Şişe ilmek atın. Kim ne buyukluk istiyorsa ayak altına gore olcun. İlmekler tam ortaya kadar gelsin.
vvvvv bu benim duz dediğim taraf olacak. Ona gore anlatıyorum.
Attığınız ilmekleri ters olarak orun. Cevirin 2 tane arttırın. Arttırdığınız ilmekler dahil duz vvvvvvv olarak başa kadar donun. Arkaya dondunuz. Ters bana gore o yon. Şimdi oradanda başa ters olarak gelin. 3 arttırın. Donun vvvvvvvv duz olarak devam edin.
Diyelim ki kız cocuk icin oruyorsunuz. 10 ilmek başladınız. 10 + 2+ 3 oldu.
Aynı şekilde devam ediyoruz .Artırım sayılarımız 4 e cıkıyor. 4 kez de 4 ilmek artırıyoruz. Bu artmalar sonucu 10 ilmek uzerinden calıştıysak 31 ilmek oldu.
4 sıra hic bir şey yapmadan gidip geleceğiz. 4 sıra sonra patiğin geniş yerinden pirinc işlemeye başlıyoruz. Burun kısmı duz kalacak şekilde pirinc orguyu bırakıyoruz. Bu aşamada foto ya bakın. Arka bolume donduğumuzde kesim yapacağız. Bu kesim sırasında 10 yada 12 adet kestikten sonra 4 yada 5 ilmek yukarıya bırakıp ( bu kısım patiğin bağcığı olacak) 10 sıra kadar orelim. O uzunluk yeterli geldiğinde ipi koparıp tekrar şişteki ilmeğe bağlayın ve ormeye devam edin. Bu aşamada şişinizde olan ilmekler sadece burun kısmını oluşturan ilmeklerdir. Bilginiz olsun. Yaklaşık 15 sıra orduğunuzde ayak parmağı ile ayak uzerindeki acıklığa kada olan burun kısmı oluşmuş olur. Sonraki aşama da şişinize ilmek atma sırası gelir. Bağcık uzattığımız tarafta ne kadar ilmek keserek cıktıysak o kadar ilmek atarız şişe. Ve o ilk attığımız ilmekleri de pirinc olarak yapacağız. Yine 4 sıra kadar orup burun kısmından 4 er li 4 erli eksiltmelere başlıyacağız. İlk aşamada arttırdığımız ilmekleri bu kezde eksilterek orgumuze devam edeceğiz. Yani 31 ilmek kabul edersek ; 31 - 4 git don. 27 - 4 git don. 23 - 4 git don. 19 - 4 kalan ilmeklerden 3 eksiltip, 2 eksiltip son kalan sayı ilk şişe attığımız ilmek sayısına eşit olacak. ve patik bitmiş olacak. Bu tarifimi fotoğrafa bakarak daha kolay anlayabileceğinizi duşunuyorum.
Kolay gelsin...