snowboard nasıl yapılır snowboard nasil yapilir ceşitleri nasıl yapılır video kayak hakkındaki tum cevaplar
1970’lerin sonunda bir grup cılgın kayakcı tarafından keşfedildi, 1990’larda ise populerleşti.
13 Şubat 2005 — Snowboard’u kayaktan ayıran en onemli şey belki de ifade ettiği yaşam tarzı: Kendine ozgu, ozgur, heyecanlı.
NASIL OĞRENİLİR?
Snowboard yapmayı oğrenmek icin elbette ki bir oğretmene ihtiyac var ve en azından 3 ya da 4 derse... Bunun oncesinde ise bu sporun teorik olarak nasıl yapıldığına, malzemelerinin neler olduğuna ve terimlerine dair biraz bilgi edinmekte fayda var.
Snowboard ilk zamanlarında federasyonlar tarafından kabul edilmiş bir kar sporu değildi ancak artık başlı başlına bir dal olduğu kabul edildi; teknikleri, yontemleri konusunda calışmalar yapıldı ve bu alanda uzman eğitmenler yetişti. Dolayısıyla, artık herhangi bir kayak merkezinde size snowboard dersi verecek bir uzman bulmanız zor değil.
Kayak deneyimi de olan snowboard’cuların ortak fikri, snowboard’u oğrenmenin kayağa gore daha zor olduğu, fakat kayaktan daha hızlı geliştirildiği, ilerletildiği. Snowboard oğrenirken, duşmek ve bir yerlerini incitmek korkusu oğrenmeyi zorlaştıran en onemli faktor; her şeyden once korkunuzu yenmelisiniz.
Snowboard’da oğrenilmesi gereken ilk ve en onemli şey denge. İki ayağın da board’un uzerinde olması yani adım atmanın mumkun olmaması ayrıca baton gibi yardımcı malzemenin olmaması dolayısıyla vucut ağırlığını doğru yonlendirerek denge sağlamayı oğrenmek durumundasınız.
Dengeyi oğrenirken nasıl duşeceğinizi de oğreniyorsunuz. İster kayak ister snowboard yapın, hic duşmeden kaymanız mumkun değil; onemli olan kendinize en az zarar verecek şekilde duşebilmek ve bu da teknik olarak oğrenilebilen bir şey. Kayağın ve snowboard’un duşuş şekilleri birbirinden farklılık gosterir. Kayakta sağınıza ya da solunuza doğru duşerken snowboard’ta yuzukoyun ya da sırtustu duşersiniz. “En guvenli nasıl duşulur?” sorusunu ise ders sırasında oğretmenin uygulamalı olarak acıklaması daha doğru olur.
Genellikle derslere board’un uzerine sadece tek ayakla bağlanarak (arka ayağı boşta bırakarak) başlanır. Bir kısım snowboard’cu bu fikre karşıdır ama yine de board’la ilk kez karşılaşanlar icin iki ayağın birden board’un uzerinde olmasının korkutucu bir şey olduğu acıktır. Bu şekilde belki oğrenme suresi uzar ama oğrencinin hem board’un hareketlerini tanıması ve kontrol edebilmesi hem de kendi ağırlığını ne yone vermesi gerektiğini oğrenmesi acısından daha emin bir yoldur. Bunun dışında, board’un uzerinde nasıl durulacağı, hangi dizin ne zaman ne derece bukulmesi gerektiği, hızlanmak ya da yavaşlamak icin ne yapılacağı, nasıl yon değiştirileceği gibi temel konular ilk derslerde oğretilir.
Kayak ve snowboard karşılaştırıldığında en cok tartışılan konu hangisinin daha tehlikeli olduğu ya da hangisinde duşmenin daha kotu sonuclar doğurduğudur. Bu konuda ceşitli araştırmalar yapıldı, orneğin Avusturya’da bir kayak merkezinde 4 yıl boyunca kayak ve snowboard yaparak duşen herkes kaydedildi ve ne tip incinmeler yaşandığı gozlendi. Araştırma sonucunda kayağın mı snowboard’un mu daha cok duşmeye sebep verdiğine dair bir sonuc cıkarılmadı, bunun hemen hemen eşit olduğu gozlendi. Ancak ikisinin birbirinden farklı incinmelere sebep olduğu ortaya cıktı. Kayakcılar daha cok dizlerinden sakatlanırken, snowboard’cular el ve ayak bileklerinden sakatlanıyor.
Yine de unutmayalım, her ikisinde de duşmekten korkmak daha zor oğrenmeye ve bu yuzden daha cok duşmeye sebep olur.

