Moda dunyasının guclu isimlerinden stilist ve editor Rachel Zoe camaşır yıkamanın inceliklerinden ve puf noktalarından bahsetti. Kıyafetlerine buyuk ozen gosteren Zoe, herkesin evinin rahatlığında yapabileceği temizlik yontemleri de paylaştı. İşte detaylar...

Bu sonbaharda camaşır yıkamak ile ilgili eğitim alacağınızı duyduk.

Evet. Ozel bir şirkette kumaşları dikkatle inceliyor test ediyorlar. Ben de bu sayede camaşır yıkamak ile ilgili daha detaylı bilgiler edinebileceğimi duşundum.

Camaşır yıkamakla ilgili oğrendiğiniz ilk şey neydi?

Camaşırları ayırmam gerektiği! Butun camaşırlarımı bir arada atmıştım ve hepsini birlikte yıkamıştım. Beyaz kıyafetlerim hep boyandı, pembeye donduler. Ama camaşır yıkamak benim icin hep eğlenceli olmuştur. Universitedeyken camaşır yıkamayı cok severdim. Camaşır yıkarken herkesin kaynaşması ve sohbet etmesi cok hoşuma giderdi.

Sadece kuru temizlemeye uygun olduğu soylenen kıyafetler, bazen evde de yıkanabiliyor. Siz evde yıkayıp yıkamamanız gerektiğine nasıl karar veriyorsunuz?

Aslında her kıyafet evde yıkanabilir, sadece kumaşa uygun davranmanız lazım. Makinenin el yıkama seceneği, soğuk suyla yıkamak, asarak kurutmak… Bu tarz şeyler cok fark ediyor. Orneğin, boncuklu ve metalik işlemeli parcaları kesinlikle camaşır makinesine atmamanız gerekiyor.

Kıyafetlerimizi kac kez giydikten sonra yıkamamız gerekir? Her giydiğimizde yıkamalı mıyız yoksa birkac sefer giyilebilir mi?

Tozlu ve kirli bir yerde değilseniz, kıyafetlerinizi her giydiğinizde yıkamanıza gerek yoktur. Toplu taşıma araclarında ya da ucaklarda kullandığınız kıyafetler anında yıkanmalıdır. Ancak ev ortamında takılıyorsanız, giydiğiniz ilk seferde yıkamanıza gerek yoktur.

Camaşır yıkamayı aceleye getirdiğinizde, mutlaka kıyafetlerinize zarar verirsiniz.

Camaşır yıkarken yapmamamız gereken en onemli şey nedir?

Aceleye getirmek! Camaşır yıkamayı aceleye getirdiğinizde, mutlaka kıyafetlerinize zarar verirsiniz. Onun yerine ozenle ve her kumaşa ayrı muamele edecek şekilde yıkamaya calışın.

Lekelerle savaşmak icin ne onerirsiniz?

Kıyafetlerinizi makineye atmadan once leke cıkarıcı ile bekletmeniz faydalı olabilir. Uzerinize bir şey dokulduğu an mudahale etmeniz de cok onemli. Bir restoranda uzerinize bir şey dokulduğunde, hemen suni tatlandırıcı ile lekenin uzerini ovun. Lekenin kalıcılığını buyuk olcude duşurduğunu fark edeceksiniz.(Kaynak:Glamour)

hurriyet