Tum ulkede sokaklardaki kedi ve kopek sayısı her gecen gun artıyor. Ozellikle ceteler haline gelen kopekler insanlara ve birbirlerine olumcul zararlar veriyorlar. Maalesef kamu hizmetleri bu konuda yetersiz ve bazı hayvan derneklerinin bu konuda neler yaptığı da tam olarak bilinmiyor. Boyle bir durumda gercek bir hayvansever olarak yapabileceğiniz en iyi şey, kotu koşullarda sokakta ya da barınakta yaşam mucadelesi veren bir canı sahiplenerek ona sıcak bir yuva vermektir.
Eğer bir evcil hayvan istiyorsanız onlara zulmeden tuccarlara para vermeyin, e-Devlete girin ve sahiplenmenin ilk adımını atın. Henuz yaygın bir hizmet değil ancak e-Devlet uzerinden buyuk barınaklardan bazılarının yayınladığı sahiplenmeye hazır hayvanların listesine ulaşarak başvuru yapabilir ve bir cana sıcak bir yuva verebilirsiniz. e-Devletten nasıl hayvan sahiplenilir gelin yakından bakalım ve e-Devlet hayvan sahiplenme işlemi hakkındaki detayları gorelim.
e-Devletten nasıl hayvan sahiplenilir? İşte e-Devlet hayvan sahiplenme işlemi: Adım #1: e-Devlet internet sitesini acın Adım #2: e-Devlet hesap bilgilerinizle giriş yapın Adım #3: Arama cubuğuna hayvan sahiplenme yazın ve aratın Adım #4: Hayvan sahiplenmek istediğiniz barınağı secin Adım #5: Sahiplenmek istediğiniz hayvanı secin Adım #6: Başvurunuzu yapın Adım #7: Barınakla iletişime gecebilirsiniz Adım #1: e-Devlet internet sitesini acın:
İlk kez 2008 yılında hizmete sunulan e-Devlet, pek cok resmi işlemi internet uzerinden kolayca gercekleştirebileceğiniz bir platform. e-Devlet platformuna masaustu internet tarayıcınız uzerinden, mobil internet tarayıcınız uzerinden ya da App Store ve Google Play Store uygulama mağazalarından indirebileceğiniz mobil uygulama uzerinden ulaşabilirsiniz.
Adım #2: e-Devlet hesap bilgilerinizle giriş yapın:
e-Devlet internet sitesini actıktan sonra sistem sizden giriş yapmanızı isteyecek. Yani daha onceden oluşturulmuş bir e-Devlet hesabına ait şifreye ve TC kimlik numaranıza ihtiyacınız var. Eğer bir e-Devlet hesabınız yoksa buradaki bağlantı uzerinden nasıl oluşturabileceğinizi oğrenebilirsiniz.
Adım #3: Arama cubuğuna hayvan sahiplenme yazın ve aratın:
e-Devlet internet sitesini acıp hesap bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra karşınıza platformun ana sayfası cıkacak. Menu bolumunden soz konusu sayfalara ulaşmak zor olacağı icin platformun arama cubuğuna hayvan sahiplenme yazıp aratarak cok daha hızlı sonuc alabilirsiniz.
Adım #4: Hayvan sahiplenmek istediğiniz barınağı secin:
e-Devlet internet sitesindeki arama cubuğuna hayvan sahiplenme yazıp aradığınız zaman şu an icin yalnızca Kecioren Belediyesi, Buyukcekmece Belediyesi ve Bağcılar Belediyesi ’ne ait sahiplendirme sayfaları cıkıyor. Bunlar arasından size en uygun barınağı secerek işlemi surdurun.
Adım #5: Sahiplenmek istediğiniz hayvanı secin:
Hayvan sahiplenmek istediğiniz barınağı sectikten sonra karşınıza sahiplenilecek durumdaki hayvanların olduğu bir liste ya da secim ekranı cıkacak. Bu ekran uzerinden sahiplenilecek durumdaki tum hayvanları ve hayvanlar hakkındaki detayları gorebilirsiniz. Bir hayvan secerek işlemi surdurun.
Adım #6: Başvurunuzu yapın:
Size en uygun barınaktan sahiplendirilmeye uygun bir hayvan sectikten sonra karşınıza başvuru sayfası cıkacak. Başvuru sırasında guncel telefon numaranızı, e-posta adresinizi ve yerleşim adresinizi yazın. Acıklama kısmına barınak yoneticilerini konu hakkında bilgilendirecek detaylar ekleyerek başvurunuzu gonderin.
Adım #7: Barınakla iletişime gecebilirsiniz: Hangi kuruma başvurduğunuza bağlı olarak değişen bir sure sonunda barınak sizinle iletişime gececektir. Barınak yetkililerinin size ulaşmasını beklemeden başvurudan hemen sonra barınağı arayarak başvuru yaptığınızı iletebilir ve surecin cok daha hızlı ilerlemesi icin gereken bilgileri alabilirsiniz.
e-Devlet uzerinden hayvan sahiplenme hakkında bilmeniz gerekenler:
e-Devlet uzerinden hayvan sahiplenme işleminin ilk adımı icin yukarıda anlattığımız adımları izlemeniz yeterli. Sonrasında barınak size ulaşacaktır ya da sizin barınağa ulaşmanız gerekir. e-Devlet uzerinden verilen bu hizmet aslında bir tur hızlı bilgilendirme amaclıdır. Yani bu şekilde barınaktaki sahiplendirilebilir hayvanlara en hızlı şekilde ulaşmış olursunuz.
Şu an icin e-Devlet hayvan sahiplendirme işlemi başlangıc aşamasında diyebiliriz. Cunku ulkemizdeki neredeyse her belediyenin bir barınağı olmasına rağmen yalnızca İstanbul ’daki iki, Ankara ’daki bir belediyenin barınağına ulaşılabiliyor. Bu hizmete olan talep arttıkca diğer belediyelerin de gorunur olacağı tahmin ediliyor.
Eğer bu işlemi uygularken sizin şartlarınıza uygun bir barınak bulamadıysanız hızlı bir internet araması yaparak ya da telefonla arayarak bolgenizin belediyesine ulaşabilirsiniz. Belediye yetkilileri sizi en yakın barınağa yonlendirecek ya da nasıl ulaşabileceğinizi anlatacaktır. Konu hakkındaki en doğru ve detaylı bilgiyi bu şekilde oğrenmeniz mumkun.
Hayvan sahiplenme hakkında:
Eğer bir hayvan sahiplenmek istiyorsanız, yukarıda anlattığımız yontemi uygulayarak e-Devlet uzerinden sahiplenmenin ilk adımını atabilirsiniz. Ancak burada daha onemli olan nokta, bir hayvan beslemenin sorumluluğunu almaya ne kadar hazır olduğunuz konusudur.
Bakımını ustlendiğiniz canlının sağlığını korumak icin ona doğru mamayı vermek, duzenli olarak veterine goturmek, gunluk gerekli egzersizini yaptırmak ve en onemlisi onun psikolojisini on planda tutarak sosyalleştirmek son derece onemli.
Bu nedenle bir hayvan sahiplenmeden once konu hakkında detaylı araştırma yapmalı, diğer hayvan sahipleriyle konuşmalı, veterinerlerden bilgi almalı ve emin olmalısınız. Zaten sokakta yaşam mucadelesi veren bir hayvanı birkac ay sonra tekrar sokağa terk etmek yapacağınız en buyuk zulum olur. Konu hakkındaki duşuncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.