Ses yalıtımı nedir?
İstenmeyen ve rahatsızlık hissi uyandıran seslere gurultu denir. Ses yalıtımı; yaşanan ortamı istenmeyen seslerden yalıtarak gurultunun zararlı etkilerinden korunmak, gurultulu alanlardan cevreye yayılan sesi azaltmak ve sinema, kayıt studyosu gibi mekanlarda uygun kullanım koşulları oluşturmak amacı ile yapılan uygulamalardır.
Gurultuden neden korunmalıyız?
Gurultunun insan uzerinde psikolojik ve fizyolojik pek cok zararı bulunmaktadır. Gurultu, hastalıklara yol acan stresin en onemli nedenlerindendir. Bu hastalıkları kısaca şoyle sıralayabiliriz: Sinirlilik, algılama gucluğu, iş veriminde duşuş, uykusuzluk, dolaşım sistemi bozuklukları, ceşitli vucut salgılarında anormallik, kalıcı işitme kayıpları, hamile bayanlarda erken doğum ve duşuk.
Ses yalıtımı yaptırmaz ve gurultuden korunmazsak ne olur?
Gurultu pek cok sağlık sorununa yol acmaktadır. İnsan gurultuyu zamanla kanıksamış olsa bile zararları artarak devam edecektir. Ustelik gurultu sonucu oluşan işitme kayıplarının ilacla veya cerrahi bir mudahale ile tedavisi bulunmamaktadır. Ozellikle uzun sureler yuksek gurultuye maruz kalanlarda kalıcı işitme kayıpları (sağırlık) oluşmaktadır. Ayrıca fabrika gibi endustriyel tesislerde calışanların verimi duşmekte, dikkatlerinin dağılması sonucunda iş kazaları meydana gelmektedir.
Ses yalıtımı nerelerde yapılmalıdır?
Ses yalıtımı;
- Gurultunun zararlı etkilerinden korunması gereken alanlarda (konutlar, okul, hastane, yurt, otel, iş yeri vb.)
- Cevreye yaydıkları gurultunun onlenmesi gereken alanlarda (jenerator, hidrofor, kalorifer, yuksek ses duzeyine sahip eğlence yerleri vb.)
- Kullanım koşulu sese bağlı alanlarda (sinema, tiyatro, konser ve konferans salonu, TV ve ses kayıt studyosu vb.)
yapılmalıdır.
Ses yalıtımı nasıl yapılır?
Yapıyı planlarken ses yalıtımı dikkate alınmalıdır. Ayrıca yapıların duvar, doşeme, tavan, cam ve doğrama gibi elemanları belirlenirken ses yalıtım ozelliği yuksek olan malzemeler kullanılmalıdır. Ses yalıtım malzemesi kullanılarak alt ve ust kat seslerinin gecişi ile komşu duvarlardan gecen sesler de engellenir.
Ses yalıtımının ulkeye yararları nelerdir?
Gurultu, cağımızda cevre kirliliğinin bir boyutu olarak onemli bir sorun oluşturmakta ve nedeni ilk anda tespit edilemeyen bircok sağlık sorununa yol acmaktadır. Ses yalıtımı ile ilgili calışmalar ve gurultu denetimi, sağlıklı ve huzurlu bireyler, temiz bir cevre, dikkat ve iş veriminin artırılarak iş kazalarının onlenebilmesi konularında gerek ulkemiz gerekse insanlarımız icin buyuk onem taşımaktadır.
Ses şiddeti nedir, nasıl ifade edilir?
Ses şiddeti, birim zamanda birim alana gelen ses enerjisi
miktarıdır. Buyukluk olarak ise dB (desibel) ile ifade edilir. Ses seviyesi ile ilgili şu ornekleri verebiliriz:
Ses Kaynağı ve Konumu
Kalkış halindeki ucak (25 m mesafede)
Yol kazısı (7 m mesafede)
Calar saat zili (1 m mesafede)
50 km/h hızla giden otomobilin ici
Normal konuşma (1 m mesafede)
Sakin yatak odaları (olması gereken)
Ses Basınc Seviyesi dB (A)
140dB(A)
90dB(A)
80dB(A)
70dB(A)
50dB(A)
35dB(A)
Gurultunun zararlı etkilerini azaltmak icin nelere dikkat etmeliyiz?
Oncelikle ses yalıtımlı ortamlar oluşturmalı ve yuksek gurultu duzeyine sahip ortamlarda uzun sure bulunmamaya ozen gostermeliyiz.
Gurultuye Maruz Kalınan Sure (saat/gun)
7,5
4
2
1
0,5 (30 dakika)
0,25 (15 dakika)
1/8 (7,5 dakika)
Maksimum Gurultu Seviyesi dB (A)
80
90
95
100
105
110
115
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
YANLIŞ: Komşu dairenin gurultusunu evimizde hissediyoruz, ama yapacak bir şey yok.
DOĞRU: İki daire arasında ses yalıtımı uygulaması yaptırarak komşunuzun gurultusunu engelleyebilirsiniz.
YANLIŞ: Polistiren kopukten imal edilen urunler ile ses yalıtımı yapılabilir.
DOĞRU: Kapalı gozenekli polistiren malzemeler ısı yalıtım malzemeleridir. Ses yutucu malzemeler değildir. Ses yalıtımı icin acık gozenekli (mineral yunler, cok duşuk yoğunlukta poliuretan gibi) malzemeler kullanılır. Darbe sesinde titreşimi kesmek icin şap ve parke altında polietilen kopuk gibi kapalı gozenekli malzemeler kullanılabilir.
YANLIŞ: Uclu yalıtım camları daha iyi ses yalıtımı sağlar.
DOĞRU: Uclu yalıtım camı unitelerinin gurultu kontrolu performansı, ikili yalıtım unitelerinden daha iyi değildir. Ses yalıtımının pratik yolu; cam kalınlığının artırılması ve ozel amaclı hazırlanmış yalıtım camı unitelerinin kullanılmasıdır. İkili yalıtım camı unitelerinde farklı cam kalınlıklarının secilmesi veya camlardan birinin laminasyonlu olması gurultu kontrolune katkı sağlar. Daha iyi gurultu yalıtımı icin ozel geliştirilmiş akustik laminasyonlu camların tek pano olarak veya yalıtım camı unitesi bunyesinde kullanılması mumkundur. Cam kalınlığı ve kombinasyonu, gurultunun turune ve şiddetine gore secilmelidir .
YANLIŞ: Katlar arası doşemede ses yalıtımı sağlanamaz.
DOĞRU: Tabana ses yalıtımı yaparak katlar arası hava sesi (konuşma, muzik, vb.) ve darbe sesi (ayak sesi, eşya surukleme sesi, vb.) gecişi azaltılır.
YANLIŞ: Eğer şehir merkezinde yaşıyorsam gurultusuz bir eve asla sahip olamam.
DOĞRU: Alınabilecek tedbirlerle komşu ve cevre gurultulerinden buyuk olcude arındırılmış bir eve sahip olabilirsiniz.
YANLIŞ: Ses yalıtımını kendi başıma ya da tanıdık ustalar vasıtasıyla uygulayabilirim.
DOĞRU: Binanız mutlaka uzmanlar tarafından incelenmeli ve sorununuzun cozumune yonelik ses yalıtımı uygulamaları, konusunda bilgi birikimi olan yalıtım firmalarınca yapılmalıdır. Bu firmalara İZODER aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
Kaynak: izoder.org.tr
Ses yalıtımı hakkında
Ev Dekorasyonu0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Ev Dekorasyonu
- Ses yalıtımı hakkında