBİLİRİZ?:
Kuveti ışığa tutunuz.Hurda malzeme ile yapılan kuvet icinde değişik renklerde ve buyukluklerde parcacıklar goreceksiniz.Orjinal hammadde tek renk ve homojen gozukur.
Elinizi kuvetin icine surun.Elinizi cizecek cıkıntılar var mı kontrol edin.
BANYO SUNGERİ: En sağlıklısı doğal sunger.Ancak suni sungerler arasında da fark vardır.Bulaşık sungeri ile bebek banyo sungeri farklıdır.Bebek banyo sungeri kuş tuyu
Sunger diye anılan bir sungerden yapılmıştır.Sabunla beraber dokunuşu cok yumuşak olur ve bebekleri incitmez.
BEBEK GİYSİLERİ: Bebek giysilerinin ipliği,oruluşu,boyası,baskısı ve dikişi farklı olmak zorunda. Farklı fiyatlara boya yapmak mumkun .Ama boya kanserojen iceriyor mu? Farklı fiyatlara emprime baskı yapmak mumkun.Ancak nasıl bir boya kullanılıyor.Boya zararlı madde iceriyor mu?Yıkamayla boyası cıkar mı?İplik pamuk mu,polyester mi?
Kaliteyi nasıl tespit edersiniz?: İplik ve kumaş kalitesini kısmen dokunarak anlayabilirsiniz.Yumuşak bir dokunuş olmalı.Ancak sağlıklılığını anlamak icin uretici firmadan yapılan boyanın iceriğini gosteren belgeler isteyebilirsiniz.İyi kalite bir kumaş boya vermez,yıkamayla baskıları cıkmaz,guneşte solmaz,yıkanınca cekmez ve sarkmaz.
Firmanın Ooko tex 100 standart belgesi varsa bu bir guvencedir.
MAMA ONLUKLERİ VE YATAK KORUYUCU CARŞAFLAR: Bu urunler havlu arkasına suni deri kaplanarak yapılır.Havlunun gramajı ve kullanılan iplik fiyata %30
oranında etki eder.Ancak asıl fark suni deride kullanılan hammadde.Avrupa da bu tur
urunlerde PVC free yazar.Ancak bizde genellikle PVC kullanılır.Tabii poliuretan
kullanan firmalar da var.Poliuretanla PVC farkı nasıl anlaşılır?: Elinizi suni deriye surun.
PVC elinizi tutar,Poliuretan elinizi tutmaz ,eliniz kayar.
Ayrıca tuketicilerin dikkat etmesi gereken bir husus da ,hayatın her alanında,hırsızlık mal
almamasıdır.Bir yazarın kitabı korsan basılırsa,ya da sanatcının kaseti korsan uretilirse yeni uretim nasıl olur.Uretimde de buluşlar,modeller calınmakta.Bu hırsızlar prim yaptıkca ,ureticilerin yenilik yapma isteği kaybolmakta.Hırsızlık sadece bir metayı calmakla olmaz.Unutmayın ki hırsız işin detayını bilmez,detayda hayati onemde ayrıntı
gizli olabilir.

Bebekler kendilerini koruyamaz.Bebeklerimizi biz koruyacağız.