Herkese Merhaba,
Forumdakilerle Duzen laboratuarında yaptırdığım Nipt testi tecrubemi paylaşmak uzere bu başlığı acıyorum. Doktorum fetal dna testi onerdiği icin hızlı sonuc almak uzere 13. Hafta Duzen laboratuarına guvenerek testi yaptırdım. Cuma gunu kan verdim, pazartesi gunu arayarak benden eksik imza aldıklarını soylediler, ilgili sayfayı imzalayarak gonderdim. Sonuc 1 hafta icinde geldi ve herşey yolunda gorunuyordu. Sonucları doktoruma goturduğumde doktor fetal fraksiyonun %3.5 cıktığını, bu değerin anne kanında bebeğin serbest DNAsına ait orneklem oranı ile ilgili olduğunu, guvenilir sonuc icin en az %4 olması gerektiğini, test sonuclarını gecerli kabul edemeyeceğini, diğer laboratuarların bu oranın altında fetal fraksiyon oranı bulunduğunda testi tekrarladığını, testi tekrar yaptırmamı ya da amniyosentez yapılması gerektiğini soyledi. Biz zaten Nipt testini yuksek maliyetine rağmen amniyosentez yaptırmamak ve guvenirlik oranı yuksek olduğu icin tercih etmiştik. Duzen'i de yurtdışındaki laboratuarlar daha uygun fiyat vermelerine rağmen yeni yıl zamanı gecikmeler olabilir duşuncesiyle testi Turkiyede yaptıkları icin tercih etmiştik. Hemen Duzeni arayarak durumu anlattım. Bana testi tekrarlayamayacaklarını, daha doğrusu ancak ucretle tekrarlayabileceklerini, diğer laboratuarların uygulamalarının farklı olabileceğini fakat kendilerinin %3 FF ve uzerini gecerli saydıklarını, ayrıca bana zaten bu tarz bir itirazda bulunmamam icin %3 ve uzeri oranla sonuc bildirdiklerine dair bir belge imzalattıklarını soylediler. Ben de internetten biraz araştırdım, diğer laboratuarların hemen hepsi ve bir cok bilimsel makale %4'un altındaki FF oranını gecersiz kabul ediyormuş. Hatta Duzen'in bile web sayfasındaki broşurde FF %4'un altında cıkması durumunda testin tekrarlandığı yazılmış. Web sayfalarını guncelleme zahmetinde bulunmamışlar. Ozetle ben bu testi yaptırabileceğim yerleri araştırırken FF oranına hic dikkat etmemiştim. Nipt testi yuksek guvenilirlikte sonuc veriyor diye yaptırdık, ama sonuc doktor icin gecersiz hukmunde ve Duzen tabi ki %3.5'tan yuksek cıksaydı daha guvenilir bir sonuc elde etmiş olurdunuz ama bizim icin 3 cıkması sonuc raporu hazırlamak icin yeterli diyor. Başlığı acma sebebim boyle yuksek maliyetli bir testi yaptırırken daha guvenilir miktarda orneklem uzerinden (min. FF %4) test sonucu veren bir laboratuar tercih etmeniz konusunda sizi uyarmak. Ya da en azından doktorunuza %3'u yeterli bulup bulmayacağını onceden sorun. Cunku kanınızda bebeğe ait serbest DNA miktarının ne cıkacağının bir garantisi yok. Ben laboratuar araştırırken bu FFnin ne olduğu ve min. değerin ne olması gerektiği hakkında bir fikrim yoktu. Bilseydim secimimi bu doğrultuda yapardım. Dolayısıyla benzer bir mağduriyet yaşanmasın diye başlığı actım ve uzun uzun anlattım. Umarım testi yaptıran herkes icin surec sorunsuz ilerler ve herkes olumlu sonuclar alır.