SNOWBOARD ALIRKEN
Snowboard’un kayış tekniğine ve kullanılan malzemesine gore Freeride, Freestyle, Alpine, Backcountry gibi stilleri vardır ve snowboard ceşitleri kadınlar, erkekler ve cocuklar icin ayrıldığı gibi bu stillere gore de ayrılır. Yeni başlayanlar icin coğunlukla freestyle stili uygundur. Diğerleri daha cok profesyonelleri ilgilendiren bir konu. Snowboard secerken snowboard’un boyu, genişliği ve ağırlığına dikkat edilir. Bunları belirleyen de boyunuz, kilonuz ve ayak numaranızdır. Bunlar belirlendikten sonra stile gore secim yapılabilir.
Snowboard’a başlarken yeni bir board satın almaktansa kiralamak tercih edilmelidir. Acemilik tamamlandıktan sonra ne istediğinizi daha iyi bilerek daha doğru bir secim yapabilirsiniz.

NEREYE GİDİLİR?
Ulkemizde Uludağ, Kartalkaya ve son yıllarda gundeme gelen Palandoken dışında Ankara, Antalya, Bitlis, Bingol, Elazığ, Erzincan, Kastamonu, Kayseri, Kars gibi bircok ile bağlı dağlarda kayak yapma olanağı bulunuyor. Ancak buralarda malzeme kiralama konusunda sıkıntı yaşanabilir.
Yurt dışında, ozellikle Avrupa’da İsvicre - Fransa - Avusturya bolgesindeki kayak merkezlerinde tatil sezonlarına rastlamamak kaydıyla uygun fiyatlarda gidilebilir. Dunyanın en unlu kayak merkezleri hangileri diye merak ediyorsanız, bir internet sitesinde yapılmış anket sonuclarına gore
İLK 10’U ŞU ŞEKİLDE SIRALAYABİLİRİZ:
1. Whistler/Blackcomb, British Columbia (Kuzey Amerika):
Sosyal olarak cok gelişmiş olmasının yanında cılgın board’cular icin vazgecilmez dik yamaclarıyla unlu.
2. Kitzbuhel, Avusturya:
Alplerin uzerinde, 1964 ve 1976 Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmış bir yamac. Burada 700 yıllık bir dağ koyu de bulunmakta.
3. Zermatt, İsvicre:
Oldukca luks otellerin yanı sıra dunyanın ikinci buyuk lift hattına sahip. Alcak kesimlerde karın erime olasılığına karşı surekli yapay kar makinaları calışıyor.
4. Vail, Colorado, Batı Amerika:
Amerika’nın en geniş kayak alanı. Kayak yapmayan bir arkadaşınızla gittiğinizde endişelenmenize hic gerek kalmayacak kadar bol aktiviteli.
5. Banff/Lake Louise, Alberta, Batı Kanada:
Uzunluğu 50 km’yi gecen uc ayrı pisti ve tehlikeli cekiciğiyle olağanustu dik zirveleriyle kayakcıların gozdesi. Ayrıca panaromik guzelliği de dillere destan.
6. Chamonix Mont-Blanc, Fransa:
Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmış, Alplerin bir başka koşesi. Avrupa sosyetesinin buluşma yeri olarak da biliniyor.
7. Stowe, Vermont, Doğu Amerika:
Amerika’nın en bilinen ve en eski kayak merkezlerinden biri.
8. Mont-Tremblant, Quebec, Doğu Kanada:
1939’dan beri bilinen bir kayak merkezi.
9. Cortina, Italya:
Dunyanın en eski kayak merkezlerinden biri. İsvicre Zermatt’a benzerliğiyle dikkat cekiyor.
10. Aspen, Colorado, Batı Amerika:
Dunyanın en zenginlerinin ve unlulerin gittiği kayak merkezi. Fiyatlarının nasıl olduğunu tahmin etmek cok zor değil


egos