Sozluk yazarı "psycho dad", kanayan bir yaramıza parmak basmış. Yazar, sayısal verilerle durumumuzun ne kadar kotu olduğunu gozler onune sermiş.

turkiye'de vergi yuzunden buyuk bir yazılım firması nasıl cıkamıyor?

muhteşem bir bilgisayar muhendisisin diyelim.

1 adamlık bir şirket kurup, kendi başına, evindeki bilgisayarla bir yazılım yapıp bunu satsan. 118 bin tl alsan kullanıcıdan.

ha da şu vergileri odeyeceksin
- 18.000 tl kdv

- 20.000 tl gelir vergisi

- 15.000 tl stopaj

- toplam: 53.000 tl vergi.

bu vergilerin coğunu peşin oduyorsun. faturayı kestikten bir sonraki ay. faturayı tahsil edip etmemenden bağımsız olarak hem de.

yetti mi yetmedi
devlet diyor ki artık sen şirket sahibisin, bağkurlusun sana sağlık sigortası ve bundan 45 sene sonra emekli maaşı vermem icin şimdi bana para vermelisin.

ayda 1000 liradan 12 bin lira da o.

etti mi sana toplam 65.000 tl vergi.

devam, bitti mi bitmedi
işlerini yapacak bir muhasebeci bulman lazım. ayda 1500 tl'den muhasebeci ucreti. 18.000 tl.

toplam 83.000 tl yaptı.

yıllık kar uzerinden %0.5 ito'ya veriyorsun.

100.000 tl kar elde ettin. 500 tl ekle 83.500 tl

her yıl defter tasdiki falan fıstık bir suru noter vb. masrafın oluyor. yılda 1500 de noter masrafı de. 85.000 tl.

bir kişilik bile olsa bir şirketin iş guvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu var. ayda 500 tl versen. 6000 de o. toplam 91.000 tl

maliyetler (muhasebe ve iş guvenliği) nedeniyle vergilerde biraz azalma olacak onu da ekleyelim haksızlık olmasın. 91.000 duştu 82.720'e.

ne kaldı sana 35.280 tl.

aylık net gelirin ne kadar yani 35280/12 = 2940 tl.
bak bu hesap evinde kira gideri olmadan, işcilik olmadan, reklam olmadan, yeni bir hardware almadan, ruşvet vermeden, yemeden, icmeden. 118.000 tl gibi iyi bir satış rakamına ulaşıldığındaki durum.

bunu hesaplayan muhteşem bilgisayar muhendisi ne yapıyor. diyor ki piyasadaki en dandik işte calışsam bunun 2 katı para kazanırım, sigortamda yatar oh mis KISACA yazılımcıysanız veyahut bilgisayar işiyle uğraşıyor iseniz gider gosteribileceğiniz şeyler cok kısıtlı devletin altyapıyı duzenlemediği surece TURKİYE hep bir adım değil 10 adım geriden teknoloji anlamında sınıfta kalacaktır.

(bazı kısımları alıntı bir haber sitesinde okudum ve paylaşmak istedim)