Yaşam mekanlarını ozel kılan temel oğelerden olan halıların doğru secimi, zor olduğu kadar onemli de… Gunumuzde halı trendleri mobilya trendlerine paralel olarak değişiyor. Şoyle ki klasik mobilyanın revacta olduğu donemlerde klasik tarz halılar, modern mobilyanın revacta olduğu donemlerde ise modern tarz halılar ilgi goruyor. Toplu yaşam alanları icin halı secerken, kalite ve maliyet arasındaki ilişkinin gozetilmesi, yoğun kullanıma maruz kalacağı duşunulerek aşınma, kir ve leke oluşumunu engelleyecek turlere yonelinmesi gerekiyor.

Mehmet Akif Cavdar, halı secimini kullanılacak mekana gore yapılmasını oneriyor ve halının dokusunun, bu anlamda belirleyici olduğunu vurguluyor. Orneğin cocuk ve oturma odalarında yoğun kullanım etkisi duşunulerek, aşınma ve kirlenmeye dayanıklı, sık ilmekli halılar tercih edilmesini oneriyor.

Halıda kullanılan malzemenin kalitesinin onemi uzerinde duran Cavdar, kaliteli bir yunle dokunan halının omrunun cok uzun ve lekelere karşı da dinencli olduğunu belirtiyor.
Halı seciminde fiyat, renk ve dokunun yanı sıra; kolay temizlenebilme, ısı yalıtımı ve ses emiciliği gibi ayrıntılara da dikkat edilmesi gerekiyor. Yumuşaklık, kırışma yoğunluğu, suya ve ışığa karşı duyarlılık ise onemsenmesi gereken diğer unsurlar…


Guven Şart
Suistimale cok fazla acık bir sektor olduğu icin halı satın almak isteyenlerin oncelikle satıcı firmaya guven duyması gerektiğini vurgulayan Cavdar, ister makine ister el dokuması olsun halının yapımında kullanılan malzemenin kalitesine, yunun menşeine ve oranlarına dikkat edilmesini oneriyor. Bunun icin en basit yontemin halının cıkardığı hav oranına bakmak olduğunu kaydeden Mehmet Akif Cavdar: “Kaliteli malzemeyle yapılan halılarda hav cıkma oranı cok duşuktur. Muşteriler halıdan cıkan hav miktarına gore kalite konusunda bir fikir edinebilirler” diyor.

El dokuması halıda kaliteyi belirleyen unsurlardan birinin de ilmik sayısı olduğunu belirten Cavdar, ancak cok sık dokunmasına karşın kalitesiz duğumden oluşan bir halı icin bunun onemi olmadığını da soyluyor. Turk duğum tekniğinin cok dayanıklı olduğunu vurgulayan Cavdar, işcilik acısından Turk dokuma halılarını tavsiye ederken, Cin, Nepal, Pakistan’dan gelen halıları onermiyor.

Cavdar, halı temizliğinde dikkat edilmesi unsurlar hakkında şu bilgileri verdi: “Halınızdaki lekelerin kalıcı olmasını istemiyorsanız, anında mudahale etmelisiniz. Temiz bir bez veya sunger kullanarak, katkısız bir sabun ve su ile lekeyi yaymadan temizleyebilirsiniz. Yalnız kullanacağınız suyun sıcaklığı 30 dereceyi aşmamalı; temizlik sırasında camaşır suyu gibi ağartıcı ve alkollu kimyasallar iceren deterjanlardan kacınılmalıdır. Halınızın kullanılmadığınız zamanlarda, rulo haline getirip, rutubet olmayan bir yerde muhafaza etmelisiniz.”

El halısının makine halısına gore yıkamada daha avantajlı olduğunu belirten Mehmet Akif Cavdar, halıların yılda en fazla bir kere yıkanması gerektiğini belirterek: “Doğru yıkanması halinde el halısı defore olmaz. Bu nedenle muşterilerimize yıkanma garantisi veriyoruz” diye konuşuyor.


Adım adım halı temizliği
Sıvıları bir havlu, katı-sıvı karışımlarını ise kaşık yardımıyla ve mumkun olduğunca cok miktarda temizleyin.

- Sıvı dokulen yerin uzerine havluyu bastırarak, kalan nemi alın. Kesinlikle ovmayın. Ovalayarak silmek halı yuzeyini bozar ve lekenin halıya daha fazla nufuz etmesine neden olur.

- Halıya ılık suyla ıslatılmış havlu (asla sıcak olmamalı) uygulayarak, lekenin artık gelmediğinden emin olana kadar tampon uygulayın. (Ovmaktan mutlaka kacının!)

- Eğer leke hÂl cıkmadıysa, 1/4 cay kaşığı sıvı bulaşık deterjanını bir bardak ılık suya karıştırarak deterjan solusyonu elde edin.

Deterjan oranına dikkat!
Şayet fazla kacırırsanız halınızdan cıkarmakta zorlanırsınız.

- Deterjan solusyonunu uyguladıktan sonra beş dakika bekleyin ve temiz ılık su ile durulayın. Halı deterjandan arınıncaya kadar işlemi tekrarlayın. Aksi halde temizlenmeye calışılan bolge toz toplamaya başlar.

- Sıvı dokulmuş alana, nemi emmesi icin kağıt havlu koyun.
Leke yapmayacak bir cam veya seramik parcasını da kağıt havlu uzerine yerleştirerek, ağırlık uygulayın. Lekeli yeri boylece 1 gece bırakın.

- Halı kuruduğu zaman tuylerini eski haline getirmek icin elektrikli supurgesi ile vakumlayın.

- Leke hala gorunuyorsa, 3’ten 7’ye kadar olan aşamaları tekrarlayın. Zira leke halıya derinlemesine nufuz edip geri geliyor olabilir. HÂl bir sonuc alamadıysanız, profesyonel bir temizlik şirketinden yardım isteyin.


Renk ve Desenler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Halının rengi ve deseni mekanın havasını doğrudan etkileyen faktorlerdir. Acık renk bir halı, alanın daha geniş ve ferah gorunmesini sağlarken, ışığı yansıtma ozelliği mekanı daha aydınlık yapar. Koyu renkler ise daha sıcak bir atmosfer yaratılmasına yardımcı olabilir. Orta renk tonlarındaki halılar daha kolay temizlenme imkanı sunar. Duzensiz ve cok renkli desenler, kir ve lekelerin gorunurluğunu azaltır. Buyuk desenli halılar, mekanı daha dar, kucuk desenli halılar ise daha geniş gosterir.