Bankaya gidiyorsunuz, "hesabım acıldığından beri yapılan tum işlemlerin dokumunu istiyorum" diyorsunuz. Burada onemli olan hesap işletim ucretimizin kesilmiş olduğunu gosteren işlemleri bulmak ve bunların makbuzlarını almak. Bankaya gidip "son 10 yılın hesap işletim ucreti makbuzları" derseniz banka uyanır ve bunları size vermek istemez. Ekstra ucret talep edebilir vs. yemeyin bunu. Hepsini istiyorum deyin, ağzınızdan hesap işletim ucreti lafını kacırmayın. Ben internet şubesinden cıktı almayı tercih ettim, ama 5-10 yıl uzun sureler, hepsi olmayabilir belki internet şubesinde. Bazı bankaların internet şubelerinde arşiv kısımları var, oraları karıştırmanız gerekebilir. Bankadan aldığınız dokumdeki hesap işletim ucreti olarak kesilen yerleri bulup onların fotokopisini cektiriyosunuz. Ya da internet şubesinden o işlemlerin cıktısını alıyorsunuz. Bu belgeler 1. kanıtımız.

Sonra kesilen bu hesap işletim ucretlerine itiraz icin bankaya iadeli taahhutlu postayla bir dilekce gonderiyorsunuz. Dilekce orneği şu. Bu dilekceyi kendinize uydurun, tarihleri, meblağları kendi dekontlarınızdakine uygun şekilde duzeltin. Birden fazla hesap işletim ucreti icin başvuru yapacaksanız her kesilen para icin ayrı dilekce yazmanıza gerek yok, hepsini tek dilekcede belirtebilirsiniz. Ben boyle yaptım. "x tarihinde y lira, z tarihinde xy lira kesilmiştir" falan gibi sıraladım... Bankadan 1 hafta icinde falan cevap gelecektir "bizim yaptığımız işlem kanuni" diye. Bu işlemden sonra da geri yatıranlar varmış ama genelde iplemiyorlardır sanırım. Siz de onların cevabını iplemeyin, işlemlere devam edin. O cevabı da evrak olarak yanımıza alıyoruz. Tabii ki yazdığımız dilekceyi de dosyamıza ekliyoruz. 2. ve 3. kanıtlarımız da bunlar (dilekcemiz ve gelen cevap).

İnternetten bu konuyla ilgili ornek mahkeme kararının cıktısını alıyorsunuz. O ornek mahkeme kararı şudur. Ancak şu ve şu 2 kararı da vermemiz gerektiği soylenmiş. Bunları da cıkartın dosyanıza ekleyin. Bunlar da 4. kanıtımız. Bunu da başvuru dosyamıza koyalım.

Tuketici sorunları hakem heyetinin belirlediği şablonda bir dilekce var, onun formatına uygun şekilde "benden şu banka şu şu tarihlerde şu kadar, toplamda şu kadar parayı kesmiştir" diye bir dilekce hazırlıyorsunuz. O dilekce de şu oluyor. Bunun da cıktısını alın, imzalayın. Buna da birden fazla alacağınız varsa hepsini sıralayabilirsiniz. Bu belgenin aslını vereceğiz. Siz yine de bir tane fotokopisini cektirin sizde kalsın, neme lazım. Bunu da 4 kanıtımızla birlikte dosyamıza ekledik ve artık tum dosyalarımız hazır mı? Değil..

Bir de kimlik fotokopisi cekin onlu arkalı. bunu da ekleyin dosyaya.

Bankaya yolladığımız iadeli taahhutlu postaya gelen cevaba bakın, ne zaman yollandığı yazar. O tarihten sonra 30 gun bekliyoruz ki bankanın 30 gun icinde size ait olan parayı geri yatırmadığı kesinleşsin. Artık tuketici sorunları hakem heyetine başvurmaya hazırız.

Şimdi tum evraklarımızı kontrol edelim ve bir dosyaya koyup kaymakamlığa gidelim.

Evraklarımız sırasıyla şunlar olacak:

1. Hesap işletim ucretlerinin kesildiğini gosteren dekontlar.
2. Kesilen ucretler icin bankaya yolladığımız dilekcenin fotokopisi.
3. Bankanın dilekcemize yolladığı olumsuz cevap.
4. Ornek mahkeme kararları
5. Kaymakamlığa vereceğimiz dilekce
6. Onlu arkalı kimlik fotokopisi

Bu belgeleri alıp kaymakamlığa gidiyoruz. Yalnız bazı ilcelerde yargıtay bu kurumlar icin takipsizlik kararı vermiş. Orneğin ankara yenimahalle bunlardan birisi. Ben İstanbul Anadolu Yakasındaki bir kaymakamlıktaki TSHH 'e başvurdum ve paralarımı geri aldım. Buna dikkat edin. Zaten oyle bir şey varsa gittiğiniz kaymakamlıktan size soyleyeceklerdir. O olmazsa başka yere gidersiniz. Paranızı bırakmayın, peşinden koşturun.

Kaymakamlıkta 1 dakikada işleminizi alıyolar, 2,5 ay sonra da paranız yatıyor. Toplamda 3 ayı bulan bi surec ama paranın geri donmesi kesin. Bu paraları kesin olarak geri alıyorsunuz. Ben aldım. Bu ulkede kanun varsa adaleti er ya da gec sağlıyorsunuz. Birileri hadsizlik yaparak sizin cebinizdeki parayı sizden zorla alıyorsa buna bakıp kalmayın, hakkınızı arayın. Bu işlemler uzun gibi durmasına rağmen en fazla 1 gununuzu alır toplamda hepsi. Kaymakamlıkta da sıra falan yoktu, gittim, verdim dilekcemi cıktım.

Umarım YTPara ve YTPara'yı dışarıdan okuyanlara faydam olur ve bu yolla hakkınız olan yuzlerce lira paranızı geri alırsınız. Toplamda yuz binlerce lirayı tekrar ekonomiye kazandırmış oluruz.